torsdag 2 april 2015

Odinsbarn

Hirka är stark och klarar nya situationer självklart, hon gör det som behöver göras. Visserligen är hon lite utanför, men hon hör ändå till. Det är avsaknaden av svans på Hirka som gör att hon är annorlunda. Är du av ymsätt så har du svans. Det är i denna värld Odinsbarn utspelar sig.
Historien Hirka fått höra om sin svans är att hon blev attackerad av vargar som liten, att vargarna tog hennes svans. Sanningen är att hon hittades vid stenportarna och att hon redan saknade svans. Thorrald stack kniven i henne för att få det att se ut som ett sår efter en vargattack. För att de skulle kunna förklara att hon inte har svans. Det konstiga i bokens värld är att vara människa, att vara Odinsbarn. Därifrån kommer de blinda, de som finns med i de mest hemska historier. De med huggtänder. De som sprider rötan.

Alla kring Hirka har en stark anknytning till naturen, själv är hon duktig med örter, men hon kan inte ”famna”. Är du riktigt duktig med att använda kraften i naturen kan du bli ett med jorden, du kan famna. Sanningen är att alla av ymsätt kan famna, somliga senare än andra men alla kan famna. Men inte Hirka. Och riten börjar närma sig, då de ska visa upp sina förmågar för rådet. 

Någon som däremot är väldigt stark i kraften är Rime, arvtagare till rådsfamiljen och den andra huvudkaraktären i boken. Siri Pettersen som är författaren till Odinsbarn beskriver Rime som en pubertal Ronja Rövardotter blandat med huvudkaraktären i actionspelet Assassins Creed: Den aller beste beskrivelsen jeg har hørt av Odinsbarn kom fra den norske forfatteren Jan Tore Noreng. Han sa: "Ronja Røverdatter i puberteten møter han i Assassins Creed". Innertier Rime er nettopp det. En drapsmann med gode hensikter. Livsfarlig, med andre ord. Han er adelssønnen som vender ryggen til et korrupt Råd, for å tjene Seeren på sin egen måte. Rime är liksom Hirka en stark person. Rime vänder ryggen till en korrupt värld för att tjäna den på ett sätt han tror är rimligare.

Siris boktips till er: Det er så utrolig mye! Først og fremst den fantastiske "Törnrosens nyckel" av Tone Almhjell. Hun er en god venninne som gjorde det kunststykket å bli stor i USA før hun ble utgitt i Norge. For litt eldre ungdom vil jeg anbefale serien "Daughter of Smoke & Bone" av Laili Taylor. Det er det mest fargerike jeg har lest. Stort. Episk. Og superhot! Låna gärna OdinsbarnTörnrosens nyckel och Mörk ängel på biblioteken. /Mia

Inga kommentarer: