tisdag 28 april 2015

TV-serien The Walking Dead

Serien The Walking Dead handlar i korta drag om en grupp överlevare i ett zombieapokalyptiskt USA. Serien handlar främst om huvudkaraktären Rick Grimes och hans familjs kamp om överlevnad i en förstörd värld. Gruppen överlevare blir så småningom större då de träffar fler och fler genom seriens gång. Serien utspelar sig till en början i King County, men senare tar de sig till andra städer, så som Atlanta och Washington.

I första avsnittet av serien får man se Rick bli skjuten under ett polisarbete, något som gör att han hamnar i koma. Rick vaknar sedan upp på sjukhuset, utan att veta vart han är eller hur länge han har varit borta. När han tar sig ut ur sjukhuset, fortfarande ganska mörbultad, möts han av ett mardrömsscenario; staden som en gång var hans hem har blivit övergiven och ser ut som en krigszon, han har ingen aning om vart hans familj är, det finns inga tecken på liv och blodtörstiga zombies härjar överallt.
Efter att han har tagit sig ut ur sjukhuset möter han överlevaren Morgan och hans son Duane. De berättar för Rick om hur allt började och om att det finns en säkerhetszon i Atlanta. Det visar sig att det som gav upphov till allt var ett virus, ett virus som tog sig in hjärnan men som lämnade resten av kroppen död. När Rick får höra om säkerhetszonen i Atlanta beger han sig omedelbart dit i hopp om att hitta sin fru Lori och sin son Carl.

Vad som händer fortsättningsvis låter jag vara osagt, det kan ni ta reda på själva genom att kolla på serien. J
Bild från:http://www.egvoproductions.com/ 

Jag tycker själv att serien är jättebra, dels för att den är väldigt spännande men också för att den handlar om så mycket mer än vad man tror. Jag blev tipsad (läs: tjatad på) att se den av en kompis och min första tanke om serien var att det bara handlade om zombies, men så är det inte. Självklart är det mycket zombies med, men det handlar inte bara om de. Man kan få sig riktiga tankeställare om hur vi behandlar folk och om hur vi beter oss när vi är hotade, vilket faktiskt är lite skrämmande, eftersom vi tror att allt löser sig när det egentligen är långt ifrån så enkelt. Även namnet på serien har en djupare innebörd, till en början kanske man tror att det bara refererar till att alla zombies är döda som kan gå och röra på sig, men i säsong 5 får man en bättre förklaring av det: “After a few years of pretending he was dead, he made it out alive.” – Rick om sin farfar som tjänstgjorde i andra världskriget. “ That’s the trick of it, I think. We do what we need to do, and then we get to live. No matter what we find in D.C., I know we’ll be okay. This is how we survive: We tell ourselves that we are the walking dead.” Så det som de vill få sagt är helt enkelt att de överlevande är de döda, inte alla zombies, eftersom det är de överlevande som inte kan vänja sig och som är rädda varje dag, men så känner ju inte de riktiga döda, alla zombies, för det är ju deras värld som de överlevande människorna är fast i numera.

// Negin, praktikant på Gamlestadens Bibliotek.


Inga kommentarer: