onsdag 21 november 2012

Het erotik

Sex är sällan skildrat på ett särskilt trovärdigt sätt i ungdomslitteraturen. Ofta blir det pinsamt, tillrättalagt, vulgärt eller som i värsta fall – fullständigt frånvarande.  Novellsamlingen ”Het” från förlaget GillaBöcker är en frisk fläkt över ett annars ganska torftigt erotiskt landskap. Initiativet togs av en samling författare under förra årets Bok- och biblioteksmässa i Göteborg efter en diskussion om bristen på god erotik för unga, och gavs ut lagom till årets mässa. I ”Het” samsas Sveriges ledande författare av ungdomslitteratur, både män och kvinnor, om utrymmet att få skildra allt från hastigt uppblommad kåthet, de första sexuella trevandena till förbindelser på gränsen till det accepterade.


Som med de flesta andra novellsamlingar är kvaliteten skiftande, men här finns någonting för alla smaker och preferenser. Överlag är författarnas bidrag mycket välskrivna, intresseväckande och framförallt trovärdigt beskrivna. Förhoppningsvis bidrar denna bok till ett bättre erotiskt klimat inom ungdomslitteraturen, men den står sig även mycket bra ensam. 
Jag rekommenderar den med hetta!

1 kommentar:

Ylva sa...

Jag tycker att den är jättebra, på samma sätt som En natt av Lina Forss och Niklas Krog, som också har fina sexbeskrivningar.