tisdag 30 november 2010
Bloggtips
måndag 29 november 2010
Killar och olycklig kärlek
I Ingrid Olssons senaste bok Komma över får man följa Jeppe som precis blivit dumpad av Emma. Deppig sitter han i sin nya lilla sunkiga lägenhet och försöker komma över sin kärlek, men han kan inte sluta tänka på Emma, eller kolla hennes facebookstatusar eller bli lyckligt nervös varje gång hon ringer. Liksom i Ingrids andra böcker är det ett rätt långsamt tempo i boken. Jag har verkligen tyckt om hennes tidigare böcker och att de just får andas. Jag är inte lika förtjust i denna, men däremot tycker jag att det är kul med vanliga känslosamma killar som får synas och höras, liksom i Johanna Lindbäcks Saker som aldrig händer där Andreas blir dumpad av sin flickvän Hanna.
I Gunnar Ardelius senaste bok Bara kärlek kan krossa ditt hjärta dyker Betty och Morris upp från hans tidigare bok Jag behöver dig mer än jag älskar dig och jag älskar dig så himla mycket. Fast nu har Morris blivit dumpad. Morris springer, han springer bort sin saknad, ångest och rädsla för hans pappas vacklande hälsa (fast pappa springer också trots att hans hjärta och läkare säger nej) och så kämpar han för att komma över Betty. Jag blir lite rastlös i den här boken men vet inte riktigt varför. Till skillnad från hans tidigare böcker, som mer är som poesiromaner, är den här skriven i romanform. Fast den innehåller så klart Ardelius-språket; poetiskt, kreativt och ordrikt.
söndag 28 november 2010
Fler serieromaner
torsdag 25 november 2010
En vecka med snö och barnfavoriter
Mest har jag fått följa med Anna-Karin och Jennie på barn- och ungdomsavdelningen. Det kan ha varit både den bästa och sämsta avdelingen för mig att vara på. Det har varit väldigt intressant med sagostundsmöten och mysigt att sortera böcker och samtidigt höra en förälder som läser en saga för ett storögt barn i bakgrunden. Men det har också varit en riktig nostalgifälla. Att jobba här kan inte vara lätt, själv vill jag helst samla på mig alla mina gamla favoriter och sätta mig i ett hörn istället för att ställa tillbaka dem på hyllan. De här böckerna vill jag ju också läsa om! Det finns så många bra. Allt från kapitelböcker av Viveca Lärn till bilderböcker av fantastiske Sven Nordqvist, skaparen av bland annat Pettson och Findus. Så många hemska barnböcker det finns också, böcker där pojkar leker med brandbilar i blå galonbyxor medan flickorna bakar småkakor i puffiga klänningar. Ska barn verkligen få läsa sådant?
Som om inte det var nog har jag dessutom fått lust att läsa alla nya böcker som kommit ut för grundskolan, i och med en del arbete med Bokjuryn nu i veckan. Vi har packat upp och packat om böcker som ska skickas ut till olika klasser och bedömas av eleverna. En av dem har jag åtminstone hunnit läsa - Solveig Olsson-Hultgrens bok Bara vara Jennie. En bok med ett inte allt för ovanligt tema men som fortfarande berörde och var väldigt bra.
De här dagarna har jag lärt mig väldigt mycket mer om bibliotek och kultur, men också om hur mycket jag inspireras av att bara vara här. Hoppas ni byter ut filtarna mot tjocktröjor och halkar er hit! Det är nästan jobbigt inspirerande att bara ta sig tid och ströva runt bland bibliotekshyllorna.
Alice
tisdag 23 november 2010
Vår framtid!
Hur kom projektet till och varför just i biskopsgården?
Vi lärde känna varandra under vår utbildning till dramapedagoger och bestämde oss för att vi ville skapa ett projekt där vi kan ge ungdomar verktyg till förändring. Eftersom vi båda bor i Biskopsgården så föll det sig naturligt att vara här.
Hur går det till rent praktiskt, vad gör ni egentligen? Och vad har ni för grupper?
Hmm., jo rent praktiskt går det till så att vi träffas 1 gång i veckan och gör olika övningar och lekar tillsammans, drama och teaterövningar. Efter det brukar vi ta upp något viktigt ämne som är angeläget. De senaste gångerna har vi arbetat med mobbing, rasism och jämställdhet. Utifrån det får ungdomarna jobba fram olika teaterscener som har en tydlig orättvisa som vi sen tillsammans försöker förändra till något positivt. Framför allt har vi kul ihop. Det är mycket skratt, haha.
Just nu har vi två grupper. En på måndagar på vårvindens fritidsgård och en på tisdagar i folkets hus lokaler på vårväderstorget. Ungdomarna som valt att vara med är mellan 13 och 18 år.
Hur kommer det sig att ni själva började med teater?
Jag, michaela, började med teater när jag gick på gymnasiet. Jag visste inte vad jag ville bli, så av en slump hamnade jag på teaterprogrammet. Jag märkte att jag tyckte det var grymt kul att spela olika roller och jag utvecklades massor. Efter gymnasiet lyckades jag arbeta i olika teatergrupper och sen fortsatte jag att plugga olika teaterutbildningar för jag kände att jag ville lära mig mer.
Anna var med i en teatergrupp som gjorde föreställningar från 11 års ålder. Efter att under högstadiet inte ha hållit på så mycket med teater blev ändå det estetiska programmet ett självklart val på gymnasiet. Efter att ha rest och sett hur man använder sig av teater bland annat i Chile bestämde jag mig för att jag ville bli dramapedagog.
Vad finns det för framtidsplaner?
För Vår Framtid! så hoppas vi på att fler ungdomar i Biskopsgården vill och vågar engagera sig.
Hur gör man om man vill engagera sig i vår framtid?
Då kan man höra av sig till oss. Antingen på vår mobil (0737664486), mail (kulturvardagsrummet@gmail.com) eller facebook.
söndag 21 november 2010
Christina Wahldén
I Wahldéns senaste bok Är det någon där?, (hon har också precis kommit ut med I gryningen tror jag att mamma ska väcka mig, som handlar om att ha flytt från ett krig och leva med minnena från detta brutala) tar hon upp temat ungdomars utsatthet på internet. 16-åriga Tea chattar i sitt rum och en dag träffar hon en man som kallar sig för jägaren. Han erbjuder Tea pengar som hon inte kan motstå, men för att få pengarna måste hon göra vissa saker framför webbkameran. Denna lilla korta bok är verkligen en liten pärla, och det ryms så mycket på de 44 sidorna. Christina skriver alltid om spännande och högaktuella ämnen (våldtäkt, internet, självmord, hedersvåld etc) och så även i denna, och det finns mycket att diskutera efter att ha läst den. Det är Nypon förlag som gett ut den (lättläst). Läs mer om Christina Wahldéns böcker här.
Hennes bok Kort kjol från 1999 har precis kommit ut som pocket. Det är en mycket stark och otäck bok som handlar om Myran som blir utsatt för en gruppvåldtäkt på sin examenskväll. Man får följa Myrans år efter våldtäkten med polisförhör och tankarna kring att försöka komma vidare. Jag började läsa boken igår på spårvagnen på väg hem och kunde inte släppa ifrån mig den, jag till och med gick och läste boken och höll på att krocka med folk.
Kan också passa på att tipsa om min kompis radiodokumenär om Alexandramannen (han som lyckades lura över 58 flickor på nätet och sedan dömdes till fängelse). Håll utkik på P3.tisdag 16 november 2010
Sagan om is och eld - George R.R. Martin, snart i en TV nära dig
Har du inte läst serien än?
De första tre finns på svenska och heter Kampen om Järntronen, Konungarnas krig och Svärdets makt och kan lånas här. Tanken är att det ska bli sju delar och del fem är på gång på engelska, så vill du hellre läsa dem på engelska så börja med A Game of Thrones som du kan låna här. Eller så kan du göra mig sällskap och köa på nummer fem A Dance with Dragons här. Tyvärr verkar det som utgivningen försenats...men den som väntar på något gott osv. Tålamod alltså.
torsdag 11 november 2010
Jag finns av Maja-Maria Henriksson
måndag 8 november 2010
Seventeen, Current, Ran, Politikin Zabavnik, Kera
Har du upptäckt att det finns ungdomstidningar