torsdag 30 juni 2011

Ungdomsböcker med populärkulturella pretentioner


De böcker jag tänker tipsa om är kanske inte särskilt nya, men däremot är de riktigt, riktigt bra och dessutom kommer någon av dem att finnas med bland årets ”Värsta boken” titlar.
Nick och Norahs oändliga spellista och Naomi och Elys kyssförbudslista har skrivits gemensamt av det två ungdomsboksförfattarna Rachel Cohn och David Levithan

Det som är unikt med författarnas sätt att skriva är att böckernas karaktärer får egna kapitel där handlingen beskrivs utifrån deras perspektiv, samt att David skriver killarnas stycken och Rachel tjejernas. Detta ger en schyst trovärdighet när författarnas skilda personligheter och smak präglar kapitlens olika stil.
De har även skrivit en tredje bok tillsammans, Dash och Lilys utmaningsbok, som kommer ut på svenska i november men som redan finns att låna på engelska, Dash and Lily’s books of dares, på biblioteken.

 Boken handlar om den patetiske singeln Nick som inte kan komma över sin ex-flickvän och om Norah som är ofrivilligt frigid. De känner inte varandra men för att undkomma en besvärlig situation blir de för fem minuter ett låtsaspar. Under en natt full med förvecklingar och musik lär de sakta känna varandras personligheter… och låtlistor.

Det har även gjorts en fantastisk film av boken, som trots att man skurit ned på de subkulturella referenserna ändå skiljer sig från de flesta andra amerikanska ungdomsfilmer. Till det bättre naturligtvis!



 Ely och Naomi har alltid varit två delar av samma enhet, de är grannar, bästa vänner och i framtiden – lyckligt gifta. Det enda som egentligen stör harmonin är det faktum att Ely är homosexuell och inte riktigt förstår vidden av Naomis hela kärlek till honom. När han dessutom kysser Naomis pojkvän ställs hela deras tvåsamhet på sin spets.


Jag tycker särskilt om böckerna för att de är så extremt utstuderade – stereotypa karaktärer som trots detta är genomcharmiga med sina välformulerade spetsfundigheter (sådär rapp och fyndig som man själv alltid blir en kvart försent och då man förstås är ensam!). Böckerna är dessutom genomsyrade av mängder med populärkulturella referenser och subkulturella blinkningar vilket ytterligare ger stereotyperna en känsla av individuell karaktär. Båda böckerna har ett roligt och lättläst språk som gör att sidorna rusar förbi i takt med handlingarnas soundtrack och de medryckande emotionella vändningarna. För en liknande läsupplevelse är det nu bara att snällt vänta ända tills november…  

 På återseende!
/Johanna, vikarie för Liza

torsdag 23 juni 2011

Zombies överallt!

The dead-tossed waves är alltså andra delen i Carrie Ryans zombietrilogi. Gabry lever ett relativt tryggt liv i en skyddad stad vid havet (havet som Mary drömde om i The Forest of hands and teeth). Medan Gabrys vänner längtar efter att utforska världen utanför upptas hon av en rädsla för det som finns där ute. Denna rädsla för mudosarna (zombiesarna) har spätts på av Gabrys mamma och hennes berättelser om The forest of hands and teeth. När hennes kompisar bestämmer sig för att bege sig till den övergivna nöjesparken bortom barriären vill hon absolut inte följa med, hon kan inte tänka sig något värre. Men så finns ju Catcher, föremålet för hennes förälskelse. Gabry trotsar sin rädsla för zombiesarna och följer med honom och de andra på ett nattligt äventyr. En utflykt som inte slutar väl för någon.

Jag älskar ju Carrie Ryans zombieböcker och tycker att tvåan är väldigt bra liksom första boken. Inledningsvis störs jag lite på Gabry som är så mycket mesigare än Mary i första boken. Men omständigheterna gör ändå att hon måste växa upp väldigt snabbt. Det är fint att få ett annat perspektiv på händelserna, att se hur författaren knyter ihop trådarna och hur nya spännande frågor väcks. I sista boken The dark and hollow places (som äntligen har kommit ut) knyts säcken ihop. De enskilda berättelserna och karaktärerna binds samman av ett gemensamt öde där man inte vet vem som kommer att dö och vem som kommer att överleva.. Åh det är så oerhört spännande! Jag måste få tag på sista boken nu och se hur det slutar! Postapokalyps, spänning, kärlek, zombies... Carrie Ryans böcker passar definitivt dig som fallit för Hungerspelstrilogin, och det är ju rätt många ändå.
Låna boken här.



Förresten så måste jag säga att denna bild till The forest of hands and teeth är så mycket snyggare och passar väl ihop med resten:

måndag 20 juni 2011

Zombies och kärlek

När man (läs jag) går omkring själv på biblioteket och funderar på var bästa stället är att ta skydd när zombiesarna kommer ... ja då kanske man (jag) har fått lite väl mycket zombies till livs. När man dessutom blir riktigt bekymrad över att det inte finns någon flyktväg ut från det där bombsäkra gömstället och en förmodligen skulle svälta ihjäl där (eller dumdristigt nog försöka bana sig väg förbi zombiesarna), ja då kanske det är dags att gå till psykologen? Nej jag väljer istället att se det som att jag minsann kommer att överleva zombieapolalypsen, väl förberedd som jag är.

Nåväl, tillbaka till... verkligheten. Jag har läst en bok som utspelar sig efter zombieapokalypsen; The forest of hands & teeth av Carrie Ryan. Titeln ger mig välbehagsrysningar, på svenska heter den De sylvassa tändernas skog men jag tycker den engelska titeln är lite snyggare, eller hur? Mary är en ung tjej som bor i "byn", omgiven av The forest of hands & teeth som kryllar av zombies vars enda vilja är att äta människokött och ta sig in. Byn är skyddad av höga stängsel som vaktas av the Guardians. Dessa beskyddare, och hela byn egentligen, styrs av The Sisterhood. Systerskapet är som en slags religiös sekt som kontrollerar allt och alla. Fortlevnaden i byn är väldigt viktig och vem man gifter sig med och att man fortplantar sig blir därmed väldigt centralt. Mary längtar bort, till havet som hon hört berättas om. Om havet finns måste det säkerligen också finnas platser som är fria från zombies. Och är inte Systerskapet lite skumt? Vad försöker de dölja egentligen. När Marys mamma blir biten och förvandlas till en zombie tvingas Mary att ansluta sig till Systerskapet. Hela tiden slits hon mellan två bröder och plikten, den relativa tryggheten i byn och det okända utanför skogen. Ja ni förstår ju hur sjukt spännande det är. Jag kunde inte slita mig. En bok i min smak. Visst är det lite drygt med fokusen på kärleken med stort K och äktenskapet, men Mary går ändå sin egen väg, och även om man inte får svar på alla sina konspirationsfrågor så kan jag glädja er med att detta är början på en serie! Del två heter The dead-tossed waves och en recension på den kommer senare.

Låna boken här.

fredag 17 juni 2011

Svalkande rysningar i sommarhettan

Jag tyckte att jag var så fyndig när jag kom på titeln till det här inlägget och sen tittade jag ut genom fönstret. Göteborgsgrått och blåsigt. Inlägget borde heta Huttrande rysningar i snålblåsten men det känns lite negativt. Jaja, till saken. Tänkte tipsa om lite skräck man kan svalka sig med när väl solen hittar hit igen. Ett TV-spel, en bok och en film blir det.

Ska vi börja med spelet så finns det ett skräckspel som höjer sig över alla andra. Det är mörkt, läskigt så in i bomben och man sitter som på nålar. Eller OK, man är livrädd hela tiden och undrar vilka hemskheter som väntar runt nästa hörn  - ändå kan man inte sluta spela utan uppslukas helt av spelvärlden. Spelet jag pratar om är Dead space 2 (låna här) och är en skräck/science fiction-historia som utspelas på en öde rymdstation.

Vill man läsa en tunn men isande skräckberättelse med övernaturliga inslag ska man gå till hylla L på ungdomsavdelningen. Där hittar man Petter Lidbecks Allhelgonaoffret (låna här). Den handlar om Shirin och hennes pappa som flyttar in på Ulrikagården, en mysig gård på landet. Prästen som hyr ut har bara ett villkor för deras vistelse där: de får under inga omständigheter gå upp på vinden. Men en dag börjar det läcka från taket och pappan går trots sitt löfte upp på vinden och sedan blir inget sig likt. Ondskan på Ulrikagården har släppts lös... Spännande, läskigt, you name it!


Slutligen vill jag tipsa om en film som jag först läste som bok och sen såg som film. Det rör sig om Stephen Kings The mist (låna filmen här) och är berättelsen om ett litet samhälle som en dag sveps in i en mystisk dimma. Det visar sig att ett militärt experiment gått fruktansvärt fel och i denna dimma döljer sig namnlösa fasor med smak för människokött... Ruggigt värre!

Nu har ni fått nått att svalka er med när termometern skjuter i höjden!

torsdag 16 juni 2011

Tips på sommarläsning

Våra namn har nog dykt upp här tidigare på collaget, för ett tag sedan var vi med på ett bloggstudio på Västra Frölunda biblioteket där vi pratade om vår blogg Tonårsboken. Nu tänkte vi även börja titta in här ibland med lite gästblogginlägg och boktips.

Eftersom det snart är sommar har vi skrivit en lång lista på bra sommarläsning på bloggen. Här är några av tipsen:

Hanna: En ö i havet - Annika Thor
Samlingsboken med alla fyra delarna har funnits på mitt landställe i många år och det är nog därför den verkligen ger mig känslan av sommar. En stor del av boken utspelar sig dessutom i Göteborgs skärgård och beskriver den typiska svenska sommaren. (Under Andra Världskriget)

Elin: Fyra dagar fyra nätter - Morgan Matson
Roadtrip, kärlek och vänskap. Det här är den ultimata sommarboken.

Klara: Ögat över månskäran - Libba Bray
Spännande läsning om ungdomarna på 1800-talet. Kärlek, intriger och magiska krafter.

Vad har ni planerat att läsa i sommar?
/ Elin, Klara och Hanna

tisdag 14 juni 2011

I rymden finns inga känslor

Ibland får man höra att svensk film alltid är kass. Jag är i många fall beredd att hålla med - mycket svensk film är inget vidare men det finns undantag. Ett sådant undantag är filmen I rymden finns inga känslor (låna här). Den handlar om den 18-årige killen Simon som delar lägenhet med sin bror Sam. Simon har Aspergers syndrom och kräver ett fast schema där allt måste vara sig likt vecka efter vecka. Förändringar kan han bara hantera om de är väldigt små – annars får han panik och gömmer sig i en tunna som han fantiserar far fram genom rymden. När Sams tjej dumpar honom pga. Simons egenheter tar Simon på sig att hitta en ny tjej till Sam så att allt blir som vanligt. Men om man inte kan något om känslor och kärlek är det inte det lättaste...

Jag tyckte att det här är ett exempel på hur svensk film står sig bra - det är vackert och roligt om känslor utan att bli för kladdigt med tårdrypande scener som aldrig tar slut (som en del amerikanska filmer fastnar i). Att Bill Skarsgård är fenomenal i huvudrollen gör inte saken sämre. Kolla in trailern!

onsdag 8 juni 2011

Alla dessa serier!

Hej.

Idag tänkte jag tipsa eller påminna om lite fortsättningar på bokserier som dykt upp på bibblan.

Kanske har ni glömt av att hålla koll på när fortsättningen kommer eller så kanske ni inte visste om att de fanns.

En sak är iaf säker: det är snart sommar och ALLA behöver en go serie att försvinna in i.


Första påminnelsen/tipset är tredje och sista boken om Turk och Ayla. Den heter Sista skottet och precis som tidigare delar är basket och kärlek de viktigaste komponenterna. Du kan läsa om första boken här och om andra här.


Nästa tips är fortsättningen på Fallen ängel: Förlorad ängel. Jennie på Collaget sammanfattade Fallen ängel såhär: ” Det är mörkt, passionerat och dramatiskt.”

Tyvärr verkar tvåan inte vara lika bra som ettan (inte enligt de recensioner jag läst iaf) Tråkigt. Men gillade du ettan skall du ju helt klart ge den en chans.


Del fem av Tim bowlers sereie Blade har kommit, den heter Slå tillbaka. Kristian beskrev del ett som "en korsning mellan Oliver Twist (klassiker, Dickens, ja, ni vet...) och Gangsterbröder." Jag tycker det är en ganska klockren beskrivning.


Del fyra i Julia Sandstöms fantasy-serie Nyckelväktarna har även den dykt upp. Den heter Till sista vingslaget. Jag måse erkänna att jag inte läst någon av de tidigare delarna. Nån som läst dom, är dom bra? Jag ville mest tipsa om serien för att jag blir så väldigt imponerad av att hon hunnit skriva och ge ut fyra riktigt tjocka böcker.. och hon är född 1990. Imponerande! När jag var 21 kunde jag knappt knyta skosnörena....


Hm. Det var nog allt.

tisdag 7 juni 2011

Liv Strömquist - en hemkunskapsbok?

Vi i Library Ninjas som twotimar här på Collaget och på Library Ninjas har nyligen mejlintervjuat vår seriefavorit Liv Strömquist. Lätt idoldarriga skickade vi iväg några frågor och fick snabbt svar! 
Jaja, nu ska inte vi uppehålla er längre utan här kommer intervjun!

Hej Liv!

När började du teckna serier?

Jag har tecknat serier sedan jag var liten, men började göra det mer på allvar när jag var ca 23 år, och bodde tillsammans med en tjej som gjorde ett eget seriefanzine. Då blev jag inspirerad till att göra ett själv.

Ditt senaste album Prins Charles känsla har fått ett väldigt positivt mottagande. Förvånar det dig med tanke på dess skarpa feministiska analyser?


Jag blev mer förvånad första gången då min debut, Hundra procent fett, kom ut. Då trodde jag att folk skulle bli arga och provocerade av att det var så feministiskt men sedan har jag uppfattat det som om många blir lättade och glada över att någon säger det jag säger rakt ut. Det är lite tabu inom litteratur och konst att säga rakt ut vad man tycker, men jag uppfattar det ofta som att folk blir glada när man gör det.

Du förenar humor och ett politiskt budskap i dina serier på ett roligt och träffande sätt. Hur ser du på avvägningen mellan budskapet, som är viktigt och allvarligt, och humorn? Finns det en sån avvägning?

Ja, när det gäller serierna så tycker jag att det viktigaste är att budskapet blir tydligt och att den analysen blir bra. Det är viktigare än att det är gapflabbigt hela tiden. Men jag jobbar ju med radio också, och i radio kan jag göra mer raka skämt, där skämtet kan få finnas bara för att det är ett roligt skämt, inte för att det säger något viktigt.

Det finns teaterföreställningar baserade på dina serier. Hur kom de till? Har du sett dem?
Om ja, vad tycker du om dem?

Det är olika teatergrupper som hört av sig och frågat om de fått göra pjäer baserade på serierna. I ett fall har jag varit med och skrivit lite extra manus. Jag har sett allihop, och de var mycket bra och roliga!

Om du var en bok, vad skulle den handla om?

Just nu känns det som om jag mest jobbar, städar och lagar mat, så det kanske skulle vara nån slags hemkunskapsbok?

Tack för intervjun!


onsdag 1 juni 2011

Värsta Boken 2011!


Vi är nu i full gång och planerar inför Värsta Boken 2011.
Snart ska böckerna som ska delas ut köpas in (& så ska det klistras etiketter i alla hundratals böcker). Det stora släppet kommer i år att vara lördagen 3 september på olika platser runt om i hela Västra Götalandsregionen. Håll koll här för mer information om platser när det närmar sig.

Vi har även börjat få in böcker som sponsras av olika förlag. Nedan är sändningen från Gilla Förlag! Heja Heja säger vi som verkligen gillar deras böcker.