fredag 24 december 2010

Berättelser om kärlek


Julen handlar om kärlek! Men vad är kärlek egentligen? Ja det är väl ingen som kan svara på direkt, även om det visst finns vissa påståenden om kärlek som många är överens om. Jennie har ju skrivet här på bloggen om Gunnar Ardelius senaste bok Bara kärlek kan krossa ditt hjärta och oavvsett vad man tycker om boken i övrigt så är ju titeln oemotsäglig, och samtidigt något man kan fundera väldigt länge på.

I litteraturen är ofta kärlek eller brist på kärlek svar på mycket. Är det så också i verkligheten? Det skulle jag vilja påstå, men man får akta sig för att bli för enögd. Bestämmer man sig för att titta på världen på ett visst sätt så ser man ofta det man letar efter. Men i dag är det ju julafton och då handlar det ju bara om kärlek eller bristen på kärlek. Eller hur? För även om man väljer att fira jul helt ensam så lär det bli svårt att värja sig från andras tankar om att det är synd om en. Men hur snällt är det egentligen?

Jag har precis avlsutat en novellsamling som heter Älskar älskar inte är en bok med kärleksnoveller skriven av olika författare från Norden. Den som vill läsa smäktande kärleksnoveller där lyckliga par kysser varandra i solnedgången bör dock läsa någon annan bok.Jag blev lite rädd när jag läst några av novellerna, för det var så mörkt och hopplöst. Novellerna är ett slags stickprov på olika formar av kärlek och hur det kan vara när det inte är så himlans bra, även om det visst fanns ljusa berättelser och lyckliga slut, men lika ofta var det
sorgligt och svårt. Det är också spännande att novellerna är skrivna från olika platser i Norden och ger en slags inblick i hur vardagen för ungdomar kan skilja sig på de olika platserna

Vi får läsa om Solja som bor i norra Finland som skriver brev till en kille och som skall återvända till Kosovo där han är född. I en annan berättelse som verkar vara från medeltiden är det en flicka som blir förälskad i en pojke som tagits till fånga och sitter fängslad i en bur på torget. I ytterligare en berättelse handlar det om en kille som blir kär i sin kompis, vilket är oväntat, eftersom de båda är killar. Den första novellen i boken handlar om en pojke som har förlorat sin mamma. Ja det är en bok som visar några av kärlekens olika ansikten. Boken är värd att läsa, även om jag tycker att novellerna håller en ojämn kvalité. Jag har lite svårt för att peka ut vad jag inte tycker är bra,så här i juletid. Men som bok blir det ändå intressant. För att tänka på vad kärlek kan vara tycks mänskligheten aldrig bli trött på.

Inga kommentarer: