måndag 1 juni 2009

Tidsfrist

När man läser boken Tidsfrist av Allan Guthrie känns det som om man befinner sig i en korsning av filmen Snatch, serien 24 och spelet Grand Theft Auto. Här finns gangstrar, våld, råa ord och svart humor.

Historien är enkel: Pearce, en antihjälte som följer sina egna moraliska principer och inte tvekar att ge sig på dem som enligt honom förtjänar det, blir kontaktad av sin gamla tjej Julie. Det visar sig att hennes kille dragit på sig en massa skulder och sedan blivit mördad. Den hänsynslösa lånehaj som vill driva in skulden har helt enkelt fört över skulden till Julie och hon måste betala 20 000 pund. Hon ber Pearce om hjälp men blir strax därefter kidnappad av maskerade män. Pearce, som blivit lämnad i bilen med Julies båda småbarn, bestämmer sig för att hjälpa till. Kruxet är att han bara har till midnatt på sig. Frågan är hur han ska få tag på så mycket pengar innan det är försent...

Boken är lite macho och grabbig men kan man ha överseende med grabbigheten serveras man en riktigt spännande historia där Pearce kämpar mot klockan för att försöka rädda sitt ex. Texten är luftig och lättläst och berättandet rullar snabbt på mot den oundvikliga finalen.

Inga kommentarer: