torsdag 28 augusti 2008

Höstryys....


Brrr...jag har precis läst "Tystnadens hus" av Magnus Nordin. Jag var helt fast från första till sista sidan och det var nästan så att jag hade svårt att sova sen. Såå spännande! Och läskigt!

Stella har tillsammans med Gabriel rymt från Fader Davids hus, där Stella har bott sedan hon var kanske sex eller sju. Hon vet inte riktigt, för alla minnen från tiden innan hon kom dit är som bortblåsta.

De gömmer sig i ett kvarter rivningsfärdiga hus, som stått tomma i många år. Tanken är att Gabriel ska tjäna ihop pengar så de kan ta sig vidare någon annanstans. Stella får finna sig i att vara fånge i ett nytt hus, fast här är hon aldeles ensam. Redan första natten hör Stella ljud.

Krafs

Krafs

Krafs

Förutom detta ljud är huset märkligt tyst. Inte ett knäpp, inte ett knarr. Nästan som huset höll andan.

Det visar sig snart att huset där de bor inte är så tomt som de först trott (såklart, det är ju en ryyysare, men ändå!)

Jättebra, superläskig och spännande!

Låna den här

onsdag 27 augusti 2008

Sorgliga brev från Kuba

Varför är böcker om föräldralösa flickor som blir illa behandlade av mostrar alltid så himla bra?

Huvudpersonen i Brev till mamma av Teresa Cárdenas bor hos sin moster på Kuba efter att hennes mamma dött. I boken får man läsa de brev hon skriver till sin mamma. Där berättar hon om hur folk behandlar henne och hon har det inte kul. Hennes mörka hudfärg gör att hon blir mobbad och trakasserad både i skolan och hemma. Hennes moster och hennes barn är fruktansvärt elaka. Men boken är inte bara sorglig, det finns hopp också.

Boken är väldigt lättläst och man lär sig en hel del om hur det är att vara ung och leva på Kuba. Fint skrivet är det också!

Låna boken här

tisdag 26 augusti 2008

Ny omgång av...


Torsdagar 15-17. För dig som är över 12 år. POINT-rummet på Västra Frölunda Bibliotek.

4 /9 SpelStudio
Play It Tv-spel
Anmäl dig innan.

11/9 BokStudio
Vi pratar böcker och bloggar boktips.
Ta med dig din favoritbok.

18/9 KreativStudio
Re-Do Gör smycken av tangentbord, sladdar och serier.
Materialkostnad 10 kr.

2/10 BokStudio
Vi pratar böcker och bloggar boktips.
Ta med dig din favoritbok.

16/10 SpelStudio
Play It Tv-spel
Anmäl dig innan.


Kom in och kika om du är nyfiken.

Dans & teater för folket?


Nu är Göteborgs Dans- och teaterfestival slut för denna gången och några av er kanske inte ens visste att den har pågått i lite mer än en vecka. Själv har jag besökt ett av de många seminarier, under namnet Open Lab, som erbjuds i festivalprogrammet. Under namnet Utopi eller? hölls en paneldebatt på Röhsska muséet angående hur teater- och dansutbildningarna ser ut idag. Vilken praktik lärs ut? Bland publiken fanns många studenter och för alla er som är intresserade av att börja studera är det också intressant att veta hur konstnärliga utbildningar är upplagda. Bara antagningsprocesserna kan vara mycket svårgenomträngliga. En del skolor kräver att man har mycket teoretisk bildning när man ansöker, andra går enbart på intervjuer och så vidare. Men den stora frågan: Hur väl svarar utbildningen mot marknaden? Det vill säga, vem skall konsumera den konst som lärs ut? Vem går och tittar på de föreställningar i dans- och teater som erbjuds? Den frågan kom man aldrig tillfredsställande nära.

Efter att ha sett två föreställningar under festivalen, en dansföreställning och en teaterföreställning, kan jag konstatera att det inte är någon lättsmält konst som erbjuds. Men det var två helt fantastiska föreställningar som man borde våga se trots att man inte har några förkunskaper. Och man kan definitivt inte säga att dans är tråkigt, dans är inte bara synonymt med balett. Dans berättar en historia lika god som någon pjäs eller roman.

Funderar du på att börja studera teater eller vill gå vidare från gymnasiet till högre studier så finns det mycket bra information om studier på Göteborgs bibliotek och medborgarkontor.

Böcker om dans och teater hittar du också på biblioteket.

Dans & -teaterfestivalens program går fortfarande att läsa på hemsidan.

fredag 22 augusti 2008

Döden döden döden




Döden är märklig och samtidigt alldeles självklar. Vi lever i det tjugonde århundradet, eller ja det beror förstås på vilken tidräkning vi bestämmer oss för att följa. Men allt känns i alla fall väldigt modernt och kontrollerbart. Det finns avancerad teknologi som kan hjälpa dig med precis nästan vad som helst, som exempelvis att få ett hjärta att slå. Vi har försäkringar och budgetplaner. Över hela världen finns människor som ägnar hela livet åt att planera, fundera och bygga trosriktningar om hur det är efteråt. Men när det väl har hänt så går det inte att skydda sig. Då är det bara döden. En skräckupplevelse av att vara drabbad av det som egentligen inte borde få plats i denna högteknologiska tid då man till vardags tror att det finns skydd mot allt otäckt. Sorgen och tiden är då det enda som så småningom kan få oss att acceptera, så har det varit i årtusenden. Döden tycks mänskligheten tydligen aldrig lära sig att leva med. Och varför skulle vi? Döden är ju livets motsats.

Några böcker som handlar om detta märkliga och samtidigt alldeles självklara är
”Livet på en kylskåpsdörr” av Alice Kuippers. Huvudpersonen i boken är femtonåriga Claire som bor tillsammans med sin mamma. De lever båda ett ganska hektiskt liv och kommunicerar mestadels med varandra genom meddelande på kylskåpsdörren. Romanen bygger helt och hållet på dessa kylskåpsmeddelande och består därför av korta stycken. Ändå lyckas Kuippers bygga upp en nyanserad bild av Claire och hennes mammas vardagsliv. Samtidigt som ledsamheten över att den dödliga sjukdomen tar sig in i familjen.

”För bra för att dö” av Christina Wahlden handlar om Stella, en tonåring som lever ett ensamt och olyckligt liv. Hon planerar sitt självmord och börjar att besöka en självmordssajt på nätet. Där får hon kontakt med en kille som visar sig gå på samma skola. Tillsammans planerar de att ta livet av sig tillsammans.

”Innan jag dör” av Jenny Downhamn har det skrivits om tidigare i denna blogg. Om sextonåriga Tessa som har leukemi och att hon inte har så lång tid kvar att leva. Hon gör en lista med saker som hon vill hinna med innan hon dör. Högst på listan är att bli av med sin oskuld.

onsdag 20 augusti 2008

Veckans dikt av Sonja Åkesson

Sonja Åkesson har fått förnyad uppmärksamhet de senaste åren med en biografi om hennes liv, en utgåva med samlade dikter och i TV-dokumentärer. Poeten Sonja Åkesson var uppskattad redan när hon levde och en folklig poet som kan likna de poeter som är på frammarsch idag. Ni känner väl igen namn som kan kopplas till Poetry Slam eller spoken word; Olivia Bergdahl, Thom Kiraly, Oskar Hanska med flera?
Egentligen skulle jag vilja tipsa om en dikt som heter "Åkej" av Sonja Åkesson, men den är så himla lång så det får bli en annan dikt som är veckans dikt. Men låna samlingen Vara vit mans slav på biblioteket och läs dikten "Åkej".

I rökrummet

"Margit med sin mage.
Sören med sin skilsmässa.
Aina med sina skorpor.
Bittan med sin abort.

Roffe som gör sej viktig.
Gudrun som nagelgnager.
Ingbritt som alltid stickar.
Erik som aldrig sover.

Åke med sin skakningar.
Sten med sin morronrock.
Bertil med sina handleder.
Agnes med sin döda man."

ur Vara vit mans slav, Sonja Åkesson, dikter i urval av Jenny Tunedal, s. 235.

Du läser inte vad du läser

Alla tiders Pelle Svanslös!
av Gösta Knutsson

Med ord kan vi försöka uttrycka vad vi känner. Orden är inte bra på att beskriva känslor därför måste vi använda tricks. Ett trick är att skriva om ett, men mena något annat. Ungefär som när jag var yngre och förälskad, inte kunde visa det på annat sätt än att retas, knuffas eller rent av skälla ut vederbörande. Tror ni de förstod? Detta tänker jag på när jag, av någon underlig anledning, får lust att läsa Gösta Knutssons Alla tiders Pelle Svanslös! I Uppsala huserar Pelle och hans Maja. Utanför deras kära medelklassliv lurar faror i de mörka gränderna. Mörkast och farligast av dem alla är outsidern Måns och hans urblåsta medlöpare Bill och Bull. Gösta Knutsson skriver om djur, men menar människor. Skriver om andra, men menar sig själv. Denna till synes fåniga och harmlösa historia handlar, som varje bok med självaktning, om ondska, godhet, kärlek, svek, medmänsklighet, kurage, sex och makt. Pelle Svanslösböckerna råkar bara, för vår samtid, vara klädd i lite annorlunda skrud - för att uttrycka sig milt.

Sommar, vänskap och kärlek

Mårten Sandéns En plats de kallar Lyckan har legat i läsahögen ett bra tag och det är dumt. Jag borde ha läst den första gången jag såg den! Jag brukar ha lite svårt för kärlekshistorier, ofta känns det lite kladdigt och smörigt. Det gör verkligen inte den här boken.

John och Mia kommer från två helt olika världar, trots att de bor i samma stad. John ska börja på den fina internatskolan Lundsberg till hösten för att läsa natur så han kan bli läkare precis som sin mamma. Men något är fel i Johns liv, mamma har stukit och han bor ensam med sin pappa som dricker allt mer. Flickvännen Ebba kan han inte prata med och när han ska åka på språkresa till Franrike bestämmer han sig för att istället gömma sig i ett lusthus i en liten park.
Mia bor med sin mamma i en lägenhet, eftersom hon gick ut högstadiet med ofullständiga betyg jobbar hon som diskare på pizzerian. Hennes bästa kompis Lina verkar inte vara så schysst som en bästis ska vara. Ibland när hon får nog av allt gömmer hon sig i lusthuset i den lilla parken. Där träffar hon och John varandra.

Det här är ju så bra! Jag vill läsa om den direkt när jag läst ut den. Både Mia och John känns som att de skulle kunna finnas på riktigt och jag gillar dem, trots att de inte alltid är schyssta och vettiga. Läs läs!

Låna boken här

måndag 18 augusti 2008

Spännande men sämre kopia

Men, det här har ju jag läst förut, tänkte jag när jag började läsa Tom Beckers Darkside. Det här är nämligen väldigt likt en av mina favoritböcker, Neil Gaimans Neverwhere.

Jonathan är en kille som bor i London, han har det inte så lätt. Hans pappa är inlagd på mentalsjukhus och skolan klagar på att han skolkar så mycket. Dessutom verkar det som att någon är ute efter Jonatahan. I sin pappas böcker hittar han beskrivningar av en märklig plats som kallas Darkside. Det visar sig att det London vi vanliga människor ser inte är allt. Det finns en annan mörk del av London, Darkside. Därifrån kommer märkliga varelser på jakt efter Jonathan. En mystisk lönnmördare och en vampyr verkar vara speciellt angelägna att få tag på honom, men varför?

Hade jag inte läst Neverwhere hade jag nog tyckt att det här var en toppenbok, nu känns det mest som en halvbra kopia. Läs Neil Gaimans mästerverk istället.

Värsta böckerna

Här är den efterfrågade listan på det böcker som vi köpte in till VÄrsta boken, sen fick vi och en massa olika titlar från En Bok För Alla och Regionbibliotek Västra Götaland

(o)planerat bröllop av Rai
1984 av Orwell
80 romaner för dig som har bråttom av Lange
Alex Dogboy av Zak
Alkemisten av Coelho
Anne Franks dagbok
Au pair av de la Cruz
Beowulf av Nye
Bögslungan av Alexandersson
Den stora fredens krig av Krog
Den tatuerade fjärilen av Pullman
Det brinner! Av Trenter
Det fattas en tärning av Thydell
Diamantsvärdet och träsvärdet av Perumov
Djurens gård av Orwell
Du och jag, Marie Curie av Persson
El Choco av Lutteman
Eldens hemlighet av Mankell
Emanuel sommarförföraren av Olsson
En plats de kallar lyckan av Sandén
En spricka i kristallen av Krusenstjerna
Eragon av Paolini
Ett annat sätt att vara ung av Nilsson
Ett öga rött av Khemiri
Fantomerna av Östergren
Flickorna i Riyadh av Alsanea
Flyga drake av Hosseini
Fördjupade studier i katastroffysik av Pessl
Före och efter Bella av Hjerzell
Förföljaren av Nordin
Genom helvetet av Nordlund
Gossip girl av Ziegesar
Han hette Skellig av Almond
Hjärtans Fröjd av Nilsson
Hur kär får man bli? av Bredow
I huvudet på Zlatan Ibrahimovic av Bank
I skuggan av San Siro av Bengtsson
I taket lyser stjärnorna av Thydell
Ibland bara måste man av Levithan
Isprinsessan av Läckberg
Jag behöver dig mer än jag älskar dig… av Ardelius
Jag ser mig själv i en sprucken spegel av Küchen
Jinx av Wild
Kalla det vad fan du vill av Bakhtiari
Kalla kårar av Stine
Kallocain av Boye
Kort kjol av Wahldén
Kukbruk av Forssberg
Kära tjejer av Wilson
Linas Kvällsbok 1 & 2 av Hamberg
Luckan i golvet av Arro
Låt den rätte komma in av Ajvide Lindqvist
Malin + Rasmus = sant av Nilsson-Brännström
Med uppenbar känsla för stil av Mendel-Enk
Medan mamma sover av Olsson
Mig äger ingen av Linderborg
Montecore av Khemiri
Män som hatar kvinnor av Larsson
Mästaren och Margarita av Bulgakov
Om jag kunde drömma av Meyer
Ondskan av Gulliou
P.S. Jag älskar dig av Ahern
Prinsessan och mördaren av Nordin
Resan som började med ett slut av Bečević
Roms portar av Iggulden
Rubinen i dimman av Pullman
Räcker det om jag älskar dig? av Bredow
Röster av Weatherly
Ser mitt huvud tjockt ut i den här? av Abdel Fattah
Sex med mera av Dahlén
Shoo bre av Foley
Simon och Sophie av Granholm
Simons 120 dagar av Gärdenfors
Skjut kungen av Svedelid
Skuggaren av Nordin
Skyddad identitet av Swindells
Snabba cash av Lapidus
Sofies värld av Gaarder
Sommarbarn av Janouch
Spelar död av casta
Sprickan av Rai
Stardust av Gaiman
Stenens väktare av Eddings
Svart drama av Nordin
Svenne av Nilsson
Svinalängorna av Alakoski
Systrar i jeans av Brashares
Sång till en fjäril av Küchen
Tiara och Dr. Martens av Cabot
Tillsammans av Rudberg
Tillsammans är man mindre ensam av Gavalda
Tusen gånger starkare av Herrström
Vad hände med Jennie? av Cooney
Vargbröder av Paver
Vi som aldrig sa hora av Sandahl
Vindes skugga av Zafón
Vingklippt ängel av Pålsson
Zebraflickan av Åkerman
Är det någon där? av Keyes
Över näktergalens golv av Hearn

fredag 15 augusti 2008

VÄrsta boken-respons

Åh, jag är fortfarande superglad över att det gick så bra igår. På 25 minuter var alla böcker borta. Det var grymt att samarbeta med Ungdomsfullmäktige också, det hoppas jag verkligen att vi kan göra om. Här kan du lyssna på radioinslaget med mig och Anna (efter dom två första låtarna), här kan du läsa om en som träffade på VÄrsta boken igår och på sidan 14 i del 1 av GP kan du också läsa om projektet.

torsdag 14 augusti 2008

...GÅ! : eller när VÄrsta boken släpptes fri!

KONFETTIBOMB!- hojtade Siska som avslutning på sitt fina inledningstal, alla skreek ..JAAAA! och konfettin flög högt över tältet!

Så var våra första 1300 VÄrsta boken-böcker ute i det fria och kvickt som bara den illrade våra samarbetspartners från Ungdomsfullmäktige iväg och delade ut VÄrsta böcker för glatta livet. Tältet var fullt med folk och efter bara en halvtimme var alla (det var ändå ettusentrehundra böcker!) böcker ute på vandring..... Jipppiii!

Nu återstår att se om vi får syn på någon vandrande bok ... eller du kanske redan har fått en i din cykelkorg? Nu ska jag hem och försöka ladda upp bilder till datorn- så bilder kommer snart!

Kram alla underbara som var med och gjorde detta till en superdag!

onsdag 13 augusti 2008

VÄrsta boken i radio!!


Imorgon, torsdag den 14/8 kommer vi att vara med och prata om VÄrsta boken i morgonprogrammet i P4. Någon gång mellan 07.00 och 10.00 kan ni höra våra väna stämmor.

Om ni inte orkar kliva upp så tidigt kan ni väl komma och hjälpa oss att sprida böcker imorgon istället. Från kl. 15.00 står vi vid Jussi Björlings plats tillsammans med Ungdomsfullmäktige. 1300 böcker ska ut på vandring!

Klara, färdiga....

måndag 11 augusti 2008

Veckans dikt.

Från och med denna veckan tänkte jag varje vecka bjuda er bloggläsare på en ny dikt. Kommentera gärna och diskutera kring vad ni tycker om dikten eller ge förslag på vilken poet som skall bli publicerad på nästa veckas dikt. Om ni dessutom vågar skicka in era egna dikter så vore det toppen!

Först ut är Anna Jörgensdotter, författare och poet som gett ut bland annat romanen Pappa Pralin som handlar om en ung flickas kamp mot svärtan i sitt liv. Jag kan varmt rekommendera att läsa romanen trots att den är ganska tjock. Man vill gråta och skratta om vartannat.

Ur Jörgensdotters diktsamling Sång från hjärtats bakgård (går även att låna hem som e-bok) från 2006 kommer följande dikt:

(X2000)
Vi reser in i regnet

Har vi paraplyerna med oss?

Vi har i varje fall mp3

och Sudoku

I gången trillar en kvinna mot väskorna

kommer inte upp

Det dröjer alldeles för lång tid

innan någon reagerar

Mannen närmast

tittar på henne

tittar på fallet

som vore det en film

Ingen säger något

Men vi har halsdukarna på

redan tjugo minuter

innan tåget når

slutstationen




Läs också gärna Sonja Åkesson, ibland kan man få känslan av att de skriver lite samma typ av poesi. Vad tycker ni?


  • Låna Anna Jörgensdotter här
  • Anna Jörgensdotters hemsida hittar du här

fredag 8 augusti 2008

Mer press om VÄrsta boken!

Gud vad kul att så många tidningar redan har skrivit om Värsta boken! Nu har jag hittat notiser om det i Gefle Dagblad och Blekinge läns tidning.

torsdag 7 augusti 2008

Världens bästa tv-serie som tecknad serie

Jag tänker inte ljuga, jag älskar Buffy the vampire slayer. Enligt mig är det bland det absolut bästa som gjort, alla kategorier. Efter att sista säsongen av tv-serien sändes har det funnits ett stort tomrum som väntat på att fyllas med något. Men vad skulle vara lika bra som världens coolaste gäng (scooby gang om någon mot all förmodan inte förstod det)? Jo, den åttonde säsongen som seriealbum! Här finns det inga ekonomiska begränsningar utan det fläskas på med främmande dimensioner, demoner, monster, konspirationer, magi och action. Och det är självklart helt fantastiskt!

Nu har andra albumet kommit, Buffy the vampire slayer - No future for you av Brian K. Vaughan och det är lika bra som det första albumet, kanske lite bättre. Här är det Buffys fiende/rival/vän Faith som spelar den största rollen och försöker rädda världen från en ytterst obehaglig brittisk ung lady.

Tyvärr är det nog så att man bör ha sett tv-serien innan för att ha koll på handlingen, men vilket ypperligt tillfälle att göra det om man inte gjort det innan, det här är ju FANTASTISKT!

Låna seriealbumen här

VÄrsta boken i tidningen

Idag skriver både GP (på sidan 69) och Norra Västerbottens tidning om VÄrsta boken! Här hittar ni en länk.

onsdag 6 augusti 2008

Ny anime på gång av Miyazaki.


Jag läste att Hayao Miyazakis senaste film Gake no ue no Ponyo hade release i Japan i sommar. På engelska kommer filmen att heta Ponyo on the cliff. Tydligen kommer den att vara mer riktad till barn än de tidigare filmerna men det har ju inte hindrat alla åldrar från att se anime tidigare.

Som alltid lär det väl dröja innan vi får se filmen på svenska biografer, men för dem som inte kan hålla sig så ligger det videoklipp ute lite här och var på nätet redan nu. Se exempelvis här

Av de animefilmer som Miyazaki har regisserat är kanske de mest kända i Sverige Prinsessan Mononoke, Spirited Away, Min granne Totoro, Det levande slottet och Kikis expressbud. Mina favoriter av dessa är Prinsessan Mononoke och Spirited Away. Vilka är dina?

Tyvärr finns inte Prinsessan Mononoke till utlån på biblioteken i Göteborg, men de som finns till utlån på DVD hittar du här

Serieorgie i dekadens

Gud, jag blir alldeles utmattad! Simon Gärdenfors har åkt runt i Sverige i 120 dagar och bott hos folk som anmält sig på hans hemsida. Reglerna han satte upp för sig var att han inte fick bo hos någon mer än två nätter och inte besöka sin egen lägenhet. Av den här resan har han gjort serieboken Simons 120 dagar. I den besöker han bland annat gamla vänner, Hare Krishna, tanter och unga tjejer som han ligger med.

Tidigare har han gjort seriealbumen Turist (inte min favorit direkt) och Lura mig! (bra!). Han har en rätt kul tecknarstil och är minst sagt utelämnande (frågan är om tjejerna han ligger med tycker det är lika kul som han). Som ni kanske märker tycker jag att han är lite slemmig. Jag är sjukt trött på självbiografiska serier om killar som ligger runt och förväntar mig faktiskt att om man skriver om det ska man göra nått lite annorlunda och spännande. Det tycker jag inte att Simon Gärdenfors lyckas med.

Det han däremot lyckas med är att skildra sin egen person på ett rätt bra sätt. Han visar verkligen både sina sämsta och sina bättre sidor och jag kan inte riktigt låta bli att tycka att det är riktigt intressant. En del av dom människorna han bor hos är riktigt fascinerande och när han tillsammans med Johannes Nilsson (som skrev den fantastiska boken Recension för några år sen) lurar SVT med hjälp av upphittade kokranier att dom offrar till asagudar är det både roligt och bra.

Så allt som allt, lite gubbigt, lite tragiskt, mycket underhållande och ibland riktigt, riktigt bra.

Låna boken här

VÄrsta boken 14 augusti 15:00

Nu är det inte långt kvar tills book crossing-projektet VÄrsta boken startar! 14 augusti klockan 15:00 på Jussi Björlings plats (den nya lilla parken mellan Nordstan och Operan) delar vi tillsammans med Ungdomsfullmäktige ut nästan 1500 böcker. Under hösten kommer ytterliggare 1000 böcker delas ut i Göteborgs stadsdelar.

Det är allt från fantasy (t.ex. Över näktergalens golv), klassiker (t.ex. 1984), deckare (t.ex Män som hatar kvinnor), fakta (tex. El choco), ungdomsböcker (MASSOR!) och serier (t.ex. Hey princess). Allt som allt över 100 olika titlar!

Vi har klistrat etiketter på böckerna så att du snabbt ska känna igen dom om du hittar en bok.

Mer info snart!

fredag 1 augusti 2008

Känns direkt i magen!

Ibland träffar man på böcker som man känner att det skulle precis lika gärna kunna vara sanning. Så känns det med Sofia Hedmans böcker om Katti, den första heter Jag vill ha ett liv och den andra, som jag just läst, Kanske ett liv.

Katti är i andra boken 17 år. Hon har fått reda på att hon har AD/HD och även om hon säger att det är en dom och inte en diagnos så gör medicinen henne bättre. Hon blir inte sådär fruktansvärt arg lika ofta och det funkar bättre att bo hemma nu när mamma har gjort slut med styvpappan. Men alla runtomkring inser inte att Katti är annorlunda. Hon får höra att hon är galen och dum i huvudet. Ibland orkar hon inte. Men så träffar hon Johan och blir sådär otroligt kär som man nästan aldrig blir. Och det är fint och bra. Men Johan döljer saker och försvinner ibland i flera dagar.

Det här är så himla bra. Jag tror verkligen på Kattis och även om hon inte alltid gör det som är "rätt" så gillar jag henne så himla mycket. Hon känns så äkta. Det är sällan böcker om ungdomar och drogar känns sanna men det gör verkligen den här. Dessutom är det bra skrivet och jag tror nog att om Katti fanns på riktigt skulle hon vara väldigt nöjd med boken.

Låna boken här

Efter kraschen tog jag mig samman...

Den amerikanska författaren Joyce Carol Oates har skrivit en mängd romaner både för vuxna och ungdomar. Varje år när nobelpriset skall utses så är hon en av dem som många tror och hoppas skall få det, men icke!

När jag gick på gymnasiet så läste jag Foxfire, en bok om ett gäng 13-åriga tjejer i 50-talets USA som lever i ett fattigt litet samhälle. Jag tyckte att boken var superbra och bjöd på både spänning och allvar. Nu många år senare försöker jag mig på en av Oates andra ungdomsromaner från 2005, nämligen en bok med den långa titeln Efter kraschen tog jag mig samman, bredde ut mina vingar och flög iväg. Språket i boken är lika poetiskt som titeln men berättar en ganska handfast historia om Jenna som förlorar sin mamma i en bilkrasch som de båda utsätts för. Jenna lider av starka skuldkänslor och när hon ensam kvar tvingas flytta till en liten stad och bo hos sin moster så hamnar hon i en djup depression. I skolan hamnar hon i småkriminella gäng och experimenterar med droger. En av killarna i gänget, Crow (egentligen heter han Gabriel) stöttar henne och det utvecklas till en obesvarad förälskelse.

Jag fick inte riktigt mina förväntningar uppfyllda eftersom det är en bok som inte överraskar med sitt lyckliga slut, men jag kan ändå rekommendera att man provar att läsa något av Joyce Carol Oates. Efter kraschen... är ganska lättläst och passar för sent högstadium tidigt gymnasium.

Låna Joyce Carol Oates böcker på biblioteket här