torsdag 9 april 2015

Att läsa efter Hungerspelen och Divergent

Vi är många som längtat efter nåt nytt att läsa efter Hungerspelen och Divergent. Nu är väntan över! Boken Sveket av Ursula Poznanski är en riktig bladvändare som går i sina föregångares fotspår.
Kvinnlig hjältinna? Check! Framtida mörk värld där allt inte är vad det verkar? Check! Spänning och kamp mot hopplösa odds? Check!

Jag var och lyssnade på Ursula Poznanski på bokmässan förra året och när hon berättade om boken blev jag grymt sugen på att läsa den. Den utspelas någon gång i framtiden efter vad som kallas ”Den långa natten”, en väldig katastrof där människor tvingas flytta in i städer inneslutna i väldiga plastbubblor kallade Sfärerna. Det är ingen utom välbeväpnade soldater som går utanför Sfärerna helt enkelt därför att det är för farligt. Men alla människor har inte fått plats i Sfärerna utan en del tvingas bo ute i kylan i den farliga vildmarken.  Sfär-människorna kallar dem ”prims” som i primitiva och man tror att de är blodtörstiga kannibaler.
I en av Sfärerna bor en ung tjej som kallas Ria. Hon studerar och hennes specialämnen är retorik och kommunikation. Hon är väldigt duktig och ligger högt upp i rankingen vilket är väldigt viktigt i sfärernas  värld. Ligger man högt i rankingen kommer man senare kunna välja vilket jobb man vill.
En dag när Ria har ett ärende i biblioteket råkar hon höra ett samtal som handlar om en konspiration mot sfärerna och sfärernas president. De som är med i konspirationen är sex studenter och ska avrättas omedelbart men i hemlighet för att undvika skandaler.  P
ersonerna räknar upp studenternas rankingnummer. Till sin förskräckelse hör hon både sitt eget nummer och sin pojkvän Aureljo räknas upp. Uh oh! Det måste vara någon missuppfattning tänker Ria för hon vet att hon inte deltagit i någon konspiration. Vad är det som pågår? Och ska alla studenterna verkligen avrättas? In i det sista vägrar hon tro att det är sant...

Inga kommentarer: