tisdag 13 november 2012

Borta.

Hej, jag heter Linnéa, jag är 15 år och jag är praktikant på Tuve Bibliotek.
Jag tipsar om boken: Gone: Övergivna av Michael Grant.

Vad skulle hända om alla över 15 år bara försvann och en stor svart cirkelformad mur dyker upp och omger hela staden med ett kärnkraftverk i mitten? Om bilar kör av vägarna, maten blir kvar i ugnen och småbarn blir ensamma i lägenheterna.
Och vad gör man när maten sedan tar slut och ingen kommer varken in eller ut ur staden eller när alla lagar försvinner och folk börjar utveckla olika sorters krafter. I den här boken som är den första i en serie av Michael Grant så får vi följa med Sam på 14 år och hans vänner som försöker att styra upp den lilla staden Perdido Beach genom att placera ut dem äldsta barnen på olika arbetsplatser, någon måste jobba på dagiset inne i centrum och ta hand om dem minsta barnen och någon måste jobba på den gamla McDonalds restaurangen och dela ut maten som är kvar efter att många har varit i affärerna och rensat ut allt. Samtidigt måste alla tillsammans försöka lösa gåtan som gjorde att allt blev som det blev. Man börjar förstå vilka som är ens vänner och vilka man ska passa sig för. Men det är inte bara en kamp mot hunger och ett samhälle utan lagar utan även mot tiden, för när man fyller 15 år så försvinner man.

Jag tycker att denna bok var väldigt bra, man får läsa ur flera personers perspektiv vilket kan vara lite rörigt ibland men ska man läsa ur samma synvinkel hela tiden finns det risk att det blir långtråkigt. Kapitlen är väldigt långa vilket gör att man blir trött och det känns som om man inte kommer någon vart men handlingen är jätte bra och riktigt spännande.

Inga kommentarer: