tisdag 3 juni 2008

Bättre än Romeo & Julia!

Våld, rasism, kärlek och intriger. Kan det bli bättre? Ibland tror jag faktiskt inte det när jag läser Bali Rais senaste ungdomsbok Förbjuden kärlek.

I en förort i Storbritanien bor Simran och hennes bror David, dom har punjabiskt ursprung men ser sig själv som britter. Det gör dock inte alla i deras släkt. Ett gängkrig pågär mellan punjabiska och svarta ungdomar. Rasismen blommar på båda sidor. Simran och David har dock svårt att förstå hatet som deras släktingar känner mot kalahs som är deras öknamn på svarta människor. Davids bästa kompis Dean är svart och när hans och Davids punjabiska fotbollslag möts i en turnering urartar det totalt.

Simran å sin sida har i hemlighet börjat träffa Tyrone, Deans kusin. Trots att hon vet att hennes föräldrar och vänner inte är fördomsfulla vågar hon inte berätta det för någon. Kommer det ut är kommer resten av släkten stöta ut henne och hon kommer bli stämplad som hora. Dessutom kanske inte hennes föräldrar är så liberala när det är deras dotter som är tillsammans med en svart kille. Men vissa saker går inte att hålla hemliga och när det väl kommer fram blir det värre än vad hon kunde tro.

Det här är så otroligt bra, spännande, upprörande och romantiskt att jag inte kan lägga ifrån mig boken. Bali Rai sätter fingret på massor med frågor som man inte ens visste att man funderade på. Dessutom känns boken som den verkligen skulle kunna vara sann. En riktig höjdarbok som du måste läsa i sommar!

Inga kommentarer: