fredag 19 juli 2013

Felkod 404 - en ungdomsthriller

Linns pappa är forskare och jobbar med dataprogramsutveckling. Den här kvällen, när boken startar, kliver han ut i parkeringsgaraget för att ta sin bil och åka hem från jobbet. Scenen som utspelas är intill filmisk. Två svartklädda män kliver fram från skuggan bakom en pelare. En stund senare är han kidnappad.

Linn är uppvuxen bland datorer och har förstås fått med sig ett och annat under sin uppväxt. Därför är det självklart för henne att börja nysta i sin pappas försvinnande, genom att hacka sig in i hans dator. Hon är frustrerad och ensam i sitt sökande, tills hon plötsligt får kontakt med någon som kallas Aitia. Linn och Aitia börjar chatta och det går snart upp för Linn att Aitia är en produkt av hennes pappas forskning, en artificiell intelligens (ett datasystem som tänker som människor). Aitia är alltså anledningen till att hennes pappa försvunnit, men också den enda som kan hjälpa Linn att finna honom. Snart får pappans kidnappare nys om att Linn är dem på spåren och jakten kan börja.

Felkod 404 är en ganska lättläst bok med högt tempo och lagom spänningsnivå. Författaren till boken, Erik Midander, jobbar själv som programmerare och det är många begrepp i den här boken som jag inte har en aning om vad de betyder. Men det gör inte så mycket, det gör snarare boken lite mer trovärdig. Och att det utspelar sig i Sverige är också bra, då många av den här typen av böcker ofta utspelar sig i t.ex. USA.

Finns boken inne på biblioteken? Klicka här!
Vill du läsa mer om artificiell intelligens? Klicka här!

Inga kommentarer: