måndag 31 mars 2014

En bok med Extra allt


Bokförlaget har markndadsfört Konsten att ha sjukt låga förväntningar  av Åsa Asptjärn som en bok man kan läsa efter att ha läst Gregs dagbok och jag förstår hur de tänker. För precis som Greg är Emanuel Kent en antihjälte. Det är samma slags tragik, fast lite bätte, både roligare och allvarligare.

Det är hösttermin och Emanuel Kent har precis börjat nian.  Emanuel har bara en kompis och han heter Tore. Tillsammans är de kanske det töntigaste som finns på hela skolan. Emanuel vill gärna vara lite coolare. Men han gör hela tiden bort sig. Som när  han köpte kondomer och sa till kassabiträdet att det var till sin mamma eftersom han trodde att han handlat  skoskavsplåster. Medan Tore går sin egen väg utan att bry sig om vad andra tycker.

I klassen börjar det en ny tjej, som Emanuel blir förtjust i. När Tore är borta från skolan några veckor försöker Emanuel sälja in sig själv hos den nya tjejen genom att prata skit om Tore. Det börjar bra, men sen kommer Tore tillbaka...

Det bästa och det värsta med den här boken är att man gillar Emanuel. Han är  en smart kille. Men det blir så himlans jobbigt när han gör något dumt och det gör han  hela tiden. Sen blir jag arg på honom när han säljer ut sin enda vän, Tore, som dessutom precis råkat ut för något riktit jobbigt.

 En bok med extra av allt, men utan att jag blir mätt. Precis som när man har hittat något nytt som man gillar. Jag är avundsjuk på alla som har den här boken framför sig. Jag hoppas på en fortsättning.

Boken finns att låna här.


tisdag 18 mars 2014

 
 
I senaste numret av serietidskriften Galago finns en serie av Hilda-Maria Sandgren, en serietecknare här ifrån Göteborg som jag vill tipsa om!

I Galago får vi ta del av ett smakprov på hennes kommande debutbok Det som händer i skogen. Vi får följa en klass i högstadieåldern ut på någon form av lägerskola. I centrum av historien står Aida och hennes kompisar Marre och Tess. Det händer något i skogen. Något börjar som ett skämt, men går över i ett övergrepp. Vad gör man efter att ha varit med om något sådant?
 
Hilda-Maria tecknar i blyerts, och jag blir mycket intresserad av resten av hennes bok utifrån smakprovet i Galago. Kom in på biblioteket och läs du också (senaste numret av tidskrifter går inte att låna hem, utan måste läsas på plats i biblioteket).

måndag 17 mars 2014



Hej! Jag heter Sofie och är barn- och ungdomsbibliotekarie på Kortedala bibliotek. Detta är mitt första inlägg här på Collaget, så jag passar på att tipsa böcker, filmer och skivor på ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat: musik.

Boken jag vill tipsa om heter Punk 45 och är sammansatt av Stuart Baker och John Savage, en  välkänd engelsk musikjournalist som tidigare skrivit flera böcker om punk. Boken är en fest i punkestetik, då den enbart handlar om skivomslag! På varje sida visas skivomslag och information om detta upp. Så många snygga/spretiga/fula/coola bilder samlade på ett ställe finner man inte på många ställen. I boken intervjuas också musiker och skivbolagsbossar. Här finns massor att inspireras av - bilder, musik och vidare läsning om musik. Alla måste titta!
Än så länge finns boken inte ute i biblioteken, men ställ dig i kö via www.gotlib.goteborg.se.
Till boken finns även en CD-samling på skivbolaget Soul Jazz, men den finns inte att låna via biblioteken.

När jag ändå är inne på punken, så vill jag tipsa er om att ställa er i kö till Vi är bäst, Lukas Moodysons film som snart finns som DVD på biblioteken. Filmen bygger på Coco Moodysons självbiografiska seriealbum Aldrig godnatt, som ni också kan låna via biblioteket. I seriealbumet och filmen får vi följa Bobo, Klara och Hedvig som är i 13-årsåldern och bor i Stockholm. De är punkare och startar ett band. Vi får följa med dem i deras familjer, i skolan, när de lär känna andra punkare och när de skriver sin hitlåt Hata sport. Både filmen och boken fångar känslan av vänskap och vi kan, vi kör, vi är bäst mycket väl!

lördag 8 mars 2014

Nyckeln till slutet


Det drar ihop sig för apokalyps i den avslutande delen av Engelsforstrilogin, Nyckeln, och de utvalda häxorna har bråda dagar för att spetsa sina magiska förmågor och samtidigt hantera vardagslivets svårigheter. Det är just kombinationen av magi och realism som gör böckerna om cirkeln så pass intressanta, att man följer karaktärernas utveckling som häxor liksom deras identifikationssträvanden och vuxenblivande. Även platsen för dramat, den gamla bruksorten Engelsfors i Bergslagen, utgör en skarp kontrast, med sina typiska småstadsproblem, mot de stora ödesmättade skeendena. 



Denna tredje bok följer föregående böckers tematik men slår an en mörkare ton, vilket också på många sätt gör den mer intressant och drabbande. I och med att det är den sista delen är det svårt att beskriva handlingen utan att avslöja för mycket för den som ännu inte hunnit läsa de två föregående. Dock kan jag säga att från att ha haft svårt att riktigt fastna i Cirkeln så har jag genom Eld och nu också med Nyckeln riktigt blivit gripen av karaktärerna och deras öden. Författarna har lyckats väl med att knyta ihop berättelsen på ett trovärdigt och högst underhållande sätt. Det känns till och med rätt sorgligt att trilogin faktiskt har tagit slut.

fredag 7 mars 2014

Nacht & Nebel

I höstas kom det fram en kille till mig på biblioteket som berättade att han höll på att skriva en bok. I våras blev den färdig och tryckt och jag fick den i min hand att läsa. Killen heter Kristian Reimers och går i nian. Jag tycker det är imponerande att ha skrivit en hel bok och att ha fått ut den i tryckt form. Boken heter Nacht & Nebel och är en slags fantasy-science fiction bok. Jag som vanligen inte är särskilt förtjust i denna genre tyckte att det var spännande att läsa och vill gärna veta hur det går för Mir i kommande del.


Här är en kortare presentation av Kristian själv:

 
Hej!
Jag heter Kristian, jag går i nian på Nya Påvelundskolan.
Jag tycker om att skriva berättelser. Jag har skrivit en bok. Den handlar om Mir. En ingenjör som lever i en tid där hennes folks framtid skapas.
Min bok är en s.k ”Fan Fiction” eftersom karaktärerna i boken är baserade på utomjordingarna i filmen ”Avatar” från 2009.
Just nu arbetar jag med en fortsättning på Mirs berättelse som kommer att bli en eller två böcker till. Jag håller även på med en novellsamling i samma tema.  

Kristian Reimers

Första delen kommer snart att kunna lånas på biblioteken.

Här kan man köpa boken:

torsdag 6 mars 2014

Min vecka som praktikant med ett bok och filmtips!

Hej på er!
Mitt namn är Jonna och jag är 15år. Under v.10 praktiserade jag på Västra Frölunda Bibliotek. Jag fick ett schema med uppgifter och arbetstider som jag skulle följa och passa. För det mesta fick jag plocklappar. Det är ett papper med namn på böcker som är reserverade . Mitt jobb var att leta reda på de här böcker och skicka dem vidare till det bibliotek i Göteborg som har reserverat boken. Fast egentligen är det inte jag som skickar iväg dem, jag lägger dem på en vagn som skickas videra, hursomhelst. Det var kul!
Men det var inte det ända jag gjorde. Jag stodd även i servicedisken och jobbade i barnavdelningen. Det var finas inrett i barnavdelningen!
Jag vill dela med mig ett bok och filmtips till er kära läsare. Både filmen och boken har samma namn, den heter ''Boktjuven''. Första gången jag kom i kontakt med den här boken var faktiska här om dagen. Jag och min kompis gick på bio och tittde på filmen. Min kompis ville se den här filmen som hon hade läst sedan tidigare. Jag blev tagen av filmen direkt. Man blir tagen av filmen och man förälskar sig i huvudkaraktererna. Dagen efter ville jag läsa boktjuven. Jag har börjat på den nu och den har inte svikit mig!
Ni kan låna boktjuven på biblioteket om ni vill. Boktjuven är skriven av en författare från Australien, hans namn är Markus Zusak.
Boken finns både på engelska och svenska. Den finns även som en E-bok. Ni kan låna boktjuven på alla Göteborgs bibliotek. Hoppas ni vi läsa eller se boktjuven efter det här. Annars kan ni göra både ock! Ha det bra!!!// Jonna<3 br="">