torsdag 30 juni 2011
Ungdomsböcker med populärkulturella pretentioner
torsdag 23 juni 2011
Zombies överallt!
Jag älskar ju Carrie Ryans zombieböcker och tycker att tvåan är väldigt bra liksom första boken. Inledningsvis störs jag lite på Gabry som är så mycket mesigare än Mary i första boken. Men omständigheterna gör ändå att hon måste växa upp väldigt snabbt. Det är fint att få ett annat perspektiv på händelserna, att se hur författaren knyter ihop trådarna och hur nya spännande frågor väcks. I sista boken The dark and hollow places (som äntligen har kommit ut) knyts säcken ihop. De enskilda berättelserna och karaktärerna binds samman av ett gemensamt öde där man inte vet vem som kommer att dö och vem som kommer att överleva.. Åh det är så oerhört spännande! Jag måste få tag på sista boken nu och se hur det slutar! Postapokalyps, spänning, kärlek, zombies... Carrie Ryans böcker passar definitivt dig som fallit för Hungerspelstrilogin, och det är ju rätt många ändå.
Låna boken här.
måndag 20 juni 2011
Zombies och kärlek
Nåväl, tillbaka till... verkligheten. Jag har läst en bok som utspelar sig efter zombieapokalypsen; The forest of hands & teeth av Carrie Ryan. Titeln ger mig välbehagsrysningar, på svenska heter den De sylvassa tändernas skog men jag tycker den engelska titeln är lite snyggare, eller hur? Mary är en ung tjej som bor i "byn", omgiven av The forest of hands & teeth som kryllar av zombies vars enda vilja är att äta människokött och ta sig in. Byn är skyddad av höga stängsel som vaktas av the Guardians. Dessa beskyddare, och hela byn egentligen, styrs av The Sisterhood. Systerskapet är som en slags religiös sekt som kontrollerar allt och alla. Fortlevnaden i byn är väldigt viktig och vem man gifter sig med och att man fortplantar sig blir därmed väldigt centralt. Mary längtar bort, till havet som hon hört berättas om. Om havet finns måste det säkerligen också finnas platser som är fria från zombies. Och är inte Systerskapet lite skumt? Vad försöker de dölja egentligen. När Marys mamma blir biten och förvandlas till en zombie tvingas Mary att ansluta sig till Systerskapet. Hela tiden slits hon mellan två bröder och plikten, den relativa tryggheten i byn och det okända utanför skogen. Ja ni förstår ju hur sjukt spännande det är. Jag kunde inte slita mig. En bok i min smak. Visst är det lite drygt med fokusen på kärleken med stort K och äktenskapet, men Mary går ändå sin egen väg, och även om man inte får svar på alla sina konspirationsfrågor så kan jag glädja er med att detta är början på en serie! Del två heter The dead-tossed waves och en recension på den kommer senare.
Låna boken här.
fredag 17 juni 2011
Svalkande rysningar i sommarhettan
Vill man läsa en tunn men isande skräckberättelse med övernaturliga inslag ska man gå till hylla L på ungdomsavdelningen. Där hittar man Petter Lidbecks Allhelgonaoffret (låna här). Den handlar om Shirin och hennes pappa som flyttar in på Ulrikagården, en mysig gård på landet. Prästen som hyr ut har bara ett villkor för deras vistelse där: de får under inga omständigheter gå upp på vinden. Men en dag börjar det läcka från taket och pappan går trots sitt löfte upp på vinden och sedan blir inget sig likt. Ondskan på Ulrikagården har släppts lös... Spännande, läskigt, you name it!
torsdag 16 juni 2011
Tips på sommarläsning
Eftersom det snart är sommar har vi skrivit en lång lista på bra sommarläsning på bloggen. Här är några av tipsen:
Hanna: En ö i havet - Annika Thor
Samlingsboken med alla fyra delarna har funnits på mitt landställe i många år och det är nog därför den verkligen ger mig känslan av sommar. En stor del av boken utspelar sig dessutom i Göteborgs skärgård och beskriver den typiska svenska sommaren. (Under Andra Världskriget)
Elin: Fyra dagar fyra nätter - Morgan Matson
Roadtrip, kärlek och vänskap. Det här är den ultimata sommarboken.
Klara: Ögat över månskäran - Libba Bray
Spännande läsning om ungdomarna på 1800-talet. Kärlek, intriger och magiska krafter.
Vad har ni planerat att läsa i sommar?
/ Elin, Klara och Hanna
tisdag 14 juni 2011
I rymden finns inga känslor
Jag tyckte att det här är ett exempel på hur svensk film står sig bra - det är vackert och roligt om känslor utan att bli för kladdigt med tårdrypande scener som aldrig tar slut (som en del amerikanska filmer fastnar i). Att Bill Skarsgård är fenomenal i huvudrollen gör inte saken sämre. Kolla in trailern!
onsdag 8 juni 2011
Alla dessa serier!
Idag tänkte jag tipsa eller påminna om lite fortsättningar på bokserier som dykt upp på bibblan.
Kanske har ni glömt av att hålla koll på när fortsättningen kommer eller så kanske ni inte visste om att de fanns.
En sak är iaf säker: det är snart sommar och ALLA behöver en go serie att försvinna in i.
Första påminnelsen/tipset är tredje och sista boken om Turk och Ayla. Den heter Sista skottet och precis som tidigare delar är basket och kärlek de viktigaste komponenterna. Du kan läsa om första boken här och om andra här.
Nästa tips är fortsättningen på Fallen ängel: Förlorad ängel. Jennie på Collaget sammanfattade Fallen ängel såhär: ” Det är mörkt, passionerat och dramatiskt.”
Tyvärr verkar tvåan inte vara lika bra som ettan (inte enligt de recensioner jag läst iaf) Tråkigt. Men gillade du ettan skall du ju helt klart ge den en chans.
Del fem av Tim bowlers sereie Blade har kommit, den heter Slå tillbaka. Kristian beskrev del ett som "en korsning mellan Oliver Twist (klassiker, Dickens, ja, ni vet...) och Gangsterbröder." Jag tycker det är en ganska klockren beskrivning.
Del fyra i Julia Sandstöms fantasy-serie Nyckelväktarna har även den dykt upp. Den heter Till sista vingslaget. Jag måse erkänna att jag inte läst någon av de tidigare delarna. Nån som läst dom, är dom bra? Jag ville mest tipsa om serien för att jag blir så väldigt imponerad av att hon hunnit skriva och ge ut fyra riktigt tjocka böcker.. och hon är född 1990. Imponerande! När jag var 21 kunde jag knappt knyta skosnörena....
Hm. Det var nog allt.
tisdag 7 juni 2011
Liv Strömquist - en hemkunskapsbok?
Hej Liv!
Ditt senaste album Prins Charles känsla har fått ett väldigt positivt mottagande. Förvånar det dig med tanke på dess skarpa feministiska analyser?
Du förenar humor och ett politiskt budskap i dina serier på ett roligt och träffande sätt. Hur ser du på avvägningen mellan budskapet, som är viktigt och allvarligt, och humorn? Finns det en sån avvägning?
Ja, när det gäller serierna så tycker jag att det viktigaste är att budskapet blir tydligt och att den analysen blir bra. Det är viktigare än att det är gapflabbigt hela tiden. Men jag jobbar ju med radio också, och i radio kan jag göra mer raka skämt, där skämtet kan få finnas bara för att det är ett roligt skämt, inte för att det säger något viktigt.Det finns teaterföreställningar baserade på dina serier. Hur kom de till? Har du sett dem?
Om ja, vad tycker du om dem?
Om du var en bok, vad skulle den handla om?
Tack för intervjun!
onsdag 1 juni 2011
Värsta Boken 2011!
Snart ska böckerna som ska delas ut köpas in (& så ska det klistras etiketter i alla hundratals böcker). Det stora släppet kommer i år att vara lördagen 3 september på olika platser runt om i hela Västra Götalandsregionen. Håll koll här för mer information om platser när det närmar sig.
Vi har även börjat få in böcker som sponsras av olika förlag. Nedan är sändningen från Gilla Förlag! Heja Heja säger vi som verkligen gillar deras böcker.