onsdag 25 juli 2012

Allt jag säger är sant


Alicia är 16, snart 17 år och går ettan på gymnasiet (natur). Hon är själv övertygad om att hon är menad för något stort. Men sitter för tillfället inlåst på en av skolans toaletter eftersom dörren gått i baklås. Så börjar denna relativt nya bok (kom ut i mars i år) av Lisa Bjärbo.
Alicia kommer fram till att hon vill hoppa av skolan. Flytta från sina osympatiska föräldrar och göra något med sitt liv. Känns det igen? Tror att de flesta någon gång har känt så. Alicia är kaxig och tror på sig själv. Hon hoppar av skolan och flyttar till sin otroligt sympatiska mormor. Men då SYV och hennes föräldrar inte är helt glada i detta. Begär de att hon ska göra en åtgärdsplan över vad hon har tänkt göra med sitt liv istället för att plugga. Vilket visar sig inte vara helt lätt. För hur många vet egentligen vad man verkligen vill göra med sitt liv. Alicia vet det inte. Hon får i alla fall jobb på ett av stans fik och så träffar hon honom – Isak som ser ut som en grekisk gud.

Men livet blir inte alltid som man tänkt sig. Alicias bästa vän känner sig sviken av henne, Isak visar sig ha en flickvän och hennes älskade mormor bryter lårbenshalsen. Och hur kul är det egentligen att behöva gå till jobbet varje dag?

Boken är kaxig, rolig, sorglig, insiktsfull. Den har ett rakt och naket språk som gör att berättelsen känns ärlig. Jag tycker absolut du ska läsa den även om Alicia stundtals känns lite för kaxig för att vara trovärdig.

Varför inte börja med att kolla in dessa två youtube-klipp om boken:

Och du kan naturligtvis låna boken på biblioteket: http://www.gotlib.goteborg.se/


 
ps. Jennie har tidigare skrivit om Bjärbos bok "Det är så logiskt alla fattar utom du" här på Collaget.

Inga kommentarer: