tisdag 26 februari 2013

Hanna Jedvik: Snart är jag borta & Kurt Cobain finns inte mer


Hanna Jedvik är författare till två romaner för ungdomar. Hon debuterade 2010 med Snart är jag borta och 2012 kom Kurt Cobain finns inte mer. Hon arbetar som journalist och är bosatt i Göteborg.

Jedvik tvekar inte att skriva om de stora och svåra frågorna i unga människor liv, om det som inte får hända men ändå gör det. Trots detta är hennes böcker inte alltigenom nattsvarta skildringar av tonårstidens baksidor. I texterna finns också mycket mänsklig värme, kärlek och vänskap.

Vänskap är ett centralt tema i båda Jedviks böcker, i det första fallet mellan Maja och Lina och i det andra fallet mellan Lovis och Alex. Miljöerna är Karlstad och Göteborg, tiden är nittiotal och soundtracket är Håkan Hellström, Broder Daniel och The Cure.

Maja och Lina är bästa vänner, fast väldigt olika. De är varandras allt men då Lina är med om något fruktansvärt kan hon inte dela det med Maja. Hon kan inte dela det med någon. Istället vänder hon det hemska och ledsna inåt mot sig själv. Samtidigt pågår livet med förälskelser, fester och familj, och inte minst längtan bort till storstaden Göteborg.

Då Lovis träffar Alex för första gången första dagen i gymnasiet uppstår en vänskap dem emellan som gränsar till passion. De blir varandras allt. Men Alex har en destruktiv sida som Lovis inte kan komma åt. En sida hon inte kan trösta. Frågan är vad man gör när den man älskar mest inte går att nå. Trots titeln spelar Kurt Cobain ingen stor roll i berättelsen men hans öde finns ändå med som eko i historien.
Båda dessa romaner är med sina alltid lika aktuella och verklihetsnära ämnen fina och mörka på samma gång. Kapitlen är korta och språket är på samma gång både direkt och poetiskt och träffar rakt i hjärtat. Rekommenderas till alla unga, och alla som varit unga! /Anders

Låna böckerna här!
 

 Hanna Jedvik till Västra Frölunda bibliotek!


Den 14 mars kommer Hanna Jedvik till Västra Frölunda bibliotek för att prata om att skriva och om sin senaste roman, Kurt Cobain finns inte mer.
Mer info hittar du här!

Inga kommentarer: