onsdag 2 november 2016

Tack och hej!

Collaget kommer att ta en paus i sin nuvarande form. Kanske dyker vi upp i annat forum så småningom. Så länge kan man gärna följa Ungdomsbibliotekarierna i Göteborg via projektet Värsta boken. Där finns vi på Facebook!

Vi hörs!

tisdag 23 augusti 2016

Vad jag vill läsa i höst: Ingen normal står i regnet och sjunger av Sara Olsson

Jag äääälskade "Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag". Så jag har höga förväntningar på denna. Den har inte kommit riktigt än- men den som är på hugget kan ställa sig i kö på biblioteket!
Så här skriver förlaget om boken:

"Varför finns det inga kvinnliga trubadurer? Varför är det alltid Ella som ska skriva när det är grupparbete? Varför förväntas tjejer vara på ett sätt och killar på ett annat, och hur gör en egentligen för att vara tvärtom? Och om kärleken är som ett elstängsel och elstängslet redan är ihop med någon och någon är ens bästa vän i hela världen. Hur gör en då?"


Vad är ni peppade på i höst?

onsdag 17 augusti 2016

Du, bara

Man kan aldrig läsa för få kärleksböcker, speciellt inte när de är riktigt bra skrivna.
Du, bara  av Anna Ahlund är en riktigt bra kärleksroman.
Det är en riktigt fin, romantisk berättelse om sextonårige John som blir kär i den två år äldre Frank.
Johns storasyster Caroline tar med sig Frank hem och har redan tingat honom men John kan inte låta bli att bli kär i honom.
John fastnar för Franks elektriska ögon, att han spelar Nick Drake när det regnar och tycker att bruna M&M's är godast.

John har väldigt tur att han har en underbar vän, Elli.
De har varit vänner i evigheter och kan varandra utantill. De pratar om allt och tillbringar en hel del tid uppe på Ellis hustak med utsikt över hela Uppsala.

Det är inte bara lycklig kärlek utan en del olycklig kärlek också.
Det handlar också mycket om böcker, musik och papper. Och papperstranor. Frank jobbar i en pappershandel som har alla möjliga färger på papper och anteckningsblock. Man blir väldigt sugen på att gå till närmaste bok- eller pappershandel och köpa fina kuvert som man kan skriva fina ord i.
Jag blir också väldigt sugen på att vika tusen papperstranor så att man får önska sig något.

Boken och dialogerna i den känns väldigt äkta, man känner att berättelsen kan utspela sig i verkligheten och inte bara i bokform.
Vissa böcker vill man bara stanna i och dra ut på läsningen så länge man bara kan men samtidigt vill man bläddra på fort för att få reda på hur det slutar och Du, bara är en sådan bok.

Det är Anna Ahlunds första bok och jag hoppas på att hon skriver många fina böcker som denna.
Det är nog inte mycket som jag inte tycker om med den här boken. Läs den!

/ Josefin

torsdag 7 juli 2016

Skrivarkurs på Biskopsgårdens bibliotek

Idag drog sommarens skrivarkurs igång! Det finns fortfarande platser kvar så kom på tisdag!

onsdag 11 maj 2016

Lyssningstips!

Martina Haag och Farzad Farzaneh, pratar i Läsa Med i P4 specialprogram, om hur vi får våra barn att läsa.




Trevlig lyssning!
Julia Myremark, Hjällbo bibliotek 

tisdag 10 maj 2016

Hjällbos barn- och ungdomsbibliotekarier på bokpratsturné


Jag och Julia Myremark på Hjällbo bibliotek är nu i Maj månad ute i närområdet och bokpratar för åk8:or. Det är väldigt roligt. Det är något alldeles särskilt att se åttondeklassare, som kan låta en del när de är på biblioteket efter skolan, sitta som ljus och lyssna koncentrerat på boktips i 40 minuter.


Böckerna vi har tipsat om är:

 Den unga eliten av Marie Lu

 










Katherine-teorin av John Green


 

 

 
 
 
 
 

När hundarna kommer av Jessica Schiefauer

 

 

 

 
 
 
 
Den ökända historien om Frankie Landau-Banks  av E. Lockhart

 

 

 

 
 
 
 
Djupa Ro av Lisa Bjärbo

 

 

 

 
 
 
 
Kom igen Amina av Annelie Drewsen

 

 

 

 
 
 
 
Iggy 4-ever av Hanna Gustavsson

 

 

 

 
 
 
 
Kickboxaren 2: fightern av Niklas Krog













Irja Löfberg Nilsson, Hjällbo bibliotek


 

onsdag 4 maj 2016

Middagsmörker

Tänk dig att du förlorat inte bara en utan två föräldrar. Det är vad som händer Áili. Hon har ett enormt stort hjärta men det är klart hon är rädd när hennes pappas död tvingar henne att flytta från Skåne till samebyn Idijärvi. Särskilt när pappan vägrat berätta något om samer, om mammans död, om mormors död, om renar, om byn Idijärvi eller något alls om hennes släkt. Det är inte bara kylan uppe i norr som får Áili att stelna av skräck, trots det där goda hjärtat som verkar tåla allt.
Till skillnad från hur Áili reagerar på sorg så kan sorg skapa ett hat så stort att allt det eftersträvar är att hämnas. Sådana människor finns i Idijärvi. Människor vars hjärta väljer att hata, både från samernas sida och från andra människor. Den ena sidan utesluter inte att ondska smyger sig in på de godas sida och tvärtom. För vad gör egentligen sorg och rädsla med människor? Haters gonna hate...
Àili börjar se syner och får närkontakt med en varg när hon flyttar till den samiska byn. Vargen följer henne genom alla svåra stunder. Djur är magi, och det visar sig att också Áili har magin i sig, runt sig och bakom sig. Nordisk mytologi som bäst. Jag vill påstå att boken stundtals når upp till Guldkompassenkvalité,(gillar ni fantasy så får ni inte missa Philip Pullmans fantastiska bok). Slutscenen är episk.
Dialogerna är det enda som till en början haltar lite, men Charlotte Cederlund lär vi hålla ett öga på.
/Mia

fredag 29 april 2016

Carry on av Rainbow Rowell - en ungdomsbok på engelska


Rainbow Rowell har tidigare skrivit Eleanor & Park och Fangirl. De böckerna älskade jag och därför var det en självklarhet för mig att läsa hennes nya verk Carry on.

Carry on är baserad på den fanfiction som huvudpersonen i Fangirl skriver. Därför kan det vara kul om man läst den innan.
Huvudpersonen är Simon Snow, den utvalde. Han går sista året på Watford som är en skola för magiker, eftersom han är den utvalde känner många på skolan till honom, både lärare och elever. Han är den som ska rädda alla från kriget och the Humdrum.

Själv tvivlar Simon Snow på sin magiska förmåga. Ibland kan han inte ens få sin stav att fungera och ibland tänder han eld på något av misstag. Dock har han alltid sin trogna vän Penelope vid sin sida. Han har även vännerna Agatha och Baz, men man vet aldrig riktigt var de står. Jag fångades verkligen av den värld Rainbow Rowell byggt upp, speciellt karaktärerna – man lär verkligen känna dem.
Boken är spännande och rolig på samma gång. Vilket gör att man aldrig vill sluta läsa, jag är nästan lite ledsen över att jag läst färdigt boken. Ni som inte läst den har verkligen något att se framemot!

Skrivet av Alva, prao på Älvstrandens bibliotek

tisdag 26 april 2016

Pepp nummer två:

Den här ser jag extremt mycket fram emot att se!


tisdag 12 april 2016

Asså peppen!!!!



Värsta Boken nu på lördag den 16/4 kl 12.00 och 15.00 i Nordstan! Missa inte!!


Värsta Boken är ett årligen återkommande evenemang då biblioteken i Göteborg går samman och delar ut massor av nya gratis böcker till dig som är mellan 13-25.

Passa även på att träffa Göteborgs finest: Ungdomsbibliotekarierna,  som kommer att vara på plats och tipsa dig om det bästa av det bästa!


Missa inte Värsta Boken nu på lördag den 16/4 kl 12.00 och kl 15.00 i Nordstan!

fredag 1 april 2016

Askfödd



Sabaa Tahirs debutroman Askfödd är en spännande fantasy som är den första boken i en serie av fyra.
Precis som Siri Pettersen med sin serie Korpringarna har Tahir skapat en otrolig fantasyvärld som man bara försvinner in i.


För femhundra år sedan styrde de lärda över Imperiets bästa skolor och universitet. Men sedan kom krigarna och erövrade de lärdas land och numera är det få av de lärda som ens kan läsa och skriva. Det en gång så stolta och framgångsrika, lärda folket är nu istället hårt kuvade slavar av krigarfolket och degraderade till att vara en slags andra klassens medborgare.


I Askfödd följer man två personer; krigaren Elias och slaven Laia.
Elias går på militärskolan Blackcliff  och är den bäste studenten där. Han kommer från en mäktig familj och är starkast och snabbast på skolan. Men i hemlighet vill han fly från skolan. Han vill inte ägna sitt liv åt att kriga för den brutala överbefälhavaren och döda oskyldiga bara för att lyda order.

Laias föräldrar är döda och hennes bror blir fängslad för landsförräderi. För att försöka befria honom söker hon upp motståndsrörelsen om hjälp och ingår ett avtal; att hon ska bli slav och tjäna överbefälhavaren på Blackcliff.


Tahir blandar arabisk sagokultur med influenser med romarriket och det är nog därför jag är så förtjust i den. Det gick verkligen inte att lägga ner boken. Jag tänkte på berättelser från Tusen och en natt när jag läste och det gör boken väldigt unik och spännande.
I höst kommer andra delen på engelska och den heter A Torch Against the Night. Jag hoppas och tror att den kommer att vara lika fantastisk som Askfödd!

tisdag 29 mars 2016

Skrivworkshop på Biskopsgårdens bibliotek


Skriv av dig och se vad som kommer ur dig!

– skrivworkshop för ungdomar

 
Har du ett favoritord? Eller finns det något ord du inte gillar? Kom och lek med orden, sätt ihop dem. Kanske blir det en dikt eller en kort berättelse. Nu har du chansen att skriva hur du vill, blanda språk om du känner för det. Det finns inga rätt eller fel. Du får uppleva poesi på ett nytt sätt genom att lyssna till dikter som främst framförs på scen. Och sedan själv prova att uttrycka tankar, känslor och åsikter.


Workshopledare är Louise Halvardsson, författare till ungdomsromanen Punkindustriell hårdrockare med attityd och nya boken Svenglish. Hon har också tävlat i SM i Poetry Slam, är medlem i scenkonstgruppen SmutsKultur och har coachat blivande slampoeter i England.

 

Plats: Biskopsgårdens bibliotek
Tid: 13:00-15:00
När: Tisdag 29 mars

 


Foto: Sanna Hellberg

Inlägg: Malva

måndag 21 mars 2016

Värsta boken 2016: Gratis böcker till dig som är mellan 13 – 25!


I källaren på Göteborgs stadsbibliotek hittar man just nu ett berg av kartonger fullpackade med sprillans nya böcker. Det är allt möjligt smaskigt i kartongerna men framför allt sådant som unga ofta lånar runt om på stadens bibliotek; kärlek, fantasy, skräck, biografier, faktaböcker, serier och massa annat. Under våren ska dessa tusentals böcker delas ut till Göteborgs ungdomar. Lördagen den 16 april är det nämligen startdags för Värsta boken 2016!

I år sker den största bokutdelningen i Nordstan och det är Göteborgs ungdomsbibliotekarier, som till vardags arbetar på olika platser runt om i staden, som finns på plats för att dela ut detta berg av bra böcker. Utdelningen är en del av det projekt som kallas Värsta boken och anordnas av folkbiblioteken i Göteborg. Tanken är att sprida grymma böcker till alla unga i staden och locka folk att läsa mer. Värsta boken har pågått i många år och varje år delas det ut tusentals gratis böcker till Göteborgs ungdomar.

Utdelningen i Nordstan sker i samarbete med vetenskapsfestivalen. Det kommer också att delas ut böcker på andra platser runt om i Göteborg de kommande månaderna; Hammarkullen, Majorna, Biskopsgården, Tuve och Härlanda. Men utdelningen Nordstan är den största detta år. Så håll utkik och håll dig uppdaterad på instagram (@varstaboken) och på Facebook
 Paper Towns Star Wars Darth Vader 1 
Exempel på böcker som kommer att delas ut är The maze runner  av James Dashner, Paper towns av John Green, När hundarna kommer av Jessica Schiefauer, The martian av Andy Weir och biografin Jag är Malala, Darth Wader (serie) av Kieron Gillen, Jag vill inte dö jag vill bara inte leverera av Sara Granér, Jag är Zlatan + hundratals andra titlar. Det handlar alltså om nyinköpta och populära böcker. Så är du mellan 13 till 25 år och vill ha en gratis bok så är det bara att dyka upp i Nordstan 16 april! Hoppas vi ses!

Nordstan Expo 2 – Lördag 16 april

Två utdelningar under dagen: kl: 12 OCH kl. 15
Dessutom utdelningar runt om i staden: Hammarkullen, Majorna, Biskopsgården, Tuve och Västra Frölunda, Exakta tider kommer.

// Hälsningar Göteborgs ungdomsbibliotekarier

torsdag 10 mars 2016

Nyöppnat bibliotek!


Linnéstadens bibliotek har som ni kanske vet eller inte vet, varit stängt sen årsskiftet.
Vi har nu nöjet att meddela att biblioteket äntligen har öppnat igen!

Biblioteket ligger nu på Första långgatan 28 A, (för er som vill gå dit och spana in stället), precis bredvid hållplatsen Masthuggstorget.
Lokalerna är helt nyrenoverade för att ge en fräsch känsla. Samtidigt är hyllorna med tagna från förra lokalen, och de tar lite av den mysiga stämningen som fanns på förra stället med sig.
Barn och ungdomsavdelningarna har fått tagit större plats i biblioteket än hur det var innan. Det finns nu en skofri plats för de minsta att krypa omkring på och sitta och läsa böcker. Vid bilderböckerna finns det både bord och stolar för de mindre, samt soffor för de som gillar att krypa ihop.

Här nedan har vi lyckats få lite bilder på avdelningen för kapitelböcker, och ungdomsavdelningen.

Här är bibliotekets barnavdelning för kapitelböcker (Hcf, Hcg). Böcker om skräck, spöken, mysterier, och fantasy står blandade inne i hyllan, med fortfarande med märkningar på ryggarna.

På ungdomsavdelningen hittar ni (förutom de vanliga avdelningarna), utbrytningarna Fantasy, urban fantasy,
science fiction och dystopier.

onsdag 2 mars 2016

Tips om Wattpad!

Wattpad är en sida som passar dig perfekt om du gillar att skriva berättelser och vill förbättra ditt skrivande, eller bara gillar att skriva berättelser. På Wattpad kan du skriva egna berättelser och läsa andras.

På Wattpad skaffar du ett konto (du behöver inte skriva i ditt riktiga namn och du kan vara anonym). Även om du kan läsa lite på Wattpad utan ett konto så rekommenderar jag att du skaffar ett konto. Då kan du skriva egna berättelser, kommentera och rösta på andras berättelser som du har läst och spara berättelser i ditt bibliotek så att du enkelt hittar tillbaka till dem senare.

Läsa berättelser

Det finns tusentals berättelser på Wattpad så det finns säkerligen något för alla att läsa. Wattpad har ett enkelt sökfält där du kan skriva in vad du vill läsa, det är det enklaste sättet att hitta berättelser. Efter att du sökt kan du förfina din sökning med taggar för att enklare hitta precis det du vill läsa.
  Du kan också hitta berättelser på startsidan där populära berättelser visas eller genom att klicka på ”Upptäck” uppe i verktygspanelen och sedan välja en kategori, fantasy, romantik m.fl. Det kan vara ett bra sätt att hitta berättelser om du inte riktigt är säker på vad du vill läsa.      

Skriva berättelser

Har du ett konto på Wattpad är det enkelt att komma igång och skriva din egen berättelse. I mobilappen finns en penna som du klickar på för att börja skriva och på webbsidan klickar du på ”Skapa”. Först behöver du ge din berättelse en titel, skriva en kort beskrivning. För att berättelsen enklare ska bli upptäckt av andra väljer du också vilken kategori din berättelse passar bäst i, lägger till taggar och väljer vilket språk berättelsen är på.
  All information om din berättelse kan du dock ändra senare så du måste inte tänka igenom all information direkt eftersom att du enkelt kan redigera informationen.
  När du är färdig med informationen om din berättelse är det bara att börja skriva.
Obegränsat med text och du kan till och med lägga till bilder och videos innan eller mitt i din text om du vill.

Är Wattpad bra då?

Jag tycker att Wattpad är en väldigt bra sida. I appen kan du bläddra i berättelser som i en bok och det ger känslan av att man faktiskt läser en vanlig bok. Det är väldigt kul.
  På Wattpad finns det alla sorts berättelser. Jag menar alla. Från all sorts fanfiction till noveller och vampyrberättelser. Från deckare och romantik till poesi och korta böcker med skämt. Det är riktigt bra så att du slipper vara på en berättelsesida när du vill läsa fanfiction och en annan om du vill läsas dikter.

Eftersom att det inte finns något sätt att dela in berättelser efteråldersgrupp på Wattpad får du vara lite vaksam med vad du läser. Den enda sortens åldersvarning på Wattpad är ”Vuxen innehåll” som varnar för att innehållet kan vara olämpligt för barn. Även om den varningen finns har jag stött på berättelser som inte varit märkta men som jag ändå känt borde ha varit det, så man använder Wattpad lite på egen risk.

Förutom det så är Wattpad riktigt hjälpsamt. Genom att läsa andras berättelser och se vad andra tyckt om dem får du en hel del upplevelser genom berättelserna och kan själv bli bättre på att skriva dina egna berättelser. Att du själv kan få feedback på just dina egna berättelser och ditt skrivande är riktigt kul.

Jag rekommenderar verkligen Wattpad för alla som tycker om att läsa och skriva. De som bara vill ha nya berättelser att läsa och de som verkligen vill förbättra sitt skrivande och få andra att upptäcka deras berättelser.


Hilda, prao Härlanda/Örgryte bibliotek

torsdag 18 februari 2016

Ibland är det bättre om de inte kommer tillbaka

Jag ska ha bokprat med en nia nästa vecka och en av böckerna jag ska bokprata om är en gammal klassiker. En sån där tråkig klassiker där de pratar som nåns gammelfarmor? Nej. Jurtjyrkogården.
Det är en mörk bok. Kanske en av de mörkaste jag läst och den träffar som en thaiboxningsknä någonstans i magen. Sen är den läskig också. Shit. Riktigt läskig.
Ja, just det - handlingen.
Den handlar om Louis Creed som flyttar med sin familj till det lilla samhället Ludlow. Nytt hus med skön natur och trevliga grannar. Enda minuset är den väg som går alldeles utanför husknuten där långtradare stressar fram med en satans fart. En granne visar en stig som går till Jurtjyrkogården där barn i trakten begravt sina döda husdjur i evigheter. Bortanför den kyrkogården ligger en annan kyrkogård. En kyrkogård där namnlösa fasor slumrar. Där de döda kan komma tillbaka.
När familjekatten blir överkörd begraver Louis den på den bortre kyrkogården. Sedan dröjer det inte länge innan katten är tillbaka. Annorlunda. Fel. Obehaglig. 
När sedan katastrofen slår till och hela Louis värld sätts i gungning gör han något han inte borde. Något som får fruktansvärda konsekvenser.

Det här är mörkt, tungt och sorgligt. Och läskigt så klart. Läs på egen risk!

måndag 15 februari 2016

Spelaren med spetsigast öron börjar!

Brädspel på Kulturhuset Kåken under sportlovet

Kl 13.00-15.00 16 & 17 februari
Foajén
Kostnadsfritt, drop in

I det roliga och halvknasiga spelet Smallworld väljer du en kombination av ett fantasyfolkslag och en specialförmåga som ska hjälpa dig att erövra omkringliggande områden och de mynt som i slutändan kan ge dig segern. Spela till exempel som troll, havsfolk eller amasoner, och kämpa mot motståndare av alla de slag. Spelaren med spetsigast öron börjar!
Ålder: från 7 år.

tisdag 9 februari 2016

Jordens mystiska platser


Jag hade ett bokprat för en åk 3 där Jordens mystiska platser av Jens Hansegård & Anders Nyberg var den klart populäraste boken bland barnen (min med). I den här boken får man följa med till en massa mytomspunna platser, som t ex Stonehenge, Atlantis, Bermudas triangel och Dockornas ö i Mexico.

Förutom att läsa om spännande mysterier får man också lära sig spännande fakta, som att en varelse som ingen lyckats bevisa att de finns kallas för Kryptid (tex Loch ness och Yetin). Det är även skoj att sitta med mobilen framme (eller en kartbok) och leta reda på var man kan hitta de här olika mysterierna. Tänker att barnen på ett ganska enkelt sätt kan utöka sina geografikunskaper så.
Det här är en väldigt lagom faktabok (LL-bok), med många roliga bilder och inte så mycket text, men det som är viktigast står med.

Irja Löfberg, barnbibliotekarie på Hjällbo bibliotek

tisdag 26 januari 2016

Deluxe

Serien the Luxe rekommenderar jag starkt. Böckerna utspelar sig i slutet av 1800-talet i det översta sociala skiktet på Manhattan, NYC. Historien är fylld med glamour, relationer, intriger, överflöd och ståtliga fester. Man får främst följa familjerna Holland, Schoonmaker och Hayes som var och en bär på sina hemligheter, varav många blir till stora skandaler förr eller senare..

Jag läste själv böckerna för några år sedan och är väldigt sugen på att läsa dem nu igen. Den sista av de fyra delarna finns inte översatt till svenska, utan endast på engelska. Slutet, som ofta kan dra ner boken om det är för förutsägbart, var inte alls vad jag hade förväntat mig vilket var väldigt positivt.
  
På svenska heter böckerna: Deluxe, Rivaler och Avund, och på engelska heter de: The Luxe, Rumors, Envy och Splendor.

Anna, praktikant på Askims bibliotek


måndag 25 januari 2016

Rapport från Biskopsgården!

Golvet är lagt, väggarna målade och hyllorna skruvas hop i rasande takt. Imorgon tänker vi börja packa upp böcker och den 27 februari är det...

INVIGNING!

…givetvis vill jag slänga in ett boktips också. Denna gång handlar det om TTYL av Lauren Myracle. TTYL är en förkortning av ”talk to you later” och boken består av chattkonversationer mellan tre tjejkompisar. Man får alltså bara veta vad som händer genom att läsa vad de skriver till varandra, antingen alla tre eller två och två. Detta är första delen i bokserien The Internet Girls.

Fråga: Men hur funkar det då?

Svar: Hur bra som helst! Jag blev så nyfiken på hur det skulle gå för ”SnowAngel”, ”zoegirl” och ”mad maddie” att det var svårt att lägga boken ifrån sig. Det var 200 sidor med diskussioner om framför allt killar och vem som är töntig och vem som är cool i skolan. Däremellan dyker det upp intriger av typen missförstånd, gräl samt ”före och efter festen”, vilket gör att det sällan hinner bli tråkigt.

Det är inte en bok för alla, men för dig som gillar till exempel chick flicks och berättelser om vänskap kan jag varmt rekommendera TTYL.
HÄR kan du låna boken.


Hälsningar Malva på Biskopsgårdens bibliotek

torsdag 21 januari 2016

Nästa bok jag läser...

...ska bli den här:
  Efter pliktläsning av alla möjliga slag längtar jag verkligen efter att läsa något som jag fått välja själv. Som om jag vore fantastisk har jag velat läsa ända sen den kom ut och nu är det äntligen dags! Jag älskade de två första delarna. Vi har tidigare skrivit om del ett och del två här på Collaget och jag lovar att återkomma med recension av bok tre så snart jag läst klart.

Har du läst? Vad tyckte du? Om du inte läst än kan du låna den här!

onsdag 20 januari 2016

Ada Goth och mysteriet på Gasta-Gorma herrgård av Chris Ridell

Detta är en av de böcker som man har svårt att lägga ifrån sig. Från första sidan slängs man in i en spännande berättelse och det blev en del fnissande också.  

Ada Goth är enda barnet till lord Goth. Hennes mamma dog i en tragisk olycka och efter det hände något med lord Goth så han har svårt att titta på sin dotter. Lord Goth tycker att barn ska höras med inte synas och har därför gett sin dotter ett par stora klumpiga stövlar att klampa omkring i. Ada har ändå allt man kan önska sig, utom en vän. Plötsligt en dag dyker en spökmus upp och allt möjligt händer. Hon utforskar herrgården och upptäcker att det visst finns barn som bor på Gasta-Gorma herrgård. Många underliga saker händer och allt blir bara mer mystiskt när den stora inomhusjakten närmar sig.

 Boken får **** av fem möjliga.
Låna boken här!
Linda, vikarie på Askims bibliotek

tisdag 19 januari 2016

The Boy in the Striped Pyjamas


The Boy in the Striped Pyjamas är en av de tre bästa filmerna jag har sett. Den skildrar en värld i en berättelse om ett liv under andra världskriget ur en pojkes perspektiv. Hur lätt det är att falla för andras uppfattningar istället för att skapa sig en egen. Hur blint man löd under order utan att ifrågasätta. Hur många medvetet blundade för sanningen och andra stod vid sidan av och accepterade, med perfekt syn, så länge dem själva inte blev drabbade. Och framförallt hur vackert det är med barn som ser allt så självklart. Hur självklart alla är lika. Hur självklart ingen vill någon annan illa och  hur självklart det finns skillnader mellan alla, men skillnader som inte betyder något i en värld där alla får samma chans. Den är meddragande och vackert i sin enkelhet, just på grund av att den beskriver en enskild historia under en hemsk tid.
Låna filmen här!

Anna, praktikant på Askims bibliotek