onsdag 2 mars 2016

Tips om Wattpad!

Wattpad är en sida som passar dig perfekt om du gillar att skriva berättelser och vill förbättra ditt skrivande, eller bara gillar att skriva berättelser. På Wattpad kan du skriva egna berättelser och läsa andras.

På Wattpad skaffar du ett konto (du behöver inte skriva i ditt riktiga namn och du kan vara anonym). Även om du kan läsa lite på Wattpad utan ett konto så rekommenderar jag att du skaffar ett konto. Då kan du skriva egna berättelser, kommentera och rösta på andras berättelser som du har läst och spara berättelser i ditt bibliotek så att du enkelt hittar tillbaka till dem senare.

Läsa berättelser

Det finns tusentals berättelser på Wattpad så det finns säkerligen något för alla att läsa. Wattpad har ett enkelt sökfält där du kan skriva in vad du vill läsa, det är det enklaste sättet att hitta berättelser. Efter att du sökt kan du förfina din sökning med taggar för att enklare hitta precis det du vill läsa.
  Du kan också hitta berättelser på startsidan där populära berättelser visas eller genom att klicka på ”Upptäck” uppe i verktygspanelen och sedan välja en kategori, fantasy, romantik m.fl. Det kan vara ett bra sätt att hitta berättelser om du inte riktigt är säker på vad du vill läsa.      

Skriva berättelser

Har du ett konto på Wattpad är det enkelt att komma igång och skriva din egen berättelse. I mobilappen finns en penna som du klickar på för att börja skriva och på webbsidan klickar du på ”Skapa”. Först behöver du ge din berättelse en titel, skriva en kort beskrivning. För att berättelsen enklare ska bli upptäckt av andra väljer du också vilken kategori din berättelse passar bäst i, lägger till taggar och väljer vilket språk berättelsen är på.
  All information om din berättelse kan du dock ändra senare så du måste inte tänka igenom all information direkt eftersom att du enkelt kan redigera informationen.
  När du är färdig med informationen om din berättelse är det bara att börja skriva.
Obegränsat med text och du kan till och med lägga till bilder och videos innan eller mitt i din text om du vill.

Är Wattpad bra då?

Jag tycker att Wattpad är en väldigt bra sida. I appen kan du bläddra i berättelser som i en bok och det ger känslan av att man faktiskt läser en vanlig bok. Det är väldigt kul.
  På Wattpad finns det alla sorts berättelser. Jag menar alla. Från all sorts fanfiction till noveller och vampyrberättelser. Från deckare och romantik till poesi och korta böcker med skämt. Det är riktigt bra så att du slipper vara på en berättelsesida när du vill läsa fanfiction och en annan om du vill läsas dikter.

Eftersom att det inte finns något sätt att dela in berättelser efteråldersgrupp på Wattpad får du vara lite vaksam med vad du läser. Den enda sortens åldersvarning på Wattpad är ”Vuxen innehåll” som varnar för att innehållet kan vara olämpligt för barn. Även om den varningen finns har jag stött på berättelser som inte varit märkta men som jag ändå känt borde ha varit det, så man använder Wattpad lite på egen risk.

Förutom det så är Wattpad riktigt hjälpsamt. Genom att läsa andras berättelser och se vad andra tyckt om dem får du en hel del upplevelser genom berättelserna och kan själv bli bättre på att skriva dina egna berättelser. Att du själv kan få feedback på just dina egna berättelser och ditt skrivande är riktigt kul.

Jag rekommenderar verkligen Wattpad för alla som tycker om att läsa och skriva. De som bara vill ha nya berättelser att läsa och de som verkligen vill förbättra sitt skrivande och få andra att upptäcka deras berättelser.


Hilda, prao Härlanda/Örgryte bibliotek

Inga kommentarer: