tisdag 12 juni 2012

Vanja, Ville och Wahl

Idag skriver jag lite om Mats Wahl: Vanja och Ville.

Vanja går i åttan, precis som Tobbe. De gick i samma klass från början men skolan blev tvungna att separera dom några år tidigare. För Tobbe trackar Vanja, och många andra för den delen, men Vanja tar inte emot skit. Och då blir det bråk. Igen och igen.

I början av boken har Vanja precis varit hos rektorn på grund av ett bråk med Tobbe. Rektorn är trött på bråken, han säger till Vanja att hon skall ignorera Tobias, att hon bara skall gå därifrån om Tobias försöker starta något. Som att det skulle vara en lösning. Vanja försöker förklara att det inte funkar så. Rektorn säger att han skall prata med Tobias, igen. Som om det hjälper att bara prata med Tobbe.

En dag börjar en ny kille i klassen. Ville. Han hamnar i bänken brevid Vanja och det visar sig att han gillar att fiska, precis som Vanja. Början på en ny vänskap!

Men Ville kan inte reglerna som Tobbe och hans följeslagare Carl har satt upp i skolan. Han råkar sätta sig i "deras" soffgrupp. Då skall de spöa ville, men Vanja går emellan. Det blir bråk och Tobbe och Carl blir skadade.
Tobbe och Carl kan inte låta Vanja, eller Ville för den delen, komma undan med att ha skadat dom.

En bra, och språkligt lätt bok om vänskap, könsroller och våld. Men också om hur man kan bli bemött av en oförstående och smått naiv vuxenvärld. Mats Wahl skriver, som vanligt, om intressanta ämnen på ett trovärdigt sätt.

Inga kommentarer: