onsdag 30 april 2014

Mary Jones historia : nedtecknad av mej själv och alldeles uppriktig : om mitt liv samt om Dolores & John Silver så som jag fått det berättat för mej av dom själva

Hur skulle berättelsen om Skattkammarön se ut ifall den berättades ur kökspigan Marys perspektiv? Den frågan är utgångspunkten i Elin Boardys tredje roman Mary Jones historia som utspelar sig parallellt i engelska Bristol och på ön Hispaniola (dagens Haiti). Det är 1700-tal och i hopp om att kunna få jobb och försörja sig knackar föräldralösa Mary på dörren till Kikaren – en krog som drivs av Dolores och Long John Silver. Mary berättar sedan i dagboksform om hur hon och Dolores kommer varandra nära genom att arbeta tillsammans och hur Kikaren blir ett hem där hon hittar en ny slags familj.
 

I Mary Jones historia är äventyret en spännande kuliss i berättelsen om Mary som drömmer om kärlek, trygghet och frihet i en värld där hot om våld, fattigdom och fångenskap hela tiden är närvarande. Det är en annorlunda och mycket läsvärd bok.

Inga kommentarer: