tisdag 13 oktober 2009

"...varför måste jag lära mig hälsningsfraser på svenska när svenskar aldrig hälsar på varandra, man?"

Jag har precis läst den bok som inte fick nomineras till Augustpriset eftersom hälften är skriven på engelska. Då är det ingen svensk bok resonerade Augustprisjuryn. Skitsnack och synd eftersom Numera negerkung av Kevin Frato är helt grymt rörig och rörande.

Läs mer på bokcirklar.se om varför boken inte nominerades

Varför heter då boken Numera Negerkung? Säkert provocerande för de flesta. En kollega påminde mig om Pippis pappa Negerkungen och Pippi nämns också flera gånger i boken under tilltalsnamnet Pee-Pee. Läs mer om varför Kevin Frato valt denna titel på sin bok här

-----------------------------------------------------------------------------------

17-årige Harley Zampino gör sin plikt för fosterlandet genom att ta värvning i Irakkriget. Han familj är full av krigande män i Andra världskriget, Vietnamkriget och Irakkriget. Men Harley hinner ångra sig och flyr till Sverige. Boken Krigaren av Björn Ranelid handlar om amerikanska desertörer i Sverige (om man känner sig sugen på att läsa mer om ämnet på en aldrig sinande poetisk prosa som kunde kortas avsevärt.)

Harley söker asyl i Sverige och bor i Stockholmsförorten Jordbro. Där läser han svenska för nybörjare i skolan och Bamse på fritiden för att lära sig svenska. Han blir nära vän med ett irakiskt syskonpar. Hem till Philadelphia skriver Harley till sin flickvän Guiliana och till Irak skickar han brev till sin bror Joey, som aldrig svarar på breven. I breven är Harley ensam och rädd:

"But how do you explain that to your terrible Swedish teacher, who makes you write an essay about how you can be a better person? How do you write about yourself in another language, when you can´t even be yourself in another language?"

I boken varvas den talspråkliga Philadelphia-engelskan med svengelska. Det är ett Bukowski-likt ordflöde om vardagen, livet och drömmar. Tyvärr verkar det vara krig överallt, inte bara i Irak, utan i våra inre liv. Det finns ingen början eller slut på den här berättelsen, den kan handla om dig, den kan handla om mig och hela världen. Kritiken mot USAs socialförsäkringssystem och utrikespolitik finns i var och varannan mening. Harley är arg och deprimerad både på USA och på omständigheterna för flyktingar i Sverige. Läs boken! Läs hela, ett avsnitt här och där eller ett enda brev. Är du lärare? Använd den i skolan.

Inga kommentarer: