tisdag 3 augusti 2010
Afrikatema
Fotbolls VM är ju över och Sydafrika har fått stå i centrum i några veckor. Årets Bok-och Biblioteksmässa i Göteborg har Afrika som tema så kontinenten får fortsätta att vara i centrum ett tag till (och det är ju på tiden...).
Här kommer lite tips på böcker som utspelar sig i något av alla de 54 länderna på kontinenten:
Den dödes dotter av Janne Lundström. Boken handlar om Abena som bor i en by i den brittiska kolonin Guldkusten. Hon bär på en stor sorg efter att hennes pappa har dött. En dag när hon är och tvättar vid floden råkar hennes lillebror försvinna i en kanot. Så börjar ett långt sökande efter brodern, då hon inte vågar vända hem utan honom. Äventyr och pikar till gammal kolonialisering. Lundström har skrivit jättemånga böcker om afrika.
Rubinröd av Linzi Glass. Det är slutet av 70-talet i Sydafrika och Rubys föräldrar (som är engelska) är farligt frispråkiga i den strängt apartheidtiden som råder. Ruby blir kär i en afrikaan och allt blir än mer farligt. Fördomar, kärlek, spänning och rasism.
Sprickor och honungslim av Linzi Glass. Till 60-talets Johannesburg och en familj där föräldrarna bråkar kommer en husvagnsfamilj som bjuds in att bo på gården. Det var länge sedan jag läste den och kommer mest ihåg att jag tyckte den var jättebra och grät lite.
Abela av Berlie Doherty. Abela bor i Tanzania hos sin mormor, eftersom nästa hela hennes familj dött i aids. Så kommer hennes morbror och tar med henne till London, men det visar sig snart att allt han lovat bara varit lögner. I vartannat kapitel får man följa den engelska flickan Rosa, vars mamma vill adoptera ett syskon. Om hur olika och orättvist livet kan vara. Tårdrypande.
Eldens hemlighet (triologi) av Henning Mankell. Den svenske författaren Mankell delar sin tid mellan Sverige och Mocambique. För flera år sedan träffade han flickan Sofia, som när hon var liten sprang på en mina och förlorade sina ben men även sin syster. Henning har sedan dess skrivit tre böcker om Sofia. I sista boken Eldens vrede är Sofia vuxen och har problem med sin man. Gripande.
På andra sidan sanningen av Beverly Naidoo. 12-åriga Sade och hennes lillebror Femi blir vittnen till hur deras mamma blir skjuten, egentligen var skotten riktade mot deras pappa, en frispråkig journalist. De tvingas fly och barnen måste själv vara ensamma i England. En stark bok om att vara flykting i ett annat land. Beverly har länge varit engagerad mot aparheid och hennes första barnbok Journy to Jo´burg var förbjuden i Sydafrika till 1991.
Svart elfenben av Arne Svingen. En norsk kille åker med en kamrat till hans hemland Elfenbenskusten, och inget blir som han har tänkt sig. Det här är en mörk bok om vänskap, krig, barnsoldater, kolonialism, okunskap och orättvisor. Mycket stark och läsvärd.
En evighet i Tanger av Faustin Titi. Seriebok om att vara afrikansk båtflykting.
Här kan du läsa om vilka afrikanska författare/illustratörer som kommer till Bok- och Biblioteksmässan.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar