onsdag 23 april 2008

Ta en bok och läs om världen i solen

Det är ju världsbokdagen idag, och soligt (i alla fall här). Så vad passar bättre än en bok, en solig klippa och en bulle någonstans?

På andra sidan sanningen, Beverly Naidoo (2000)
Två barn, Sade och Femi, får se sin mamma skjutas ihjäl på deras gård i Nigeria av ett misstag. Egentligen var det pappan de ville åt, en frispråkig journalist. Barnen sätts på ett plan till England tillsammans med en främmande kvinna och med falska pass. Deras pappa ska komma efter senare. I England ska de mötas av sin farbror men han dyker aldrig upp. Om längtan efter frihet och rättvisa, om kamp och utsatthet och om en brutal verklighet för många. Svidande och drabbande.

Desertwalker, Wilhelm Agrell (2007)
World Trade Center har fallit. Rob, som är sjutton år, drömmer om att få försvara sitt land. Och trots att hans vänner och familj ställer sig skeptiska väljer han att göra miltärtjänst och åka till Irak. Men kriget är inte riktigt vad han har trott och saker är inte alltid svartvita. Om gott och ont, fanatism och insikt, om krig och människor. Omskakande och trovärdig.

Odjurens stad, Isabel Allende (2003)
Alexander, 15 år, får följa med sin farmor på en expedition till Amazonas. På expeditionen följer också vägvisaren César Santos och hans dotter Nadia med. Expeditionen går ut på att hitta det mytologiska väsendet som man hittar spår efter och snart försvinner Alexander och Nadia. Magisk realism, äventyr och djungelmystik. Myllrande och spännande.

Pumans dotter, Monica Zak (1986)
Guatemala, 1980-tal, mayaindianer förföljs och drivs på flykt. Boken är en halvdokumentär historia om den vidriga massakern som skedde i byarna. Man får följa indianflickan Angelina som med sin familj flytt till Mexico. Efter tre år i Mexico bestämmer hon sig för att ensam ta sig tillbaka för att leta rätt på sin mormor och sin bror. Det blöder lite i hjärtat när man läser den här boken. Finns också som film. Bultande och brutal.


Eldens vrede, Henning Mankell (2007)
Sista delen av tre om flickan Sofia som bor i Mocambique. När Sofia var liten sprang hon på en mina och förlorade sin syster och sina ben. I den här boken är hon äldre och bor med sin man, sina barn och sin mamma. Men något stämmer inte med hennes man Armando och hon börjar ana det värsta. Sofia finns på riktigt även om delar av boken är påhittade. Om fattigdom och orättvisa, om mod och längtan. Fångande och glödande.

Inga kommentarer: