onsdag 5 oktober 2011

Gammalt som nytt

Det finns många historiska ungdomsböcker och det är många av dem som inte gått till historien precis. Det är mycket som helt enkelt inte håller i längden. Men en bok som överraskkade mig var Leif Esper Andersens Träl och fri från 1980 (som skulle må bra av ett nytryck med nytt omslag för att bli lite mer lockande).

Handlingen utspelar sig på vikingatiden i Sverige. I en vikingaby bor två ungefär jämngamla pojkar. Den ene Aske, ligger obekvämt i ett skjul utanför huvudbyggnaden med de andra slavarna medan den andre, hövdingasonen (och nu har jag totalt glömt namnet - inte för att boken var tråkig utan för att jag har extremt svårt för att komma ihåg namn) ligger inne i det stora långhuset. Plötsligt en natt vaknar de båda av ett obekant ljud. De gömmer sig i sista stund innan de drabbas av ett gäng vikingar som bryter sig in, skövlar, bränner och rövar bort människor i natten.

Efteråt, ensamma vid den utbrunna husruinen befinner sig nu de två pojkarna. Aske ser sig nu som fri eftersom hans fångvaktare är försvunna medan hövdingasonen är van att få varje minsta vink åtlydd. Han börjar dirigera Aske men stöter på motstånd. Aske sätter hårt mot hårt. För att överleva inser båda pojkarna snart att de behöver samarbeta för att klara sig - utan kläder på kroppen, utan mat och tak över huvudet i höstkylan. De börjar arbeta för att klara livhanken samtidigt som slitningarna dem emellan tar upp deras sinnen. Sakta spirar dock en ömsesidig respekt fram.

Detta är en stark berättelse som tar upp frågan om människors lika värde, om alla människors rätt att leva i frihet. Det är ett ämne som alltid är aktuellt. Det handlar också om att kunna be om förlåtelse och att få nya insikter. Genom att dela kommer man långt. På köpet får man sig en historielektion om vikingatiden som är helt fri från vikingromantik.

Inga kommentarer: