onsdag 29 maj 2013

Något måste hända NU.

Anna Lindbergs Något måste hända nu handlar om Kim och Ulrik som bor i en liten stad i norra Sverige någonstans. Staden lider av utflyttningen, det finns få boende, få affärer och ett näst intill obefintligt kulturliv. Kim (som fotar massor och som iaf av omgivningen definieras som kvinna, hur/om Kim definierar sig själv vet vi inte) och Ulrik (stökig, dampig och annorlunda) går i nian och umgås mest med varandra, de är båda, med stadens mått mätt, udda.

De gör det bästa av tillvaron, utforskar övergivna hus, går på de fester som finns med mera. Tillsammans bryter de både lite mot lagen och mot det lilla samhällets regler om hur man skall vara. De är både "alternativa", alternativt smått utanför.

En dag börjar en ny tjej i deras skola, Isabelle. Hon är från en större stad, någon form av popsnöre som gillar poesi och mår dåligt.
De blir bästa kompisar alla tre.

Saker som gör livet extra jobbigt är att Ulriks storasysters äckel till kille, Henke, tafsar på Kim så fort han får tillfälle, att Ulriks mamma har psykiska problem och att både Ulrik och Kim blir kära i Isabelle...

Något måste hända nu är en långsam, melankolisk uppväxthistoria i en småstad där huvudpersonerna inte riktigt passar in.
Det är inte världens gladaste bok direkt, men riktigt bra!
 

Inga kommentarer: