torsdag 12 november 2015

Kanske är det allt du behöver veta

Välkommen till familjen Sinclair.

Ingen är kriminell.


Ingen är missbrukare.


Ingen är misslyckad.
 
Så börjar ungdomsboken Kanske är det allt du behöver veta av E. Lockhart (låna här). Den handlar om den snart artonåriga Cadence, kallad Cady, som tillhör den på ytan lyckade överklassläkten Sinclair. Hon lider av minnesförlust sedan något fruktansvärt hände under hennes sommarlov som 15-åring när hon var på släktens egen semesterö Beechwood Island. Hon
blev svårt skadad och får äta starka mediciner för att hålla den ständigt återkommande migränen stången. Minnet är som ett svart hål och ingen i familjen vill prata om den sommaren. Vad är det som hänt?

Cady försöker spola tillbaka tiden, minnas sina somrar på Beechwood där hon varje år återförenas med kusinerna Johnny och Mirren men framför allt Gat. Gat som inte tillhör familjen, Gat som inte riktigt är accepterad och som är Cadys stora kärlek. Hur de blev äldre och hur den soliga familjefasaden sprack i kanterna när de började ifrågasätta familjens normer. Varför vet de inte vad trädgårdsmästaren och hembiträdet heter? Varför beter sig deras mammor som småflickor inför morfadern och tigger pengar? Minnesbilderna är många men sedan tar det stopp vid den där femtonde sommaren. Minnet är helt blankt. Tomt. Frågan är om hon verkligen vill veta sanningen?

Riktigt bra bok som börjar med soliga sommarskildringar av överklassläkten Sinclairs liv på den egna semesterön men som efter hand blir allt mörkare och utvecklas till ett gripande familjedrama. Låna på biblioteket och streckläs!

Inga kommentarer: