onsdag 14 oktober 2015

Som eld

Lägerdoft. Campa och göra upp eld Suttit och lagom fått in rök i håret, alltså inte sådär irriterande bara rakt på dig utan lagom. Har du gjort det nära vatten en sommarkväll förstår du var jag vill komma. Har du inte så upplev det genom Som eld, som har en magisk glöd i sig som heter kärlek. Nu i höst kan du behöva ett sommarminne att drömma dig bort till. Sara Lövestam heter magikern som levererar.

Det är Lollo och Anna vi får följa i boken. De blir kära i varandra. Lugn men pirr. Tveksamheter.

Anna har sin pappa, deras nära relation i ett enkelt liv med en halvskranglig stuga ute på ön. Spriten som dränkande men ändå en kärlek så stor mellan dotter och far. Lollos familj, precis tvärtemot, vars båt är som ett hotell. Vars familj är distanserad och beräknande.

De här världarna skulle förmodligen aldrig mötas om det inte vore för att de befann sig på en ö. Deras längtan är nog ändå densamma, men skulle de umgåtts på fastlandet? På ön drar de sig till varandra på direkten, att deras dragningskraft till varandra är starkare än de tveksamma tankarna. Inte är väl hon? Inte är väl jag?

Anna tänker att den där tjejen absolut inte är gay. Lollo är på något vis ändå säker på sina känslor, men hon är rädd. På nåt sätt känner Lollo att det inte finns någon annan väg än att de ska bli älskande. Det måste bli så, vad är annars värt att leva för?

Fint när de brister ut i fnisskratt tillsammans. Beskrivningarna av elektrisk hud, som eld. Som blickar av eld. Sara Lövestams förmåga att skriva dialoger är helt galet bra, under de sista kapitlen sitter jag bredvid dem i köket och lyssnar och flinar.

Men såklart ska det inte vara så lätt. Världen är dömande, och särskilt de människor en har närmast. Också jaget.

Imperiet - Som eld

/Mia

Inga kommentarer: