tisdag 29 april 2014

Signes guide till galaxen

Hej!
Jag  praoar på Älvstrandens bibliotek måndag, tisdag och onsdag den här veckan. Just nu planerar vi för en ny skyltning (böcker som vi skyltar med) på barnavdelningen. Jag hjälper till med lite av varje och det är väldigt kul! Jag ville bara passa på att ge tips på en väldigt bra bok:
Liftarens guide till galaxen, av Douglas Adams!
Den här galna boken är en serie på fem/sex delar:

1.       Liftarens guide till galaxen
2.       Restauranten vid slutet av universum
3.       Livet, universum och allting
4.       Adjöss och tack för fisken
5.       I stort sett menlös
(6. ”Och en grej till…” som är en fortsättning på serien fast av en annan författare)

Boken handlar om en smått vilsen jordbo, Arthur Dent, vars hemplanet överraskande nog  utplånas av Vogoner (en slags ”rymdvarelser”) för att breda plats för en hypergalaktisk expressled. Arthurs vän Ford Prefekt visar sig inte komma från Gillford utan från en liten planet i närheten av Betelgeuse och bara några sekunder innan jorden sprängs räddar han Arthur genom att lifta med vogonernas byggflotta vilket inte är en vidare bra ide. De blir utslängda ur skeppet  men plockas osannolikt nog upp av ett skepp med en besättning som får både Arthur och Ford att fullkomligt tappa hakan…… De råkar ut för många äventyr i galaxens alla hörn och det visar sig att en liten gul fisk, en helt vanlig handduk och en mycket speciell bok kommer till stor nytta…
Några av huvudpersonerna är:
Arthur Dent: En vilsen jordbo, med en viss förkärlek för te, som har en gul babelsfisk i örat.
Ford Prefekt:  Arthurs vän som inte kommer från Gillford utan från en liten planet i närheten av Betelgeuse. Han håller på att skriva den förbättrade upplagan till Liftarens guide till galaxen.
Tricia MCmillian (Trillian): En mycket vacker och intelligent flicka som Arthur en gång träffade på ett party .
Zaphod Beeblebrox: Ex-president i galaxen. Blandar till de bästa intergalaktiska gurgelbrännarna.
Marvin: En manodepressiv robot.
Liftarens guide till galaxen är konstig, surrealistisk, störd, skruvad men framförallt väldig, väldigt rolig och en av de bästa böckerna jag läst.
/ Signe, prao på Älvstrandens bibliotek

Inga kommentarer: