måndag 3 september 2012

Som Zlatan fast bättre

Som Zlatan fast bättre (skriven av pseudonymet Niclas Christoffer) handlar om 15 åriga Simon och hans familj.  Hans farsa och lillebror Pontus.
Simons morsa har dött några år tidigare och nu skall familjen flytta till Malmö. För att få en nystart, som hans pappa säger.
Men det hela hänger på att Simon kommer in på det fotbollsgymnasium som han sökt till. Simons dröm är nämligen, precis som hans pappas var i hans ålder, att bli fotobollsproffs. Att bli som Zlatan. Fast bättre.

Simon kommer in på skolan, de flyttar och han får lämna flickvännen Sara och kompisarna. Visst saknar han Sara, men han anpassar sig bra. Får direkt en ny kompis, Peter, och fotbollen går bra. Men nya tränaren anmärker på att Simon kanske väger lite för mycket för att orka presentera så bra som han skulle kunna. Kanske han skulle han behöva gå ner lite i vikt.

Och med den kommentaren från tränaren, börjar en spiral av destruktivt beteende för Simon. Med en flytt, en död mor och massa obearbetade känslor i bagaget börjar Simon, sakta men säkert att svälta sig själv. Och han utvecklar strategier för att kunna ljuga för och dölja för familj och vänner.

Det här är en riktigt bra bok om ett viktigt ämne (ätstörningar) som man sällan hör om när det gäller killar. Jag gillade allt med boken. Språket, att hela handlingen känns väldigt trovärdig. Och att det inte bara är ätstörningar som tas upp i boken, utan andra ämnen (vill inte spoila för mycket av handlingen) tas upp på ett riktigt bra sätt. 

Inga kommentarer: