måndag 6 augusti 2012


MATCHAD AV ALLY CONDIE

Matchad utspelar sig i en obestämd framtid. Det är en värld som kontrolleras till hundraprocent av Samfundet. De bestämmer allt, vart du ska bo, vad du ska jobba med, vem du ska gifta dig med och när du ska dö. Alla medborgare slipper sjukdomar och alla vet och har sin plats i samhället men baksidan är uppenbar. Du får inte välja något i ditt liv och skulle du trotsa Samfundet kan följderna bli enorma för dig och dina anhöriga.
Den 17 åriga flickan Cassia är huvudpersonen och berättarjaget i boken. Berättelsen tar sin början när Cassia på sin 17- årsdag ska bli ”matchad” med sin kommande livskamrat och make. Det är något alla blir i hennes ålder om man inte begått någon överträdelse vill säga som gör att man får leva ensam hela sitt liv. Samfundet bestämmer vem som ska matchas med vem. Det är en mycket kontrollerad process och det är ens gener som styr vem man bör leva med för att avkomman ska bli så optimal som möjligt.

Cassia tror knappt det är sant när det är hennes barndomsvän Xander som dyker upp på bildskärmen, det betyder att det är han hon ska matchas med. Det märkliga är bara att skärmen först var alldeles svart en lång stund. När Cassia vid ett senare tillfälle tittar på mickrochipet från matchningen är det för ett ögonblick ett annat ansikte som skymtar förbi på bildskärmen innan Xanders ansikte dyker upp. Cassia kände igen det första ansiktet och det får henne att undra. Tänk om det är han Ky som han heter som är hennes riktiga match? Cassia börjar mer och mer att tänka på honom istället. Men det är förbjudet för Ky är en såkallad avvikare. Han eller rättare sagt hans pappa har begått någon slags överträdelse vilket gjort att Ky inte kommer att giftas bort med någon. Så börjar denna framtidsskildring av en ganska skrämmande värld. Boken är mycket spännande och engagerande och du vill sträckläsa den. .

Hillevi af Kleen ungdomsbibliotekarie på Kärra bibliotekInga kommentarer: