tisdag 9 juni 2009

Sista chansen

I den här boken, Sista chansen av Marta Söderberg, finns det mesta. Trassliga familjerelationer, olycklig kärlek, alldeles för många fyllor och ett liv på ett låst skolhem. Huvudperson är en tjej på fjorton år som heter Jacky. Hon har en gång i tiden varit lovande i tennis men mår nu skitdåligt och har börjat festa mer och mer. Hon dricker tills hon däckar, magpumpas, rymmer, allt om vartannat och hennes pappa och styvmamma kan inte hantera henne.
Situationen urartar och hon skickas till ett skolhem med låsta avdelningar, stränga rutiner och isoleringsrum för dem som får utbrott. Personalen är en ansiktslös massa som kallas just för Personalen. På Jackys avdelning lär hon känna hippietjejen Sofie och den tickande bomben Sara som när som helst kan explodera i ursinnesanfall. De bleknar dock i jämförelse med Martin, en sjuttonårig kille som egentligen är för gammal för att vistas på skolhemmet. Hon betraktar honom på avstånd och en uppblommande försälskelse slår rot i hennes bröst. Men varför skulle en som han intressera sig för henne?

Det här är Marta Söderbergs debutbok och är en gripande berättelse om en tjej som mår dåligt, försöker dränka sin ångest i alkohol och sedan tvingas leva på en statlig institution. Sakta men säkert börjar man förstå varför hon mår så dåligt och frågan är om hon kan läka det svarta hål hon har i själen. Boken har korta kapitel vilket underlättar läsningen.

Ett passande soundtrack till den här boken är Red house painters (låna här), Radiohead (låna här) och Bonnie Prince Billy (låna här).

1 kommentar:

Jennie sa...

Skulle precis försöka blogga om den här boken. Jag gillade den. Den kändes inte så påklistrad.