torsdag 10 januari 2013

Om det var krig i Norden

Tänk dig in i hur det skulle vara att bo i ett krigshärjat land. Tänk dig att det landet är Sverige. Att Sverige krigar mot sina grannländer. Tanken är oerhört konstig, men den danska författaren Janne Teller har skrivit boken Om det var krig i Norden för att få oss att göra ett försök att förstå. Vi möter ju dagligen människor som har bott i krig och flytt från krig, men hur vi än försöker, är det så svårt att förstå. För oss är det en dystopi - för dem verklighet.

"Demokratin ledde till den europeiska unionen, och den europeiska unionen har brutit samman".
Bokens huvudperson är DU. Författaren berättar om DIG och DIN familj. Det är NI som springer över Sergels torg för att hämta vatten, rädda för att när som helst bli skjutna av krypskyttar. Det är DIN mamma som troligen inte kommer överleva en vinter till. Det är NI som inte har mat och som håller på att brytas ned av köld. Och det är DU och din familj som tillslut lyckas fly och blir placerade i ett flyktingläger i Egypten.

Boken är utformad som ett pass och innehåller också fina illustrationer. Men det är en ruggig bok, som kryper innanför och stannar kvar. Jag tror att jag har fått lite mer ökad förståelse för flyktingars situation och jag önskar att ALLA, även vuxna, läser den här boken.

Inga kommentarer: