onsdag 11 november 2009

Det är Robin Hood jag vill ha!

Alla har vi väl sett den tecknade Robin Hood med en räv i huvudrollen (inte minst på julafton). Mats Wahls nya bok om rövaren från Sherwood-skogen har inte mycket gemensamt med den tecknade filmen. Det är blodigt, språket är gammeldags och Robin är ung, bara 16 år gammal.

Robin Locksley är yngste sonen i en bondefamilj i England. Han och hans familj hamnar i problem när de anklagar den lokale sheriffens soldater för kidnappning av systern Gro. Inte blir det bättre när de även hamnar i konflikt med prins Johans sändebud Guy av Gisbourne som är utsänd för att dra in skatt från bönderna. Skatten är hög och lämnar bönderna på gränsen till svält. Robins far Tom grips och kastas i en fängelsehåla. För att få sin far fri ställer han upp i en bågskyttetävling som sheriffen anordnar. Där träffar han på Marion, som är sheriffens skyddsling och han blir blixtförälskad. Frågan är om han lyckas vinna tävlingen och rädda sin far.

Det är en spännade bok som utspelas på medeltiden bland borgar och soldater i rustning. Författaren skriver med ett gammeldags språk (med ord som "niding" och "hiskliga") vilket försvårar för läsaren. Jag kan förstå tanken med att skapa en historisk inramning men boken hade blivit betydligt mer lättillgänglig för läsare som inte har svenska som första språk om man använt mer moderna ord.

Inga kommentarer: