onsdag 29 februari 2012

Manga

Hej, jag heter Tintin och praktiserar på Gamlestadens bibliotek. Jag är även väldigt intresserad av manga.

Ordet manga betyder på ett ungefär ”fria bilder” på japanska och är också namnet på en seriestil/teckningsstil från japan.
Oftast läser man från höger till vänster. Men det finns även mangaböcker där man läser från vänster till höger. Men dom är inte lika vanliga.
I japan så finns manga i alla möjliga former så som serieböcker, matteböcker, kokböcker och tidningar (t.ex. Shonen Jump och Shojo Stars). En hel del manga animeras, vilket både kan vara bra och dåligt då animen ibland kan skilja sig en hel del från den ursprungliga mangan.
Och om man är riktigt intresserad av manga/anime eller japansk kultur finns det också manga/anime konvent att gå på. Dessa event brukar hålla på i 3-4 dagar. Sovsalar finns också där och inne på själva eventlokalen kan man både spela spel, shoppa och ha kul.
Många på konventen cosplayar, vilket innebär att man klär ut sig till en karaktär från ett spel, en film eller manga/anime.

Manga tips:

High School Debut

Haruna är en sportig tjej som älskar baseboll men har inför gymnasiet bestämt sig för att bli populär bland killarna. Hon läser tidningar, böcker och en hel del annat för att bli så attraktiv som möjligt. Men trotts allt hon läst sig till så är det ingen som visar intresse. Men en dag träffar Haruna Yoh.
Yoh är ett år äldre än Haruna och absolut inte intresserad av tjejer. Men när Haruna en dag senare märker att Yoh går i samma gymnasie som henne bestämmer hon sig för att Yoh ska bli hennes coach och coacha henne så att hon kan bli populär. Ibörjan går Yoh inte med på det, men efter ett tag ger han med sig, på ett vilkor: att Haruna inte får bli kär i honom.

Jag själv brukar inte läsa kärleksböcker över huvudtaget men föll pladask för den här. När jag väl hade börjat läsa kunde jag inte sluta. Serien har 13 volymer med en hel del inslag av fantastisk humor.

Uzumaki



Uzumaki betyder spiral på japanska och är en manga av Junji Ito.
Mangan handlar om en by där en efter en helt plötsligt blir besatta av spiraler, vilket leder dom till mystiska och hemska öden där de i slutändan dör.
I mangan får man följa Kirie och hennes pojkvän Shuichi då de tillsammans försöker överleva spiralerna.

Uzumaki är en skräckmanga och inget jag skulle rekomendera för yngre då en del bilder inte lämpar sig för barn. Men i sin helhet är mangan otroligt spännande och en riktig utmaning för de som vågar.


Låna Uzumaki här och High School Debut här.


/Tintin

måndag 27 februari 2012

Andas samma rytm

Jag har läst samma rytm som du av Annelis Johansson. Det är en bok om kärlek och vilsenhet. Huvudpersonen i boken är sextonårige Sam och Eva. Det är midsommarveckan. Sam är orolig för att han märker att Eva är försvunnen. Evas pappa har lagt fram pengar till Eva under någon vecka men minns egentligen inte när de sågs senast och Sam vågar inte berätta att hon är borta.





Sam tänker att han kommer få vara ensam under midsommarhelgen eftersom hans föräldrar skall åka iväg och bara tagit för givet att han inte vill följa med. Men de frågar aldrig utan dövar sitt samvete genom att köpa ut några starköl och ge honom fickpengar. Det är en skildring som slår hårt. Men det är också en bok om kärlek och försoning. Om att det bara är Sam som ser Eva, men också om att allt kan bli bättre. Vackert skriven och en bekräftelse för ungdomar som känner sig svikna av vuxenvärlden.Boken finns att låna här.

fredag 24 februari 2012

Festivalsommar

Det finns nästan ingen hejd på hur många festivaler det finns numera. Det är inte så många år sedan då Hultsfred, Arvika och Emmaboda var de enda välkända festivalstäderna i Sverige. Nu kan man nästan åka till vilken svensk stad som helst och få en festival. Kanske inte riktigt men Göteborg, Hässleholm, Borlänge, Östersund, Sölvesborg med flera har nu riktigt stora festivaler.

Fast enligt undertecknad finns det egentligen bara en "riktig" festival. Det är självklart Roskildefestivalen i Danmark. Här finns verkligen all sorts musik, människor från hela världen i olika åldrar och framförallt ett gemyt som är oslagbart.

Roskildefestivalen har endast släppt en bråkdel av sitt musikprogram inför sommaren. Som vanligt blandas riktigt stora artister med mindre. Vill man inte höra Bruce Springsteen, The Cure eller Björk så ska man gå till de mindre scenerna. Kanske ses vi exempelvis vid scenkanten vid några av de fantastiska artisterna nedan.

COLD SPECKS


ARAABMUZIK


SHLOHMO

tisdag 21 februari 2012



Jag älskar Science fiction och mörka framtidsdystopier

Det finns inget som är så spännande som att läsa science fiction och mörka framtidsdystopier. Jag har alltid dragits till dessa ämnen. Ibland har jag undrat om jag varit ensam om det. Men det tror jag inte. Människor har i alla tider älskat att frossa i katastrofer och domedagsprofetior. Se bara hur populär förra årets bioaktuella domedagsfilm 2012 var! Eller varför inte Lars von Triers Melankolia eller den ryska författaren Dmitrij Gluchoviskij böcker Metro 2033 och 2034.
Det är något nervkittlande, fascinerande och kanske till och med befriande med framtidsdystopier, i alla fall i litteraturens och i filmens värld. Det är något vi helt enkelt inte rår på, något utanför människans kontroll och våra egna små futtiga vardagsbekymmer. Alla har vi kanske någon gång funderat på hur väl den ene eller den andre skulle klara sig i en skrämmande framtidsvärld där helt andra lagar och regler gäller, där bara den starkaste eller den smartaste människan överlever.
Jag kan villigt erkänna att jag själv inte tror jag är någon bra kandidat som skulle klara mig väl i framtidens dysfunktionella radioaktiva värld. Det skulle nog ta bra lång tid innan sådana som mig och andra försoffade nutidsmänniskor skulle lära sig överleva i naturens hårda värld. Det skulle nog ta flera generationer. Låt oss hoppas att vi slipper utsättas för sådana prövningar! Men framtiden lurar bakom hörnet, så se upp för snart kanske vi befinner oss i en verklighet såsom i boken Mitt klimatkatastrofala liv av Lloyd Saci. Jag har läst denna bok och här får ni ett smakprov på vad den handlar om.

Mitt klimatkatastrofala liv
Carbon Diaries 2015/ Saci Lloyd

Boken utspelar sig i London i en inte alltför avlägsen framtid. Klimatet har flippat ur totalt och efter den stora stormen har myndigheterna beslutat att kraftigt skära ner på koldioxidutsläppen. Vilket för invånarna i London får katastrofala följder och det innebär stora förändringar av vardagslivet. Huvudpersonen i boken är tonårstjejen Laura som skildrar livets upp och nergångar i sin dagbok. Boken är dråpligt skriven och jag skrattade högt flera gånger. Laura och hennes familj tvingas anpassa sig till de nya levnadsvillkoren vilket inte är så lätt alla gånger och en rad konflikter och besvärliga situationer uppstår. Laura får tampas med familjen och brottas samtidigt med att vara tonåring och kär i sin snygga granne. Hon har ett rockband som heter Angels och kompisar och skolan att sköta. Men vädret blir allt mer och mer extremt och familjen knasigare och knasigare..
Ja det är sannerligen lite tufft för Laura ibland, läs boken säger jag bara så får ni själva uppleva vad hon tvingas gå igenom.

fredag 17 februari 2012

Klassiker i ny tappning






Om du vill läsa klassiker men inte vill ha den vanliga boken så har bokförlaget Argasso kommit ut med tre klassiker som seriealbum. Det är Macbeth av W. Shakespeare, Jane Eyre av C. Brontë och Frankenstein av M. Shelly. Serierna återberättar dessa klassiker i dess fullängd med snygg layout och de finns att låna på biblioteken. Så varför inte ta nya tag efter sportlovet och läs en klassiker.




Dessutom finns ju alltid Twilight - nu också som serieroman.

torsdag 16 februari 2012

Älskar - Hatar

"Under hösten 2011 har några skolor och skolbibliotek i samarbete med bokförlaget Brombergs genomfört ett läsprojekt kring Jenny Downhams roman Älskar-Hatar, som handlar om kärlek som vinner över familjelojalitet och klassgränser. Berättelsen kretsar kring en våldtäkt och dess konsekvenser och är därför en särskilt viktig bok för samtal i högstadiet, både på i svenska  och ämnesöverskridande projekt inom t.ex. etik och sex och samlevnad".

Läsprojektet har mynnat ut i en blogg, där kan man hitta elevernas tankar kring boken. Den innehåller också två brev från Jenny Downham om tankarna kring boken och om bokens slut. Det finns också material för lärare som vill jobba med boken. 

Här hittar du bloggen.

Jag har precis läst ut boken, eller rättare sagt slukat boken. Det är en stark bok. Karaktärerna känns trovärdiga och Romeo & Julia temat har fått en uppdatering. Det finns mycket att prata om efter den här boken, vilket bloggen visar tydligt.

onsdag 15 februari 2012

SciFi möter Vilda västern

Såg en film härom kvällen som jag tänkte jag kunde passa på att tipsa om så här mitt på sportlovet. Cowboys & Aliens. Och en ny (i alla fall för mig) crossover-gengre är född: SciFi/vilda västern.

Året är 1873 och Aliens kommer för att ta över jorden. Med början i Vilda västern. Ett gäng cowboys beslutar att kämpa emot och försvara sin stad och dess medborgare. För att lyckas måste de få/ta hjälp från oväntat håll. Cowboys, banditer, sheriffer, indianer – alla måste de stå enade mot den nya fienden.

Huvudrollerna spelas av inga mindre än Daniel Craig (James Bond) och Harrison Ford (Indiana Jones, StarWars m.m.).
Jag tyckte filmen var lite stapplande till en början men den tog sig och slutet var riktigt bra. Kul idé med aliens i vilda västern – och varför inte? Om de kan komma till jorden på film och i tv-serier under 1900- och 2000-talet. Så borde de också kunnat vara här tidigare.

Filmen finns nu att låna på biblioteken.

fredag 10 februari 2012

Ja, och så var det ju en bra bok till...

...som har översatts till svenska alltså.
Själlös/Soulless av Gail Carriger
Göteborgsförlaget Styxx Fantasy ger ut en svensk översättning av fantastiska Soulless - del ett i serien The Parasol Protectorate.
Här blandas vampyrer, varulvar och mystiska brödraskap med härlig steampunk och Jane Austen-känsla. Huvudpersonen Alexia Tarabotti är ascool och varulven MacCon får mig att känna mig alldeles...förälskad (kan vi kalla det).
Jag läser sällan "roliga" böcker men det här är ett undantag. Jag skrattar ihjäl mig åt det viktorianska Englands prydhet i kombination med de inte alltför välputsade varulvarna och Alexias krasshet. Hurra vad denna serie är bra! Hurra för att den kommer på svenska, så att ännu fler kan läsa den.
Ge er till tåls, den kommer på svenska i april.
Du som inte kan ge dig till tåls - låna den på engelska.
Nu! Genast! Här!

torsdag 9 februari 2012

Yarn Bombing/ Graffitistickning

Pimpa ungdomsavdelningen med garner under sportlovet!
Sticka in ett bordsben, en del av en bokhylla eller låt din garnbit ingå i ett gemensamt konstverk.

Under hela nästa vecka, 13-17 feb, kan du komma och sticka på Västra Frölunda Bibliotek. Korgar med garn, stickor och virknålar kommer att finnas på olika platser i hela kulturhuset. Ta med det du gjort och fäst upp någonstans eller lämna kvar och låt någon annan fortsätta.

Inspiratörer finns på plats mellan 14:00-15:00 varje dag.

Jag som inte ens kan sticka har blivit helt såld på yarn bombing, ja eller graffitistickning, och dreglar över färgglada bilder på små gatukonstverk.

För att komma igång så låna boken Yarn Bombing - the art of crochet and knit graffiti av Mandy Moore och Leanne Prain.
Finns att beställa här:




onsdag 8 februari 2012

Till svenska med kärlek

Jag läser ofta böcker på engelska. Mest för att jag gillar att få författarens eget språk, och den känsla han eller hon vill förmedla med boken. Ibland är det inga problem, för många av de som kommer till mitt bibliotek läser också lika gärna på engelska som på svenska, men det är när de inte gör det som det kan bli lite tråkigt. Jag vill ju så gärna tipsa om de där böckerna som jag tyckte var så fantastiskt bra, och framför allt så vill jag att alla (jo, alla!) ska läsa dem!
Nu är det så fantastiskt att tre av mina favoritböcker har översatts till svenska, två förra året och en kommer ut i mars i år) så nu tänker jag passa på att tipsa om tre bra böcker som du kan välja att läsa antingen på engelska eller på svenska:

Glass houses/Glashuset av Rachel Caine
16-åriga Claire kommer till staden Morganville för att studera. Hon vill egentligen plugga på ett stort universitet, men i och med att hon är så ung har hennes föräldrar barat gått med på att hon får flytta hemifrån om hon väljer ett litet. Föga anar de att så mycket farligare städer än Morganville kan man knappast hamna i. Här har nämligen vampyrer byggt upp ett samhälle där de styr och ställer helt enligt egna lagar och egen vilja, människorna kan söka beskydd hos vampyrer, men få vågar sig ändå ut efter mörkrets inbrott.
Efter att ha hamnat i vägen för ett gäng elaka (och livsfarliga) tjejer på området där hon bor flyttar Claire in i ett kollektiv bestående av gotharen Eve, rebellen Shane och den mystiske Michael som man aldrig träffar på under dygnets ljusare timmar.
Jag gillade verkligen den här boken, för att den mitt i all sin overklighet ändå kändes äkta. Jag gillar att vampyrerna är onda och själviska och att man aldrig riktigt vet vem man kan lita på. Om du också gillar kan jag glädja dig med att det finns en massa härliga delar i den här serien, och jag antar att de också kommer att översättas till svenska vad det lider.

White cat/Den vita katten av Holly Black
Cassel Sharpe tillhör en familj som genom generationer haft förmågan att använda magi för att manipulera bla människors drömmar, känslor och minnen. Eftersom påverkan sker genom beröring kallas de berörare. Efter ett stort krig är denna form av magi förbjuden och hela Cassels familj består därför av brottslingar som säljer sina tjänster på den svarta marknaden.
Cassel besitter däremot ingen sådan förmåga. Däremot bär han på en mörk hemlighet - han har dödat sin bästa vän, Lila. Eller har han det? Sakta med säkert börjar Cassel nysta i sina minnen och kommer närmre och närmre en sanning som är mörkare än han hade kunnat ana.
Jag tycker att Holly Black har ett väldigt bra språk och dessutom skriver hon mystiska, spännande böcker som jag aldrig vill lägga ifrån mig. Det här är första delen i en trilogi. Den första finns på svenska och engelska, den andra (Red Glove) på engelska och dem är det bara att låna och läsa, men trean får vi vänta ett tag till på!

Det här var de två böcker som redan finns på svenska, den tredje tipsar jag om senare i veckan!

torsdag 2 februari 2012

Modiga möss och buttra människor?




Jag tänkte tipsa om två otroligt fina men till innehåll väldigt olika serier. Först och främst har vi fantastiska Mouse Guard. I USA ges den ut med ett nummer varannan månad och nu finns alltså första serien samlad i en volym som heter Mouse Guard: fall 1152. Serien är skapad av David Petersen och utspelar sig i mössens värld. När man är en liten, liten mus finns det mycket som kan hota, såsom ormar och krabbor med sylvassa klor. Men mössen vet hur de ska försvara sig och är både listiga och modiga. I serien får vi följa några stolta mussoldater som skyddar musfolket från faror, agerar eskorter och gränsvakter. När de ska undersöka vad som hänt en försvunnen köpman(-mus) kommer de en hemlighet på spåren. En förrädare finns i vaktens egna led.


Med stor sympati skildras mössens liv och värld. Det går inte att undvika små utrop av "åh vad söta" för mössen är så fantastiskt vackert illustrerade. Det är nästan som att jag kan känna dem i min hand, hur mjuk deras päls är och hur deras små tassar kittlar i handflatan. Mössen är på samma gång förmänskligade i känslor och uttryck och skildrade med en musliknande integritet. Ja och vad är en musliknande integritet? Lås oss säga som så att Petersen har skapat en värld befolkad av möss precis så som jag tänker mig att det skulle se ut om möss talade, bar kläder och levde i samhällen precis som människor. Kolla bara in defantastiska illustrationerna! Otroligt snygg serie. Och jag vill säga söt, men det är bara för att mössen är så söta, själva storyn är alltså inte en barnsligt söt sådan utan spännande och äventyrsfylld. Här dör möss till höger och vänster och de kan vara kallblodiga mördare och förrädare precis som människor.




Den glädjelösa ön av Enrique Fernández är en annan tecknad serie fylld med fantastiska illustrationer, det finns något slags sken i dem som gör att jag tror att det är datoranimerat, fast så mycket bättre och snyggare än datoranimering. Det är en berättelse full av humor, mystik och spänning. Geologen Milander Dean kommer till en enslig ö (den glädjelösa ön) för att studera stenar. Ön är nämligen full av konstiga klippformationer och stenbitar. Dean själv är en ganska glädjelös person som lidit en stor förlust. Väl på ön träffar han dock den långt ifrån glädjelösa lilla flickan Eli, som är full av fantasi och berättelser och försöker muntra upp den buttre geologen genom olika upptåg. Eli berättar de mest fantastiska historierna, något som Dean bara fnyser åt. Men vem är det egentligen som har rätt, något rör sig på ön som inte kan förklaras av vetenskapen eller av Dean.

En underbar magisk berättelse och otroligt snygga teckningar, en sådan där som får en att vilja mysa under en varm filt och drömma sig bort ett tag. Synd bara att den är så kort, hade gärna läst mer!