torsdag 1 oktober 2015

Orkans öga - Lin Hallberg

"Orkans öga" är en hästbok, men även en spökbok? Och en sorgebok? Och en "hitta sig själv" -bok? Många saker i samma bok och det är bra tycker jag- men det blir lite rörigt mellan varven.
 Kolla här:


Kim förlorar sin sköthäst, Karisma, som är obotligt halt. Hon känner sig som en svikare som inte räddat henne undan slakt. För att Kim ska få distans till allt skickas hon till sin mammas faster Mejt, för att hjälpa till i hennes galoppstall. I Mejts stall pågår en konflikt mellan Molly som är stalltjej där och Alex - föredetta stallkille. Molly är arg på Alex vars pappa köpt en närliggande gård för att starta eget galoppstall och dessutom har han köpt den enda häst i Mejts stall som skulle kunna bli något. Kvar finns bara några loppiga hästar som är mysiga- men knappast något för Molly att träna på så hennes dröm om att bli jockey är på väg att gå upp i rök. Alex å andra sidan känner sig även han som en svikare som lämnar Mejt som lärt honom allt- men vill ju så klart ha sin egen häst och komma vidare. Mejt däremot får inga nya hästar att träna eftersom hon börjar bli gammal- och gården hotas av dålig ekonomi. Alla runt Mejt säger att hon ska sälja delar av skogen som hör till gården för att få in lite pengar, men det vill hon absolut inte. Hon kan inte. Vildskogen är till för att bevaras. Där i lever historien om en övergiven pojke och hans häst. Ingen vill gå till vildskogen- det kan vara farligt.Till Mejts stall kommer Orkan, en misshandlad häst som tappat all tillit till människor. Kan Kim med sin känsla för hästars sinne nå fram till honom? Orkan rymmer och försvinner in i Vildskogen - och Kim följer efter.

Många trådar att hålla reda på eller hur? Lite rörigt är det- men spännande med! Framför allt är det historien om pojken i skogen är det som får mig att vilja läsa vidare. Ruskigt, sorgligt och spännande. Och hästar. Boken finns att låna här.


Inga kommentarer: