torsdag 30 december 2010

Och?

Under julhelgen har jag läst OCH? av Bitte Havstad. Vi kommer in i boken när huvudpersonen Erika skall åka och hälsa på sin pappa för första gången efter föräldrarnas skilsmässa. Pappan har flyttat till en annan stad och med på bussen finns Jimmy som bor i samma stad som Erikas pappa men som av någon skum anledning går på skola i Erikas stad, där han också bor under veckorna. Erikas mamma tar skilsmässan väldigt hårt och dricker vin varje dag.Erika själv tröstäter godis och har samtidigt komplex för att hon tycker att hon är tjock. Det är en bra bok om att försöka få tillvaron att fungera efter en förändring, att hitta stöd hos varandra och andra vuxna. Man kanske kan kalla det att hitta ett sammanhang. Historien är bra men den når inte riktigt fram till mig. Jag har funderat på varför och jag tror att det beror på bristen på miljöbeskrivningar.Exempelvis så har städerna som Erika färdas mellan inget namn. Händelserna svävar på något sätt i luften och det är synd för det är mycket bra stoff i berättelsen som hade förtjänat en bättre inramning.

lördag 25 december 2010

Katitzi

Ni har väl inte missat att Katitzi går som teater på Folkteatern här i Göteborg. Även om det står att det är en familjeföreställning från 7 år, så passar den för äldre. Jag var och såg den förra veckan och håller med alla recensenter som hyllar Cecilia Milocco för hennes fantastiska rolltolkning. Ni kanske har läst Katitzi böckerna som små, om inte så är de värda att läsa (och även värda att läsas om så klart). För er som inte känner till Katitzi så handlar böckerna om en romsk flicka och hennes uppväxt i Sverige och bygger på en verklig historia. Romerna har alltid varit en utsatt folkgrupp och i synnerhet nu i somras då hundratals romer brutalt utvisades från Frankrike, vilket tyvärr inte varit en engångsföreteelse genom historian. Högaktuellt alltså.

Passar även på att tipsa om boken Begrav mig stående: zigenarna och deras resa av Isabel Fonseca. Under fyra års tid reste Isabel runt i Europa och levde med romer, vilket skildras i denna bok. Obehaglig med mycket bra läsning.

fredag 24 december 2010

Berättelser om kärlek


Julen handlar om kärlek! Men vad är kärlek egentligen? Ja det är väl ingen som kan svara på direkt, även om det visst finns vissa påståenden om kärlek som många är överens om. Jennie har ju skrivet här på bloggen om Gunnar Ardelius senaste bok Bara kärlek kan krossa ditt hjärta och oavvsett vad man tycker om boken i övrigt så är ju titeln oemotsäglig, och samtidigt något man kan fundera väldigt länge på.

I litteraturen är ofta kärlek eller brist på kärlek svar på mycket. Är det så också i verkligheten? Det skulle jag vilja påstå, men man får akta sig för att bli för enögd. Bestämmer man sig för att titta på världen på ett visst sätt så ser man ofta det man letar efter. Men i dag är det ju julafton och då handlar det ju bara om kärlek eller bristen på kärlek. Eller hur? För även om man väljer att fira jul helt ensam så lär det bli svårt att värja sig från andras tankar om att det är synd om en. Men hur snällt är det egentligen?

Jag har precis avlsutat en novellsamling som heter Älskar älskar inte är en bok med kärleksnoveller skriven av olika författare från Norden. Den som vill läsa smäktande kärleksnoveller där lyckliga par kysser varandra i solnedgången bör dock läsa någon annan bok.Jag blev lite rädd när jag läst några av novellerna, för det var så mörkt och hopplöst. Novellerna är ett slags stickprov på olika formar av kärlek och hur det kan vara när det inte är så himlans bra, även om det visst fanns ljusa berättelser och lyckliga slut, men lika ofta var det
sorgligt och svårt. Det är också spännande att novellerna är skrivna från olika platser i Norden och ger en slags inblick i hur vardagen för ungdomar kan skilja sig på de olika platserna

Vi får läsa om Solja som bor i norra Finland som skriver brev till en kille och som skall återvända till Kosovo där han är född. I en annan berättelse som verkar vara från medeltiden är det en flicka som blir förälskad i en pojke som tagits till fånga och sitter fängslad i en bur på torget. I ytterligare en berättelse handlar det om en kille som blir kär i sin kompis, vilket är oväntat, eftersom de båda är killar. Den första novellen i boken handlar om en pojke som har förlorat sin mamma. Ja det är en bok som visar några av kärlekens olika ansikten. Boken är värd att läsa, även om jag tycker att novellerna håller en ojämn kvalité. Jag har lite svårt för att peka ut vad jag inte tycker är bra,så här i juletid. Men som bok blir det ändå intressant. För att tänka på vad kärlek kan vara tycks mänskligheten aldrig bli trött på.

måndag 20 december 2010

Insert coin

I dessa jullovs- och TV-spelstider känner jag mig manad att lägga upp en Youtube-länk för er som ännu inet sett den. Den är till alla er som någon gång varit på Dreamhack och längtar tillbaka, till er som spelat DDR, spelat flipper, eller bara älskar riktigt bra och kreativa videofilmer. Den här gjorde mig helt lyrisk. Tack till alla som skapar och delar med sig av sådant här vackert!

Reckless av Cornelia Funke

Cornelia Funke skriver fängslande och vackert. Romanen om bröderna Jakob och Will Reckless är inget undantag. Genom en spegel i sin försvunne fars rum tar de sig till en annan värld. Jakob lever ett tag mellan världarna. Hans mamma är förtvivlad då han är borta i veckor. Will beundrar sin storebror och följer tillsist efter till den andra världen där de blir kvar. Men Will blir smittad av en sjuka som sakta gör honom förstelnad, till en av goylerna,vilka är berättelsens onda varelser. Det är en spännande och läskig berättelse om hur Jakob försöker förhindra Wills fullständiga förvandling. Det är också roligt att se hur Funke använder sig av Bröderna Grimms sagor i Reckless, som exempelvis när man får reda på att Snövit efter giftermålet med prinsen rymde med en av dvärgarna. Så det är både roligt och läskigt. En riktigt bra fantasybok helt enkelt.

onsdag 15 december 2010

Nya manga-serier på engelska

Här kommer tips ett par nya manga-serier som finns på Hisingens bibliotek, att kura ihop sig över i jullovstid. De är väldigt olika, både i teckningsstil och i berättelseform, så vilken stil av manga man än gillar hoppas vi att någon av dessa kan passa just dig!

I Hell Girl-serien går det ett rykte på japanska skolor att det finns en webbsida som heter ”Hell Correspondence Site”, en sida som man bara kan komma fram på kl 12 på natten, där man kan önska att någon man tycker illa om hamnar i helvetet. Ryktet visar sig vara sant, Hell Girl börjar dyka upp för att hämta de personer som någon önskat livet ur på hemsidan – men vad vill hon att de själva ska betala med för att hon ska sända deras fiender till helvetet? Läskig serie som består utav flera olika berättelser. Hell Girl finns i del 1-10.

Serien Mushishi handlar om Ginko, som är en så kallad ”mushishi”. Det betyder att han har en speiciell kunskap om de varelser som kallas mushi – små små varelser som vanliga människor inte ser, men som på olika sätt tar besittning över deras kroppar, deras huvuden, deras drömmar, och skapar problem för människorna och byarna som de kommer till. Ginko reser runt och försöker hjälpa människorna med problemen som mushi orsakar. Väldigt snyggt tecknad, och väldigt spännande! Även Mushishi finns i 10 delar.

Clover är en riktig roman i manga-format – den är över 500 sidor! Den utspelar sig i framtiden, och handlar om en flicka som heter Sue, som tillhör en grupp av människor som har övermänskliga krafter. Just Sues krafter är så starka att ett råd har bestämt att Sue måste leva ensam och isolerad ifrån all mänsklig kontakt, för att de anser att hon är så farlig. Men vem är hon egentligen farlig för? Vanliga människor eller för det styrande rådet? Sue vill mest av allt bara ha en vän. Kan hon någonsin få det?

Om man tycker att det är långt att åka till Hisingen för att låna böckerna, kan man givetvis reservera dem genom att gå in på bibliotekskatalogen.

måndag 6 december 2010

Jul = spela tvspel

Ibland (OK, ganska ofta…) när jag sitter i disken på jobbet och har lite tid över så läser jag senaste numret av tv-spels tidningen Level. Häromdan fick jag lite tid över och satt och
bläddrade i nr 55 och upptäckte en liten, liten notis men med ett väldigt stort innehåll!
Skaparen av en av mina favorit tv-spelserier
Katamari, Keita Takahashi, sade upp sig från spelförtaget Namco Bandai för att istället jobba med att designa lekparker(!).

Men nu är han tydligen tillbaka!
Tillsammans med sin fru Asuka Sakai (som bland annat gjort musik till katamari spelen) har han startat företaget Uvula. Och de kommer, bland annat, att göra spel!

Om ni inte förstår varför jag blir så glad så har ni helt enkelt inte spelat något av katamari spelen. Konceptet är så enkelt men spelen så sjukt roliga. Vad gör man då? Siska förklarade det fint en gång, så jag snor hennes ord rakt av: ”(…) man har en liten boll som man rullar över saker, sakerna fastnar och bollen blir bara större och större. I början rullar man upp små sudd, kritor och tärningar för att efterhand gå över till hamburgare, läskflaskor, kikare och sen stolar, barn, hundar, basketlag, bilar, optimistjollar osv. osv.”
Ja vet, det kanske inte låter särskilt kul, men kolla in där här videon och låna We love katamari (PS2) eller Beautiful Katamari (xbox 360) och ge det 5 minuter och jag lovar att du kommer förstå glädjen i att rulla upp saker!

Men vad skall de göra för spel nu då? Jadu, det lutar åt ett FPS som inte är centrerat kring våld.
Jag väntar med spänning.

Förutom att spela katamari så har det på senaste tiden väldigt oväntat blivit mycket fifa 11 (låna här). Själv har jag inte spelat fotbollsspel sen mellanstadiet, då var bland det roligaste som fanns att spela Sensible Soccer mot sina kompisar eller att spela manager spelet the Manager ensam hemma. På Amiga, givetvis.
Nu orkar jag inte med något av manager aspekterna av fifa 11 utan spelar bara matcher, men ojojoj av kul det är.
Och så mycket snyggare det är och mer mångsidigt än sensible soccer någonsin var, jag som inte trodde att fotbollsspel kunde bli roligare än de var när jag gick på mellanstadiet…
Tyvärr är det ju rätt lång kö på fifa 11, så jag vill tipsa om att det finns massa andra fotbollsspel att spela under tiden. Bara att välja och vraka.

Och sist men inte minst, nummer 56 av level har kommit. Den innehåller en hel del årslistor, vilket ju alltid är roligt.
Men ännu roligare är att själv gå in på deras hemsida och nominera egna kandidater till titeln årets spel.

Nomineringar måste vara inne innan 23:59 1 januari 2011. 10 januari presenteras kandidaterna och 31 januari tar omröstningen slut.

Jag såg också att Liza köpt in en hel hög med tvspel till Hisingens bibliotek. In och låna!

fredag 3 december 2010

Ahhhhh...

I somras så bloggade Ann om Ankomsten av Shaun Tan. Jag måste bara säga att det är det mest fantastiska jag läst. Eller sett. Beroende på hur man vill betrakta denna ordlösa berättelse. Jag är helt tagen och uppslukad. Obehagligt, magiskt, surrealistiskt och totalt fångande. Kolla in hans bilder på hans hemsida så förstår ni att ni måste rusa iväg till närmsta bibliotek och låna.



Låna boken här.

onsdag 1 december 2010

Skilda världar

Ett rätt så vanligt (och som förekommer i många av årets ungdomsböcker) tema inom ungdomslitteraturen är Skilda världar, eller att mötas trots att man kommer från totalt olika bakgrunder.


I Ulrika Lidbos senaste bok Farsta Fritt Fall (lika fin titel som hennes förra Decembergatans hungriga andar) möts Henrika, nyinflyttad från Lund till ett villaområde och Mira, som bor i lägenhet med sin alkoholiserade mamma. Man får följa de båda tjejerna som växer fram i historien. Både Mira och Henrika tassar på tårna i hemmet i rädsla för vad som pågår (i Miras fall den redlösa svikandes mamman och i Henrikas fall en pappa som när som helst kan drabbas av en hjärtattack). Det är rätt skönt i den här boken att allt inte är enkelt, det är inte så att de träffas och allt blir fint och bästakompisaktigt. Men det är ju också därför Lidbo skriver så bra, det är liksom inkännande och verkligt.

I Skärseld som Filip bloggat om tidigare möts ju Emilie från Norge och Samuel från Ghana på en strand. Emilie brottas med sin anorexi och Samuel för att överleva som afrikansk båtflykting. Boken väcker många tankar och funderingar kring just temat olikheter och likheter.

tisdag 30 november 2010

Bloggtips


Hade precis besök på biblioteket av en tjej som heter Alice, som tillsammans med sin kompis Felicia har bloggen Bokpussen. Det verkar vara en mycket ambitiös och fin blogg om böcker (och vilket bra namn!). Så spana in! Jag gillar fliken Böcker för killar och hoppas det kommer mer där. Det är vad jag själv tycker är svårast att ge tips om.





måndag 29 november 2010

Killar och olycklig kärlek

I Ingrid Olssons senaste bok Komma över får man följa Jeppe som precis blivit dumpad av Emma. Deppig sitter han i sin nya lilla sunkiga lägenhet och försöker komma över sin kärlek, men han kan inte sluta tänka på Emma, eller kolla hennes facebookstatusar eller bli lyckligt nervös varje gång hon ringer. Liksom i Ingrids andra böcker är det ett rätt långsamt tempo i boken. Jag har verkligen tyckt om hennes tidigare böcker och att de just får andas. Jag är inte lika förtjust i denna, men däremot tycker jag att det är kul med vanliga känslosamma killar som får synas och höras, liksom i Johanna Lindbäcks Saker som aldrig händer där Andreas blir dumpad av sin flickvän Hanna.

I Gunnar Ardelius senaste bok Bara kärlek kan krossa ditt hjärta dyker Betty och Morris upp från hans tidigare bok Jag behöver dig mer än jag älskar dig och jag älskar dig så himla mycket. Fast nu har Morris blivit dumpad. Morris springer, han springer bort sin saknad, ångest och rädsla för hans pappas vacklande hälsa (fast pappa springer också trots att hans hjärta och läkare säger nej) och så kämpar han för att komma över Betty. Jag blir lite rastlös i den här boken men vet inte riktigt varför. Till skillnad från hans tidigare böcker, som mer är som poesiromaner, är den här skriven i romanform. Fast den innehåller så klart Ardelius-språket; poetiskt, kreativt och ordrikt.


Låna böckerna här:

söndag 28 november 2010

Fler serieromaner

Som vi redan har bloggat om här tidigare på Collaget så har ju serieromaner fått ett uppsving senaste året. Den här boken är klassad som grafisk roman (samma sak enligt seriewikin men serieromaner är ett mer etablerat begrepp än grafiska romaner). Petter Lidbeck står för texten och Max Elmberg Sjöholm för illustrationerna. Det här är riktigt mörkt. Jag fick faktiskt lite ont i magen av att läsa. Ett samhälle i sönderfall, en isolerad ö där två killkompisar tillhör de som överlevt pesten (var tusende överlever sjukdomen men bär fortfarande på den, därför är de isolerade på den lilla ön), maktkamp, slaveri och brända kroppar. Och bättre blir det inte. Jag vet inte riktigt vad jag tycker om den här boken mer än att den är kuslig. Serieromaner gillar jag men det jag hade fått för mig vad gäller serieromaner är att ord och bild samspelar och spelar lika stor roll, för mig är det här mer en illustrerad roman.

torsdag 25 november 2010

En vecka med snö och barnfavoriter

Hej! Jag heter Alice och är dagens gästbloggare. Idag har jag min fjärde och sista praktikdag på Frölunda bibliotek, en paus från mina samhällsstudier i trean på gymnasiet. Undrar just var tiden tog vägen. Det som slagit mig mest under den här korta veckan är hur många böcker det finns som jag vill läsa. När vi sätter tillbaka böcker på hyllan kan jag inte låta bli att tänka "Jamen den måste jag ju läsa snart! Och den! Och den!", "Den här verkar många låna.." och "Oj, har hon skrivit den här också?". Är det här en typisk första-veckan-grej, eller tänker bibliotekarier såhär hela tiden? Hoppas inte det, det börjar nästan bli jobbigt. Och jag är ju en sån där person som gärna börjar läsa på flera böcker samtidigt bara för att jag inte har tålamod att ta mig an dem en och en. Men jag har verkligen fått massor av inspiration! Nu är jag halvvägs in i fler böcker än någonsin tidigare.

Mest har jag fått följa med Anna-Karin och Jennie på barn- och ungdomsavdelningen. Det kan ha varit både den bästa och sämsta avdelingen för mig att vara på. Det har varit väldigt intressant med sagostundsmöten och mysigt att sortera böcker och samtidigt höra en förälder som läser en saga för ett storögt barn i bakgrunden. Men det har också varit en riktig nostalgifälla. Att jobba här kan inte vara lätt, själv vill jag helst samla på mig alla mina gamla favoriter och sätta mig i ett hörn istället för att ställa tillbaka dem på hyllan. De här böckerna vill jag ju också läsa om! Det finns så många bra. Allt från kapitelböcker av Viveca Lärn till bilderböcker av fantastiske Sven Nordqvist, skaparen av bland annat Pettson och Findus. Så många hemska barnböcker det finns också, böcker där pojkar leker med brandbilar i blå galonbyxor medan flickorna bakar småkakor i puffiga klänningar. Ska barn verkligen få läsa sådant?

Som om inte det var nog har jag dessutom fått lust att läsa alla nya böcker som kommit ut för grundskolan, i och med en del arbete med Bokjuryn nu i veckan. Vi har packat upp och packat om böcker som ska skickas ut till olika klasser och bedömas av eleverna. En av dem har jag åtminstone hunnit läsa - Solveig Olsson-Hultgrens bok Bara vara Jennie. En bok med ett inte allt för ovanligt tema men som fortfarande berörde och var väldigt bra.

De här dagarna har jag lärt mig väldigt mycket mer om bibliotek och kultur, men också om hur mycket jag inspireras av att bara vara här. Hoppas ni byter ut filtarna mot tjocktröjor och halkar er hit! Det är nästan jobbigt inspirerande att bara ta sig tid och ströva runt bland bibliotekshyllorna.

Alice

tisdag 23 november 2010

Vår framtid!

Anna och Michaela håller på med projektet Vår framtid! i Biskopsgården. Det riktar sig till ungdomar mellan 13-20 år och dom sysslar med teater, drama och film. På affischen dom gjorde inför första träffen står ord som förändra, förbannad, rättigheter och samhället.Vår framtid! verkar inte bara handla om att öva in några repliker till nån pjäs. Jag mailade några frågor till dom för att kolla upp projektet lite närmre:

Hur kom projektet till och varför just i biskopsgården?
Vi lärde känna varandra under vår utbildning till dramapedagoger och bestämde oss för att vi ville skapa ett projekt där vi kan ge ungdomar verktyg till förändring. Eftersom vi båda bor i Biskopsgården så föll det sig naturligt att vara här.

Hur går det till rent praktiskt, vad gör ni egentligen? Och vad har ni för grupper?
Hmm., jo rent praktiskt går det till så att vi träffas 1 gång i veckan och gör olika övningar och lekar tillsammans, drama och teaterövningar. Efter det brukar vi ta upp något viktigt ämne som är angeläget. De senaste gångerna har vi arbetat med mobbing, rasism och jämställdhet. Utifrån det får ungdomarna jobba fram olika teaterscener som har en tydlig orättvisa som vi sen tillsammans försöker förändra till något positivt. Framför allt har vi kul ihop. Det är mycket skratt, haha.
Just nu har vi två grupper. En på måndagar på vårvindens fritidsgård och en på tisdagar i folkets hus lokaler på vårväderstorget. Ungdomarna som valt att vara med är mellan 13 och 18 år.

Hur kommer det sig att ni själva började med teater?
Jag, michaela, började med teater när jag gick på gymnasiet. Jag visste inte vad jag ville bli, så av en slump hamnade jag på teaterprogrammet. Jag märkte att jag tyckte det var grymt kul att spela olika roller och jag utvecklades massor. Efter gymnasiet lyckades jag arbeta i olika teatergrupper och sen fortsatte jag att plugga olika teaterutbildningar för jag kände att jag ville lära mig mer.

Anna var med i en teatergrupp som gjorde föreställningar från 11 års ålder. Efter att under högstadiet inte ha hållit på så mycket med teater blev ändå det estetiska programmet ett självklart val på gymnasiet. Efter att ha rest och sett hur man använder sig av teater bland annat i Chile bestämde jag mig för att jag ville bli dramapedagog.

Vad finns det för framtidsplaner?
För Vår Framtid! så hoppas vi på att fler ungdomar i Biskopsgården vill och vågar engagera sig.

Hur gör man om man vill engagera sig i vår framtid?
Då kan man höra av sig till oss. Antingen på vår mobil (0737664486), mail (kulturvardagsrummet@gmail.com) eller facebook.

Collaget tackar så mycket för svaren och önskar er all lycka i framtiden!

söndag 21 november 2010

Christina Wahldén


I Wahldéns senaste bok Är det någon där?, (hon har också precis kommit ut med I gryningen tror jag att mamma ska väcka mig, som handlar om att ha flytt från ett krig och leva med minnena från detta brutala) tar hon upp temat ungdomars utsatthet på internet. 16-åriga Tea chattar i sitt rum och en dag träffar hon en man som kallar sig för jägaren. Han erbjuder Tea pengar som hon inte kan motstå, men för att få pengarna måste hon göra vissa saker framför webbkameran. Denna lilla korta bok är verkligen en liten pärla, och det ryms så mycket på de 44 sidorna. Christina skriver alltid om spännande och högaktuella ämnen (våldtäkt, internet, självmord, hedersvåld etc) och så även i denna, och det finns mycket att diskutera efter att ha läst den. Det är Nypon förlag som gett ut den (lättläst). Läs mer om Christina Wahldéns böcker här.

Hennes bok Kort kjol från 1999 har precis kommit ut som pocket. Det är en mycket stark och otäck bok som handlar om Myran som blir utsatt för en gruppvåldtäkt på sin examenskväll. Man får följa Myrans år efter våldtäkten med polisförhör och tankarna kring att försöka komma vidare. Jag började läsa boken igår på spårvagnen på väg hem och kunde inte släppa ifrån mig den, jag till och med gick och läste boken och höll på att krocka med folk.

Kan också passa på att tipsa om min kompis radiodokumenär om Alexandramannen (han som lyckades lura över 58 flickor på nätet och sedan dömdes till fängelse). Håll utkik på P3.

tisdag 16 november 2010

Sagan om is och eld - George R.R. Martin, snart i en TV nära dig


En av mina favoritfantasyserier ska bli TV-serie. Producerad av HBO. Jag är så förväntansfull att jag nästan välter. Kolla in detta:

Har du inte läst serien än?
De första tre finns på svenska och heter Kampen om Järntronen, Konungarnas krig och Svärdets makt och kan lånas här. Tanken är att det ska bli sju delar och del fem är på gång på engelska, så vill du hellre läsa dem på engelska så börja med A Game of Thrones som du kan låna här. Eller så kan du göra mig sällskap och köa på nummer fem A Dance with Dragons här. Tyvärr verkar det som utgivningen försenats...men den som väntar på något gott osv. Tålamod alltså.

torsdag 11 november 2010

Jag finns av Maja-Maria Henriksson











Det gör ont att läsa den här boken....men den är mycket bra.



14-åriga Johanna blir mobbad av en killklasskamrat. Hon blir misshandlad, sexuellt trakasserad och förföljd. Blåmärken och trasiga kläder är det vanliga för henne. Fega kamrater tittar bara på. Ingen av lärarna griper tag i problemet trots att det sker rakt framför ögonen på dem. Och hemma trakasserar och misshandlar hennes mamma henne. Det enda som får henne att stå ut är kärleken till sin lillebror och lukten av vanilj.

I "Jag finns" skildras förnedringen så ingående att den berör på djupet och man förstår att den bygger på något självupplevt.

En ljusning i skildringen är att mot alla odds orkar hon bryta sig loss och till sist bli fri.

måndag 8 november 2010

Seventeen, Current, Ran, Politikin Zabavnik, Kera
















Har du upptäckt att det finns ungdomstidningar
på biblioteket på olika språk?

Förutom flera musik- och sporttidningar på olika språk finns även kultur- och modetidskrifter för unga.
I senaste numret av serbokroatiska Politikin Zabavnik kan man läsa om Mark Twain eller om årets nobelpris i fysik, i japanska Kera får man en orientering i modetrenderna i Tokyo och i tyska Ran om psykisk stress t ex.
Förutom att man får veta vad som händer i landet, nys om trender, så får man också lite annorlunda och kanske roligare språkträning. Pröva!


Här finns de och du kan reservera alla nummer utom det senaste Politikin Zabavnik, Kera, Ran, Seventeen, Current .

måndag 1 november 2010

Höstlovshappenings!

Nu är det höst, och med hösten kommer inte bara regn och rusk, utan även höstlov! Här kommer lite tips och smakprov på vad som finns att göra i Göteborg under höstlovet:

- Filmvisning: Prince of Persia på Hisingsbiblioteket: tisdag kl 13.00
- Teckningskurs på Biskopsgårdens bibliotek: tisdag kl. 10.00
- Brädspelsdag med SVEROK på Stadsbiblioteket: onsdag från kl. 12.00
- Minifilmsfestival på Frölunda kulturhus: filmer gjorda av ungdomar
- Filmvisning på Biskopsgården bibliotek: fredag kl. 12.30
- FIFA tv-spelsturnering på Stadsbiblioteket: fredag kl 15.00
- Animiefilm på Världskulturmuséet: varje dag kl 13.00 och 15.00
- Japan-mix på Världskulturmuséet: teckna manga, måla dina egna ätpinnar med mera: varje dag kl 12-15

Om du går in på bibliotekens programsida kan du se fler saker som händer på biblioteken. Eller gå till biblioteket nära dig för att spana vad som händer!

tisdag 26 oktober 2010

Höstboost




Isabella Löwengrip, a.k.a. Blondinbella, har kommit ut med en en bok som hon kallar Egoboost. Blondinbellas överlevnadsguide för unga tjejer. Och jag ska erkänna att jag var skeptisk när jag plockade upp den här boken, och tänkte att “tänk om den är som ett enda långt blogginlägg – om att klä sig snyggt, sminka sig rätt och alltid le”. Men det är den inte!

I Blondinbellas, eller Isabellas, bok får vi se en annan sida av henne än vad som oftast syns i hennes blogg. Kanske är den här sidan mer lik den riktiga Isabella...? Det vet jag inte, men jag vet att hon har hunnit med mycket för sin ålder (hon är 20 år), och antagligen har hon lärt sig en hel del på vägen. Saker som hon nu delar med sig av till oss andra tjejer; om hur fruktansvärt oviktigt alla andra tycker att det är att du kanske råkar ha lite finnar, hur man orkar stå emot grupptryck, att man aldrig ska låta någon göra något mot dig som du inte vill – och om det händer – aldrig vara tyst om det! Att våga titta på sig själv i spegeln och tycka om det man ser, och våga visa utåt att du tycker om dig själv, är bra, och kan.

Två saker kan jag tycka är lite tråkigt med den här boken – att Isabella verkar tacka mycket för hur bra hon mår idag för att hon fick en bra pojkvän i högstadiet, och att den här djupare sidan av henne syns dåligt i hennes blogg. Men jag tycker om hennes uppmaningar om att vi alla tjejer borde inse att vi är superkvinnor och alfahonor – tjejer som både vi själva och andra vet är jäkligt duktiga och häftiga – vi måste bara inse det själva! Låna här, läs och boosta dig själv i höstmörkret (Isabellas favoritårstid)!

Besatt

Anne Cassidy brukar skriva spännande böcker. Hon lyckas ofta bygga upp historien med att man redan från början vet att något obehagligt ska hända men inte vad. I senaste boken Besatt kommer det verkligen smygandes. Allt som allt verkar det till en stor del boken igenom vara en rätt vanlig, småmysig historia om tonårstrubbel och ett kompis-kontra kärleks-tema. Men när 16-åriga Elly märker att grannkillen (som hon är kär i) är riktigt seriös med sin nya flickvän, blir hon extremt svartsjuk. Så där svartsjuk att allt blir svart och förmågan att skilja handling från konsekvens försvinner. Jag gillar ofta Cassidys sätt att skriva och teman. I Glöm mig inte handlar det om mediehets och om vem man ska lita på, i En andra chans handlar det om barn som mördar barn. Mörkt och spännande.


fredag 22 oktober 2010

Caféstudio Vampyrer & Varulvar


I onsdags hade vi Caféstudio med tema: Vampyrer & Varulvar i ungdomsrummet.




Nålfiltning: mobilsmycken och nyckelringar.
Vi quizzade också om temat Dark Romance.


Fikapaus. Det rosa på toppen är godiständer.


Elin & Klara från Tonårsboken tipsade om böcker, musik och filmer på temat Dark Romance.

Håll utkik efter fler studiokvällar på Västra Frölunda Bibliotek. Har du egna ideér om teman så kom gärna in och prata med oss.

torsdag 21 oktober 2010

Hei kaikki, det är Matilda igen! Igår utlovade jag ju att jag skulle fortsätta skriva om fanfictions, fast fördjupa mig lite mer i mina egna åsikter. Så håll i hatten, här kommer det!
Jag fastnade för genren för ca ett år sen, när jag av en ren slump hittade en fic om Bam Margera(känd skejtare och medlem i Jackass) och Ville Valo (otroligt snygge sångaren i bandet HIM och en av Bams närmsta vänner). De är två av mina idoler, det var de redan då.

Vam blev snabbt en ny favoritsysselsättning, men för inte så länge sedan sinade strömmen av nya Vam-fics på sidan jag läser dem på. Jag bestämde mig då fär att leta reda på ett nytt s.k. ship (som i relationship) och hittade därmed till Frerard - Frank Iero och Gerard Way, från bandet My Chemical Romance.

Jag har själv bara skrivit fanfictions om Vam, men jag har några idéer till en eller flera Frerad-fics som jag bollar med i huvudet.

Det jag gillar med fanfictions är dels att det är bra berättelser som går att skriva ut och läsa när som helst, för att de inte är så jättelånga. Sedan är det också väldigt bra träning på engelska - jag vill ogärna skryta men vid det här laget är jag bland de bästa på engelska i min klass, så det lönar sig ;) Jag har t.o.m. försökt få min trettonåriga lillebrorsa att läsa några Vam-fics, men han var inte så jätteförtjust i det. Med det menar jag inte att det är en tjejgrej, nejdå, jag vet massor av killar som också läser/skriver fanfiction - och de är helt vanliga killar. Så (om ni ursäktar min marknadsföring), alla borde prova på fanfiction! Som sagt finns det tusentals olika ships och jag har inte minsta lilla förhoppning på att någonsin helt utforska området. Jag följer ju faktiskt bara två ships, även om jag varit inne och botaniserat lite i andra också. Eftersom jag är ett så stort Harry Potter-fan prövade jag t.ex. en fic om Harry och Ginny, men kom rätt snabbt fram till att jag föredrar när J.K. Rowling berättar själv. Måste ju dock inte betyda att alla Harry Potter-fics är dåliga - jag läste ju som sagt inte ens en halv...

Tills vi ses nästa gång,
So long and goodnight!

onsdag 20 oktober 2010

Praktikant om fanfictions

Hejhej, praktikanten Matilda hos Askims biblioket här! Det är min tredje dag idag, och jag tänkte försöka mig på att blogga lite här på Collaget innan det är dags att plocka ihop mitt pick och pack och ge mig av hemåt för dagen! Får se hur det går, håll tummarna!
Jag råkar vara en flitig fanfiction -läsare. Det är en genre jag är mycket förtjust i (både att läsa och själv skriva), och av den anledningen skulle jag vilja berätta lite om den.
Fanfictions är korta berättelser som man publicerar på nätet och som oftast är på engelska. De förekommer i olika typer, men vanligast är chaptered fic (med vilket man menar en berättelse som är uppdelad i flera små kapitel som publiceras ett i taget) och oneshot (vilket är en berättelse som bara består av ett, lite längre kapitel). Men det som gör fanfictions så speciellt är att de handlar om kändisar. Det kan vara allt från Darth Vader och Jack Sparrow till P!nk och Brad Pitt - alltså både fiktiva och riktiga kändisar. Det är därför det kallas fanfiction, för att det är just fans som skriver berättelser om berömda personer de gillar. Det måste inte vara en kändis per fic, ofta har man också med kändisarnas kompisar och familj (vare sig de är kända eller inte) - man kan t.o.m. ha med sig själv i ficsen! Det är en av många undergenrer som kallas SI (som i Self-insert = Själv-infogning). Man kan också slå ihop två eller fler saker som redan finns från början, så att t.ex. Adam Lambert bor i Forks tillsammans med Edward, Bella och Jacob från Twilight.
Precis som med så många andra genrer inom litteraturen, så börjar fanfictions med ett eller flera problem, och sedan handlar det om hur huvudpersonerna hanterar problemen. Majoriteten av ficsen är kärleksberättelser (däribland olycklig kärlek, erotik, sött fluff, vampyrromans och ångest) och det är inte ovanligt med homosexuella par (även om personerna kanske inte är ihop i verkligheten).
Jag hoppas att jag inte rörde till det alltför mycket för er nu! Det var väldigt kul att skriva det här i alla fall, så förhoppningvis var det inte alltför tråkigt att läsa heller.
Imorgon kommer jag berätta lite mer om mig själv när det gäller fanfiction, t.ex. hur och när jag hittade till genren, vilka som är mina favorit-ships osv. //Matilda

tisdag 19 oktober 2010

Barsakh - skärseld


Jag tänkte tipsa om en bok jag precis läst; Skärseld.

Boken utspelar sig delvis på Gran Canaria dit norska 15åriga Emelie åkt på semester med sina föräldrar och sin lillebror. Emelie har stenkoll på sin vikt och äter ohälsosamt lite. Dessutom är hon ute och joggar en hel del, givetvis även på semestern. En dag när Emelie är ute och joggar ser hon en sliten båt flyta mot land. En pojke i hennes egen ålder hoppar av båten och försöker dra den i land med hjälp av ett rep fäst i fören. Den utmärglade pojken försvinner under ytan och Emelie hoppar i och får upp honom och drar båten i land.

Så möter 15 åriga norska Emelie 17åriga Samuel från Ghana.

Samuel har gett sig av från Ghana för att söka sig till ett nytt liv i Europa. Ett liv där han kan få ett jobb med en lön som han kan överleva på och ändå ha råd att skicka pengar hem till familjen. I 24 dagar har han och de andra rest, först med stadig takt, men sen bensinen tog slut har de flutit fram och hoppats på att nå land. Maten är slut och flera av dem har dött under resan. Men nu väntar dom ett bättre liv i Europa. Eller? Och hur mycket kan Emelie hjälpa till?

Man får följa Samuel från att han börjar resan mot Europa till att han och Emelie skiljs åt. Boken handlar om både situationen för de som försöker ta sig in i Europa; men tar även upp kroppsideal och anorexi. Flera på båten som Samuel har åkt med har dött av svält på vägen samtidigt som Emelie har svält sig själv för att hålla sig smal.

Boken handlar om viktiga ämnen och väcker förhoppningsvis tankar hos läsaren, det gjorde den hos mig iaf.

torsdag 14 oktober 2010

Vill du vara med på en utställning?

I samband med FN-dagen den 24 oktober så anordnar ungdomsföreningen Unplugged en utställning om mänskliga rättigheter.

Skapar du, pysslar du, målar graffitti, tar foton eller skriver?

Lördagen den 16 oktober kl. 15
är du välkommen till en skapande verkstad som kan resultera i något som kan vara med under utställningen.

Kontakt: charlie.buyondo@gmail.com

fredag 8 oktober 2010

En vecka bland böckerna

Halloj, det här är Elin från bokbgloggen Tonårsboken som gästbloggar här på Collaget idag. Nu lämnar jag Frölunda bibilotek efter en veckas praktik för att återvända till den trista gamla skolan. Om jag fått välja skulle jag stannat på bibblan, det har varit en superintressant praktik och jag kommer att sakna det massor.

I Point rummet finns nu en liten utställning på tidigare Augustprisvinnare (skapad av mig). Det är gamla, men fortfarande ruskig bra ungdomsböcker som Sandor slash Ida, Jag saknar dig jag saknar dig, Dansar Elias? Nej!, Spelar död och I taket lyser stjärnorna. Den 18 oktober får vi reda på vilka som är nominerade till årets Augustpris. Vi väntar med spänning.

När man får tillbringa hela dagarna på en plats som denna lägger man märke till böcker som man inte tänkt på innan. Jag har sett en hel del vampyrböcker, ( så klart) Beautiful dead är en nyhet och snart kommer även Blod och Choklad att finnas här. Jag bloggade om den igår och gillade den stort. Ni som gillar Dark-romance böcker får ni inte missa vampyrkvällen i Pointrummet den 20 okt. vi på Tonårsboken kommer självklart att vara där.

torsdag 30 september 2010

Ursäkta att man vill bli lite älskad - Johanna Thydell


Nora Jonasson är inte knarkig, har ingen alkoholiserad pappa, skär varken sig själv eller andra och bor inte under en trapp. Hon är en ganska vanlig person. Själv tycker hon att hon är vanlig på ett ganska negativt sätt. Att hon är "nästan smälter ihop med väggen"-vanlig. Hennes bästa bästis Lisa däremot är allt det där som Nora tycker att hon inte är. Snygg, kul, smart, social, lagom lång och alltid med en pojkvän på kroken. Men bästa bästisar är de och Nora tänker att så länge hon har Lisa så är allt ändå ok. Hon är kanske bara lite avundsjuk på Lisa, ibland. Att någon nån gång skulle bli sådär jättekär i henne vore ju kul. Att bli älskad, av nästan vem som helst, vore ju toppen. När Lisa helt plötsligt inte dyker upp i skolan på en hel vecka och vägrar svara i telefon när Nora ringer, vänds Noras liv upp och ner. Är det något hon har gjort? Och i så fall vad?

Jag känner såhär när jag har läst ut boken: Jag vill läsa den igen! Och så vill jag att alla andra också gör det. Nu! Den var så in i bänken på pricken och riktigt roligt skriven med massor med detaljer och citat man vill minnas. Längst ner på några sidor finns till exempel Noriska ordspråk som man gärna gör till sina egna ex: "Efter solsken kommer typ regn eller nåt annat skit" eller"Alla sätt är bra men inget funkar". Men den var ju såklart inte bara kul och spexig. Den känns rejält i magen med. Jag gillar Johanna Thydells tidigare böcker med,(I taket lyser stjärnorna och Det fattas en tärning) men nu känner jag att jag har en ny favorit.

Låna boken genast!




tisdag 28 september 2010

Värsta Boken + GP = Bokmässan

I fredags och lördags stod vi i GP:s monter (som sponsrat oss) på Bok-och Biblioteksmässan.
Det blev rusning som vanligt och böckerna sa slurp på en halvtimma. Våra superduktiga töser Yasmin och Nora hjälpte oss att dela ut på fredagen. På lördagen fick vi hjälp av Elin och Hanna. Det var en jätterolig klass där från en skola på Hisingen (minns inte vilken, men ser ni detta så hör av er till oss) som verkade helt lyriska över bokutdelningen. Hittar ni en bok så skriv gärna vad ni tyckte om den här på collaget. Kommentera eller maila oss gärna en recension så publicerar vi den här.


Daniella och Yasmin.





Här är den lyriska klassen. Högen fick lämnas och istället fick en bok väljas, men lika glada för det verkade de vara. De hade varit och intervjuat en massa författare och var på uppdrag från sitt skolbibliotek.


Nora och ett hav av ungdomar som vill ha en bok.

Tack till GP! Vi hoppas på fler utdelningar framöver.

Unga smyckar stan


I våras anordnade KFUM workshops runt i stan för ungdomar om konst och demokrati. Bland annat hade de en kväll på V Frölunda Bibliotek. Nu är det dags att synas på spårvagnarna.

"Nu äntligen är det dags för Unga smyckar stan! att visa grym konst om demokrati! Den 2 oktober kommer ungdomarnas konst att fara omkring och förgylla stan. Kom och åk spårvagn med oss!

Vi har vernissagetur som avgår klockan 10.29 från Svingeln, från Angered centrum klockan 11.01, Korsvägen klockan 11.27 samt Frölunda torg kl 12.00. Den kommer att vara en 8 då, så klart, men sen kommer vagnen även ha andra nummer under dagen.

Kolla mer info här.

onsdag 22 september 2010

M som i Mara av Cannie Möller





Cannie Möller har skrivit en bok om sökandet efter sin identitet och samspelet mellan människor. Hon är en författare som skrivit många ungdomsböcker och vunnit flera priser för sitt skrivande.
I hennes nya bok "M som i Mara" får vi möta Mara som hamnat på ett skrivarläger, kanske mest för att hennes mamma och sambo skall på semester i Paris och vill vara för sig själva. Det är i alla fall vad Mara tror. Mara är avståndstagande och vill mest gå för sig själv och funderar starkt på att rymma, men dras in i gruppen av ungdomar som samlats på skrivarkursen vid havet. När hon åker hem igen efter lägret känner hon att hon hittat både tron på sig själv och kärleken.

Andra bloggare om Värsta Boken


Här kan man läsa Addikokos inlägg om Värsta Boken. Hon var med och delade ut böcker utanför Stadsbibblan. Fotot ovan är taget av Addikoko.

Här kan man se vad Elin och Klara från Tonårsboken skriver.
Och här kan man läsa vad Johanna Lindbäck skriver på Bokhora.

Nu till helgen kommer vi att stå tillsammans med GP i deras monter och dela ut ännu fler Värsta Boken böcker.
Fredag 24 sep 15-16
Lördag 25 sep 14-15

torsdag 16 september 2010

UNGA SKRIVARE 2010


Gillar du att skriva?
Välkommen att delta i skrivartävlingen UNGA SKRIVARE 2010, nu för 17:e året!
Välj något av dessa två ämnen.

1. Min förebild (Mina förebilder) Beskriv en eller ett par personer som du beundrar och ser som förebilder, personer från förr eller nu. Kanske är det en person i historien eller som lever nu, ex. en person som visat civilkurage, står upp för något du tror på. Du kan ta upp vilka egenskaper de har eller vad de gör, deras sätt att vara.

2. Till dig som vill lyssna Skriv om det som du uppfattar som orättvisor och hur du skulle vilja ha det i stället.

Tävlingen är för dig som går på högstadiet eller gymnasiet och är 13-19 år. En jury läser texterna och delar ut tjugo penningpriser/bokpaket och diplom till vinnarna i november 2010.

De fem bästa texterna belönas med 1000 kr och diplom. Övriga 15 nominerade får 500 kr och diplom. Några av texterna kan komma att publiceras på vår hemsida och i vår nättidning.

Vi samarbetar med Studieförbundet Vuxenskolan och flera bokförlag/bokhandlare.

Gör så här: Skriv din text på dator. Texten ska vara högst tre sidor lång med teckenstorlek 12 punkter. Skriv ditt namn, bostadsadress, tel, skola, klass, ålder, ev. mejladress och mejla din text SENAST DEN 10 OKT till ungaskrivare.gbg@vuxenskolan.se eller sänd texten med post till Mia Holst Västsvenska Författarsällskapet Olskroksgatan 28 B, 416 66 Göteborg

Välkommen med din text!

VÄSTSVENSKA FÖRFATTARSÄLLSKAPET
Vibeke Carlander Ordförande vibeke.carlander@comhem.se


onsdag 15 september 2010

Fallen ängel

Ni vet, det har ju kommit lite böcker på sistone som handlar om att bli kär i något som inte helt är en människa. I Melissa Marrs bok Mer än ögat ser blir Aislinn tjusad av ett oknytt (eller mer tvärtom), i Maggie Stiefvaters Frost blir Grace förälskad i en varg och i Stephenie Meyers böcker är ju Bella förtjust både i en varulv och en vampyr. I Becca Fitzpatricks bok Fallen ängel så dras Nora till Patch, som då visar sig vara just en fallen ängel. Det är mörkt, passionerat och dramatiskt. Trots att hon borde veta bättre, och egentligen är mycket skrämd av den nye killen Patch, dras hon till honom som en liten hjälplös magnet. Det är absolut spännande och ja, man vill bläddra vidare. Men jag börjar bli lite trött på det här temat med tjejer som skaffar sig varelser till pojkvänner som liksom vill döda dem hela tiden. Uppföljaren heter Crescendo och den tredje är på gång.



Låna boken här:

Mycket mer än så

Sarah Dessen är en typisk amerikansk framgångsrik ungdomsbokförfattare. Hennes böcker säljer som smör och hon toppar ofta försäljningslistorna. Varför? "Mycket mer än så" är den första bok jag läst av henne och jag är faktiskt imponerad. Inte av att hon har ett särskilt orginellt språk, för det har hon inte. Miljön är dessutom som i vilken amerikansk film som helst, varma brisar, lite Hawaiikänsla nästan, men behagligt, fast inte originellt. Berättelsen? En typisk askungehistoria om den stackars flickan som växer upp och blir en vacker svan.

Det är många som vill läsa sådana böcker ibland och detta är en bra sådan bok. Den är både rolig och allvarlig om Auden som lagt allt krut på skolan och missat allt annat. Det är en bok om en sommar som Auden skall åka till sin pappa och hans nya fru, för att koppla av och träffa sitt nya småsyskon, en nyfödd bäbis. En sommar där allt händer som inte tidigare fått plats, men också en bok som ger svar på varför saker blir som de blir. Boken ger lite mer än vad man förväntat sig. Samtidigt så är det en behaglig miljö, med mysiga nattöppna caféer, fina stränder att hänga på med vänner som är betydligt bättre än de först verkar vara. En del i att utvecklas, växa upp och hitta sin egen plats är att se sin relation till sina föräldrar i ett nytt sken. En annan del är att bli förälskad. En tredje del är att våga hoppa (eller som här att våga cykla). Om allt detta och mycket mer än så handlar den här boken, trevligt förpackad.