måndag 5 november 2012

Torka aldrig tårar utan handskar (film)

I den här succé filmen som bygger på Jonas Gardells romaner får vi följa Rasmus som lever i Koppom, ett litet samhälle i Värmland, trots att han inte gått ut med det så verkar alla veta att han är homosexuell, och får ofta utsättas för kränkande kommentarer som ''bögjävel'' av några av skolkamraterna, något föräldrarna väljer att förneka. För att komma bort från det lilla samhället och träffa folk som han själv väljer Rasmus att åka till Stockholm, där ställen som ''bögringen'', Klara ''porra'' kyrkgatan, och gayklubben ''Timmys Gayclub'' mm. Det är den perfekta platsen för Rasmus som åker dit och får bo hos sin släkting. Äntligen kan han släppa ut de känslor han hållit inne sålänge och få träffa personer som är som just han.


Samtidigt i en annan del av Stockholm bor den övertygade JehovasVittne mannen Benjamin som haft en hård uppväxt med mycket troende föräldrar, som är mycket övertygade om att deras son är hetrosexuell och inget annat.


Under en utav Benjamins ''dörrknackningar'' stöter han på den kanske ''fjolligaste'' av alla i Stockholms gay-rörelse Paul. Paul som är jude, men kanske inte den mest religöse människan bjuder in Benjamin till sin lägenhet, när Benjamin är påväg ut ifrån Pauls lägenhet ropar Paul efter honom och säger '' Du vet väl att du är homosexuell?''. Orden skär igenom Benjamin, det känns så onaturligt och obekvämt att få något sådant sagt till sig. Men ändå stämmer det. Paul som träffat både Benjamin och Rasmus bjuder över båda till honom till Julafton, trots att Benjamin inte firar jul. Där från att ha varit främlingar träffas Rasmus och Benjamin två vilsna människor som lämnar festen hand i hand i snöfallet i Stockholms stad.
(Rasmus till vänster och Benjamin till höger)
Filmen och boken (som filmen byggs på) är otroligt välgjort och man får följa under en kort tid något som egentligen beskriver flera år. Flera oskyldiga människor ( mest homosexuella män) fick under den här tiden beskedet att dem hade den såkallade ''pesten'' eller HIV som det idag kallas. Dessa män isolerades från omvärlden pga den enorma smittorisken man trodde fanns efterssom att man inte visste att det smittades via sexuellt-umgänge. Flera oskyldiga män dog och andra tog sina liv redan när dem fått beskedet. Jag kan rekomendera den här filmen till främst vuxna efterssom den innehåller en del känslosamma och ibland rätt starka scener. Den är full av mycket kunskap, skratt och tårar.


- Robin Lilliehöök , praktikant

Inga kommentarer: