lördag 31 oktober 2009

Om jag stannar

När Mia och hennes familj är på väg på en utflykt en snöig morgon är de med om en bilolycka. Alla omkommer utom Mia som hamnar på intensivavdelningen. Hon står utanför sig själv och betraktar sin kropp, läkarna, sina släktingar och vänner som vakar och hennes pojkvän som förtvivlat försöker få henne att vakna. Om jag stannar av Gayle Forman utspelar sig under detta olycksdygnet och Mia måste bestämma sig om hon ska orka leva vidare eller dö. Genom hennes tankar och reflektioner kring de personer som befinner sig på sjukhuset får man glimtvis lära känna henne.
Sorgligt ja, fint, ja. Jag gillar temat och bokens uppbyggnad och vill ni förkovra er i sorg så läs den här.

måndag 26 oktober 2009

Vampyrtrenden.

På DN:s hemsida hittar man en intressant artikel om vampyrtrenden.
Håll med eller dissa. Du hittar artikeln här

Håll också utkik efter Stadsbibliotekets Twilighthelg i november. Mer info kommer snart.

torsdag 22 oktober 2009

Ny, svensk fantasy

På spårvagnen till jobbet läste jag klart fantasy-boken Ondvinter av Anders Björkelid. Jag måste säga att jag blev glatt överraskad.

Det är en fängslande story om två 13-åriga syskon, Wulf och Sunia, som bor med sin far Atta på en enslig gård. De ser inte ut som andra i grannskapet och vet att de inte riktigt passar in. Deras far är fåordig och vägrar berätta. En dag kommer en främling till gården och pratar upprört med Atta på ett främmande språk. Fadern berättar dagen efter att besöket gällde saker som hände för länge sedan. Trots barnens nyfikenhet berättar han inte mer än så.

Det blir början till en rad händelser där fadern mördas och barnen får klara sig själva. De inser snart att faderns mördare även är på jakt efter dem och de tvingas fly. Det blir inte det lättaste då motståndarna är omänskliga och har hjälp av både förhäxade fåglar och vilda hundar. Och Ondvintern har kommit med sin krypande kyla som fryser människors hjärtan till is. Hur ska Wulf och Sunia kunna klara sig egentligen?

Boken lider inte av fantasy-sjukan (med böcker tjocka som tegelstenar) utan är mer hanterbara 280 sidor. Det är spännande hela tiden då huvudkaraktärerna inte bara får kämpa mot sina fiender utan även mot Ondvinterns kyla som hotar att fånga dem och göra dem till känslokalla slavar. Ett plus är att magin är en krydda till historien och ingen huvudrätt. Ett minus är att författaren ibland använder gammalmodiga ord som kräver en ordbok för att förstå.

Stick nu iväg och läs!

måndag 19 oktober 2009

Höstlov - Poesitävling

Poesitävling.
För dig över 12 år.
På Västra Frölunda bibliotek.
Pågår 24-30/10
Kom till biblioteket, ta ett kuvert. Gör en dikt med hjälp av orden. Klistra orden på papper.
Lämna in och få en bok.
Du kan också få din dikt publicerad här på Collaget.



fredag 16 oktober 2009

Utställning i Dynamo.

Just nu ställer Sanaz Danaipoor ut konst och poesi i Dynamorummet på Stadsbiblioteket. Kom och titta på hennes tavlor eller titta och läs mer på http://www.poeter.se/ eller http://www.poetbay.com/.

Vill du ställa ut i Dynamo?
Kontakta daniella.brummer.pind@kultur.goteborg.se

torsdag 15 oktober 2009

Om ett liv i sekt

Bortom världen utanför är Hedvig Anderssons debutbok. Det här är en rätt magstark bok innehållande obehagsläsning och det kryper under huden att läsa om Sara som växer upp i en sekt, någonstans i de svenska skogarna. Som nyfödd stängs hon in i ett mörkt rum utan kontakt med röster, som ett sätt för sekten att komma närmre det heliga. Men experimentet misslyckas och hon får komma upp ur jordkällaren. Men det hon kommer upp till är en mamma som har skurit ut sin tunga som ett offer för Gud och som bara är besviken på sin dotter, en bror som äts upp av skuldkänslor och lämnar dem för att bli en del av de lärda männen och till ett samhälle där flickornas enda roll är att föda barn, till vilket pris som helst. Sara drömmer om ett liv utanför och kämpar för att försöka komma undan det maktfullkomliga patriarkatet. Spännande och otäckt. Hedvig Andersson vann P3 Stars novelltävling hösten 2008.

onsdag 14 oktober 2009

Numera negerkung.

Det här YouTube-klippet om Numera negerkung är inte riktigt lika bra som boken eller vad tycker ni?

http://www.youtube.com/watch?v=z27I3cKqopw

tisdag 13 oktober 2009

"...varför måste jag lära mig hälsningsfraser på svenska när svenskar aldrig hälsar på varandra, man?"

Jag har precis läst den bok som inte fick nomineras till Augustpriset eftersom hälften är skriven på engelska. Då är det ingen svensk bok resonerade Augustprisjuryn. Skitsnack och synd eftersom Numera negerkung av Kevin Frato är helt grymt rörig och rörande.

Läs mer på bokcirklar.se om varför boken inte nominerades

Varför heter då boken Numera Negerkung? Säkert provocerande för de flesta. En kollega påminde mig om Pippis pappa Negerkungen och Pippi nämns också flera gånger i boken under tilltalsnamnet Pee-Pee. Läs mer om varför Kevin Frato valt denna titel på sin bok här

-----------------------------------------------------------------------------------

17-årige Harley Zampino gör sin plikt för fosterlandet genom att ta värvning i Irakkriget. Han familj är full av krigande män i Andra världskriget, Vietnamkriget och Irakkriget. Men Harley hinner ångra sig och flyr till Sverige. Boken Krigaren av Björn Ranelid handlar om amerikanska desertörer i Sverige (om man känner sig sugen på att läsa mer om ämnet på en aldrig sinande poetisk prosa som kunde kortas avsevärt.)

Harley söker asyl i Sverige och bor i Stockholmsförorten Jordbro. Där läser han svenska för nybörjare i skolan och Bamse på fritiden för att lära sig svenska. Han blir nära vän med ett irakiskt syskonpar. Hem till Philadelphia skriver Harley till sin flickvän Guiliana och till Irak skickar han brev till sin bror Joey, som aldrig svarar på breven. I breven är Harley ensam och rädd:

"But how do you explain that to your terrible Swedish teacher, who makes you write an essay about how you can be a better person? How do you write about yourself in another language, when you can´t even be yourself in another language?"

I boken varvas den talspråkliga Philadelphia-engelskan med svengelska. Det är ett Bukowski-likt ordflöde om vardagen, livet och drömmar. Tyvärr verkar det vara krig överallt, inte bara i Irak, utan i våra inre liv. Det finns ingen början eller slut på den här berättelsen, den kan handla om dig, den kan handla om mig och hela världen. Kritiken mot USAs socialförsäkringssystem och utrikespolitik finns i var och varannan mening. Harley är arg och deprimerad både på USA och på omständigheterna för flyktingar i Sverige. Läs boken! Läs hela, ett avsnitt här och där eller ett enda brev. Är du lärare? Använd den i skolan.

måndag 12 oktober 2009

Point-Gängsamhället

Vad är det som pågår i vårt samhälle och hur bemöter vi detta?
Möt Ali Saidoun, i ett samtal om hur lätt man som ungdom kan hamna fel utan att välja aktivt och hur man kan göra för att välja om. Allt baserat på hans personliga erfarenheter av livet.

22/10 19:00, Frölunda Kulturhus, Pointrummet, Fri entré.


söndag 11 oktober 2009

Fallen flicka

Christina Wahldén brukar skriva om väldigt starka och angelägna ämnen. Hennes senaste bok handlar om balkongflickor. Vi hade Sharafs hjältar & hjältinnor hos oss förra hösten och de pratade då om flickor som sökt upp dem och berättat om hur deras familjer försökt tvinga dem att hoppa över balkongräcken för att rädda familjens heder. Ingen har hittills fällts för detta eftersom bevisen inte varit tillräckliga. Om detta handlar Fallen flicka om. Rona har med sin familj flytt från Afghanistan och bor nu ihopträngda i en lägenhet i Sverige. Hon är hårt hållen och har knappt ett liv utanför skolan. Hon måste ta hand om sina småsyskon och fixa hemmet. Hennes pappa slår henne om hon inte lyder. Rona drömmer om ett annat liv, om att få bli gynekolog och att få vara självständig. Det svider och värker så himla mycket i hjärtat när man läser den här boken. Ronas sönderslagna ryggkotor, hennes spruckna drömmar, hennes familjs ovilja till att kunna förstå och om att inte bli sedd. Det finns en lärare på skolan som ser igenom och försöker räcka ut handen, men i sin önskan om att kunna hjälpa till blir allt bara mycket katastrofalt värre.

fredag 9 oktober 2009

Känslan av att hoppa

Jag tyckte väldigt mycket om Ingrid Olssons förra bok Ett litet hål i mörkret. Hennes senaste bok Känslan av att hoppa är också en finstämd och avskalad bok som handlar om en flickas svarta ångest. Det är ett prosaiskt och luftigt språk som blir väldigt melodiöst och lämnar utrymme till att fylla i själv. Boken är skriven i brevform. När det bara är två månader kvar till studenten tar en kille i Lisens skola självmord, och det är till honom som hon skriver sina brev. Alla runtomkring Lisen tycker hon ska vara glad och inte vara så extremt blyg. Men för Lisen håller blygheten och ångesten på att äta upp henne och hon funderar över känslan att våga hoppa. Det är en bok om ensamhet och osynlighet bland familj och vänner, om det oförklarliga totala bottenlösa mörkret och om att tvinga sig själv att försöka våga.

onsdag 7 oktober 2009

Tips om blogg


Vill tipsa om en blogg som jag ibland hamnar på. På tonårsboken bloggar Elin och Klara om en massa ungdomsböcker. Kolla in.

tisdag 6 oktober 2009

Vampyrböcker


Efter Twilight-succen har det ju kommit en massa vampyrböcker, och en hel del mindre bra sådana. Kanske ska dessa två nya serier läsas i vampyrbokcirkeln i Gamlestan? I båda serierna har tjejvampyrer huvudrollen och istället för otäcka varelser är de hjältar.

I Richelle Meads serie Vampire Academy får man följa 17-åriga Rose Hathaway som är halvvampyr, en dhampir, som går på S:t Vladimirs internatskola. Hennes livsuppgift är att skydda den jämnåriga vampyrprinsessan Lissa, hennes bästa vän. Rose har en unik förmåga att kunna tränga in i Lissas känsloregister. Lissa å andra sidan har också åtråvärda förmågor som många vill dra fördel av, men också döda för. För att kunna fullborda sin uppgift tränas Rose av bodyguardtränaren Dimitri. Känslor, kärlek, skvaller, intriger och klädbeskrivningar i oändlighet. Fyra böcker har hittills utkommit, varav två på svenska, Törst och Fruset blod. Den femte ska komma ut i maj 2010.
Hemsidan hittar man här.

House of Night-serien är skriven av PC Cast och hennes dotter Kristin Cast. En dag i skolan blir
Zoey märkt (man blir uppletad av en vampyrmärkare och får ett märke i pannan och förvandlas sakteligen till en vampyr, det vill säga om man överlever transformeringsprocessen eftersom en del stöter den ifrån sig och dör) och hon får flytta in på Nattens hus. Men hennes månskära är inte som de andras eftersom hon även blivit märkt av vampyrgudinnan Nyx, och hennes nyblivna vampyrliv verkar vara förutbestämt att innebära mer än bara ett vanligt vampyrcollegeliv. Magi, kärlek och död, och intriger och svartsjukedramer (som verkar vara en liten oundviklig ungdomsklassiker så fort det handlar om tjejer i huvudrollerna).
Hemsidan hittar man här.

måndag 5 oktober 2009

vampyrcirkel i kortedala



Vi träffas vid tre tillfällen. Vi utbyter boktips,pratar läsupplevelser, får spännande besök, utbyter skrivtips för den egna vampyrberättelsen, diskuterar vampyrmode, film mm.
Du som känner dig manad - välkommen!

Måndag 5/10; 12/10; 19/10
kl.17.30-18.30
Kortedala bibliotek
Ålder: från högstadiet och uppåt
Vi har begränsat antal platser så skynda och anmäl dig till Kortedala bibliotek tel 3653085

torsdag 1 oktober 2009

Värsta Boken utdelningen på Bokmässan

Förra helgen stod vi tillsammans med GP på Bok- & Biblioteksmässan
och delade ut pocketböcker till ungdomar. Böckerna försvann på ett litet kick.
Bilderna är från fredagens utdelning.













Och här är våra fantastiska medhjälpare som delade ut böcker.
Nora, Hanan och Yasmin.