fredag 27 november 2015

Serietidningstips!


Superhjältar kryllar det av på bioduken i dessa tider men var kan en läsa om dem? Och måste serietidningar handla om antingen en vit man med extraordinära krafter eller om en björn som är stark men snäll?
Här kommer lite tips på serier, hoppas du kan hitta någon som du vill springa till bibblan och låna!


Captain Marvel
Carol Denvers (som är hennes alter ego) är en den nya ledaren över superhjältegruppen Avengers i förlaget Marvels universum. Hon är en såkallad ”inhuman” (lite som mutanter i x-men) och har de klassiska superkrafterna som att hon kan flyga, är näst intill odödlig samt oerhört stark. Förutom att hon räddar världen (eller New York) mot skurkar så tar hon hand om en katt, är barnvakt åt sin granne och tjafsar med Captain America om vem som egentligen är kapten. Om du vill få ännu mer av det universumet som syns på bioduken är detta en given tidning, då har du också förkunskaper inför filmen om henne som beräknas komma 2018.


Lumberjanes
Ibland kan en superhjältenörd som jag bli trött på alla slimmade dräkter och häftiga alter egon. Jag kan också bli trött på att den viktigaste relationen i berättelser ofta skall vara en romans. I Lumberjanes får vi följa med fem scouttjejer som är på läger med sin patrull. I skogen som de bor händer det märkliga saker och snart börjar den ena fantastiska varelsen efter den andra dyka upp. Det är en varm berättelse om vänskap, att våga tro på sig själv och att våra olikheter är viktiga.

 
Ms Marvel
Nya amerikanska serier har de senaste åren handlat mindre och mindre om vita snubbar och de stora förlagen har tagit steget mot att få fram andra människor i rollen som hjältar. Kamala Khan är en tonåring från New Jersey vars föräldrar är ifrån Pakistan. En kväll när hon har smugit ut sent för att kolla in en fest så sprids en konstig dimma sig och när hon vaknar har hon fått kraften att ändra sin kropp. Hon är en riktig nörd och finner sig fort i rollen som lokal hjälte i hennes älskade New Jersey. Med en burkini, en sjal och en mask framför ögonen så tar hon sig an rollen som den nya Ms Marvel (ja, det fanns en annan som kallade sig för det innan hon bytte epitet till Captain).  Stan Lee och Steve Ditko skapade den omåttligt populära Spider-Man och när Lee fick frågan om varför Spider-Man var så populär så svarade han att det var Peter Parkers förtjänst. Vi bryr oss om personen bakom masken, och så är fallet med Ms Marvel. Vi får följa med Kamala i skolan, i hemmet på kaffestället och se hennes vardag bland rasistiska kommentarer, störiga föräldrar och tonårsromanser. Det är det som gör Ms Marvel så bra.


Rat Queens
Kurtis J. Wiebe har skrivit en serie med fyra fantasyvarelser som på klassiskt Dungens and Dragons-vis skall ta sig från en plats till en annan och stöter på varelser och folk som de måsta hantera på olika sätt. De fyra tjejerna har karaktärsdrag som en känner igen från sina egna vänner, de är störiga, roliga och älskvärda. Det är en serie som handlar lika mycket om vänskap som hur en på bästa sätt tar sig an Cthulhu. En måste-läsning för en fantasynörd!

 

Till sist vill jag uppmuntra alla som har läst eller hört om någon serietidning som inte finns på biblioteken i Göteborg att ge fler inköpsförslag! I hyllorna kryllar det av Walking Dead och Batman, men jag hoppas vi i framtiden kan se seriehyllor med fler genrer och mer diversitet!

/ Evelina, praktikant på Lundby Bibliotek

Inga kommentarer: