måndag 10 december 2012

Mellan dig och dig

Dagens boktips är Katarina Kieris senaste ungdomsbok: Mellan dig och dig.

Boken handlar om Tora, som är 17 år och går på gymnasiet.
Tora har typ inga kompisar. Egentligen har hon bara en kompis, Ivar. Och Ivar kan bete sig ganska konstigt. Liksom avståndstagande, försvinna bort.

Tora har en mamma som flyttat ut på landet och gift om sig med en ny man (Grisen som Tora kallar honom). Mamman ringer ibland men det känns mest konstigt, för mamman har liksom inget säga. Hennes pappa är väl bra men hon tycker att han borde skaffa sig ett lexikon. För Tora tycker hon är smartare än hennes tungt arbetande, ensamstående pappa. Hon tycker han är fördomsfull och borde skaffa andra kompisar.
17 åriga Tora anser sig smartare än båda sina föräldrar.

Tora är ganska ensam.

På skolan finns en bibliotekarie, Sven. Han vill styra upp ett arrangemang på kulturnatta. En öppen scen där folk kan gå upp och göra vad dom nu vill, spela en låt, läsa en dikt eller så. Han engagerar Tora i det hela. Men det behövs föranmälda folk, ifall att ingen vill gå upp spontant och uppträda. Eftersom Tora redan håller på med en dikt, som växer sig fram under berättelsens gång, går hon med på att läsa upp den.

Evenemanget på kulturnatta finns där någonstans som ett nav i berättelsen och sen snurrar boken runt med olika relationer till människor i Toras liv.
Sven, som ser och berör Tora fyller någon form av tomrum i hennes liv, Ivar som beter sig konstig, den lilla flickan Minna som bor på samma gård som Tora, Larissa i hennes klass, mamman, pappan, Tora själv med flera.

Tora är en go karaktär, jag tänker att hon påminner lite om Nora i Johanna Thydells Ursäkta att man vill bli lite älskad. Det var iofs länge sen jag läste den. Men det är någon känsla som återkommer. Eller så är det bara att namnen är så lika...
Hur som helst så är det här en fin bok som jag gillade mycket. En sån där bok som kanske mest handlar om relationer och där det inte händer något jättedramatiskt, men det är små saker hela tiden som man kan känna igen sig i. Och små saker som egentligen är stora och som liksom flyttar Tora framåt, något har hänt med Tora och hennes liv när boken tar slut.
Utveckling tror jag det kallas.

Inga kommentarer: