tisdag 12 mars 2013

En svensk Twin Peaks

Vill tipsa om en så himla bra bok jag läste för ett tag sen, som ni bara måste kolla in om ni inte redan läst den. Den första flickan skogen möter heter den och är skriven av Moa Eriksson Sandberg.

Det är en dallrande varm sommar. Ovanligt varm. Sommarlov. Handlingen kretsar kring Hanna, som bor i ett litet samhälle inte särskilt långt från Göteborg. Det är stora förändringar på gång, Hanna känner det i hela kroppen. Framtiden känns löftesrik och hon tänker att det är nu det händer, det där hon har gått och väntat på, även om hon inte riktigt kan sätta fingret på vad det är. Det pirrar liksom i kroppen och hon tänker mycket på killar. Som den där spännande polska killen som just har flyttat in med sin familj i huset vid järnvägen, som stått tomt så länge.

Hanna har två vänner som drar i henne från olika håll. Den ena vännen, Jonna, är trygg och snäll, men på sistone har Hanna alltmer börjat tycka att hon är tråkig och barnslig. Den andra vännen, den nyinflyttade Sabina, är däremot spännande och rolig att vara med. Sabina sminkar sej, hänger med de äldre killarna nere vid badplatsen och har pojkvän. Hanna dras till Sabina, trots att Sabina faktiskt kan vara rätt taskig ibland. Ena sekunden är hon superschysst (när hon har något att vinna på det) och i nästa sekund vänder hon Hanna ryggen, som om de knappt kände varann.

En dag slår en bomb ner i det lilla samhället där de bor. Skolans populäraste tjej försvinner spårlöst. Polisen kopplas in och det börjar gå rykten om att hon blivit mördad. Någon har visst hittat en sönderriven tröja i skogen ...

Den mörka skogen som omger det lilla samhället spelar en viktig roll i boken. Skogen som både lockar och skrämmer. Skogen som är både välbekant och farlig på samma gång. Vad ruvar den på för mörka hemligheter och vad är det för skugga som Hanna skymtar där inne bland träden?
När jag läste boken tänkte jag mycket på den gamla 90-tals-teveserien Twin Peaks där den mystiska och kusliga stämningen är ständigt närvarande och handlingen kretsar kring traktens ungdomsgäng.

Det här är en bok om att bli vuxen, känna sej vilsen i tillvaron och vara pirrig och rädd inför framtiden på en och samma gång. Jag känner igen mej från när jag själv var i Hannas ålder och slets mellan "barnsliga" kompisar och "tuffa." Det här med att vara både barn och vuxen på samma gång, tycker jag beskrivs så fantastiskt bra i den här boken.

En vackert skriven historia om vänskap, kärlek och pirr, samtidigt som den lika mycket är ett spännande och kusligt mysterium. Finns som både vanlig och e-bok. Läs! Nu!

Inga kommentarer: