onsdag 14 oktober 2015

Ondskan av Jan Guillou

                                   

"Ondskan" är en hemsk biografi om Jan Guillous alter ego Erik Ponti. I Eriks liv är våld det största problemet, både mot honom och av honom. Hans styvfar misshandlar honom hemma, men i skolan är han den allra farligaste. Eriks kriminella organisation utför alla brott som sker i skolan och äger alla elever. Men Erik är inte den typiska mobbaren. Han börjar att tycka synd om de han slår och vill sluta med det han gör. När hans gäng tillslut blir tagna regleras de ur skolan och Erik skickas till Stjärnsbergsinternatet. Erik vill då börja om med ett liv utan våld i sin nya skola.
 Skolans syn på "kamratuppfostran" sätter stopp för det. De äldre eleverna behandlar de yngre väldigt illa och har full tillåtelse till det. Otto, ordförande i skolrådet, är den värsta och försöker alltid trycka ner Erik. När Erik tar emot två av Ottos kompisar i "rutan", stället där man brottas och slåss, och vinner över dom så blir det krig. Varje dag hämnas de på varandra genom att hälla avföring i varandras sängar, klå upp varandras kompisar och offentligt diskriminera varandra. Otto har helt klart övertaget med att vara omtyckt av skolan, ha många starka kompisar och att vara rik. Eriks enda kompis i skolan är Pierre, en snäll kille som varken blandar sig in i slagsmål eller diskriminerar någon. Vad Eriks motståndare inte vet är att Pierre är till mer hjälp än någon av Ottos stora starka kompisar. Pierre är väldigt smart och kan analysera situationerna som Erik hamnar i och ge honom värdefulla tips, som olika slag beroende på motståndarens längd och vikt.
 Erik kämpar emot ondskan, både den som drabbar honom och den som finns inom honom. Sedan händer något som förändrar allt. Hur ska Erik kunna hämnas för detta? Läs "Ondskan", som delvis är en självbiografi, för att veta mer. Tänk på att boken kan innehålla stötande händelser som stora slagsmål mm. Var beredd på att känna ondskan.
Låna boken här.

Adrian, Praktikant Askims Bibliotek


Inga kommentarer: