torsdag 13 februari 2014

Spring så fort du kan - Sofia Nordin


För nästan exakt ett år sedan peppade jag inför den fantastiska "En sekund i taget" av Sofia Nordin.  Malin tipsade vidare om samma roman, och nu har äntligen fortsättningen kommit!

I "En sekund..." följde vi Hedvig och hennes kamp för överlevnad och att hitta en plats i världen efter att den stora febern tagit livet av alla hon kände.

I "Spring så fort du kan" får vi i stället följa Ante. Ante sprang ut i skogen när febern kom. Där har han gömt sig för eventuella andra överlevare och för sig själv. Han brottas med starka skamkänslor över att han inte kunde eller vågade hjälpa sin mamma och kärleken Hillevi, och nu är de döda.
När Hedvig och Ella hittar honom och tar med sig honom till gården uppstår andra problem. Finns det plats för kärlek i den nya världen? Hur samsas man om det det finns? Ska de försöka hitta fler överlevare? Kan man planera för en framtid?

Jag tycker väldigt mycket om de här böckerna, så många saker ställs på sin spets (hur överlever man på vintern utan vatten?) samtidigt som "vanliga" problem, om till ex kärlek och lojalitet, får ta plats. Hoppas nu på en tredje del- gärna med Ellas perspektiv!

Låna "Spring så fort du kan" här!

Inga kommentarer: