onsdag 31 mars 2010

Alla har ett hungrigt hjärta

I mitt huvud har Mr Springsteen ekat runt i flera veckor, ända sedan boken Alla har ett hungrigt hjärta dök upp på mitt bord. Nu är den utläst och Bjorn Sortland tillhör ännu en av mina favoriter. Jag har tidigare bloggat om Vad är så skört att det bryts om du säger dess namn?
Det är briljant med denna avskalade text som rymmer och andas så mycket mer än det skrivna. Man blir liksom lite glad ut i fingerspetsarna. De norska bergen susar förbi mig där jag sitter i framsätet i bilen. Jag är hon. Även om jag absolut inte vill vara henne, en 16-årig gravid flicka bredvid den ovetandes killen, som dessutom är tillsammans men en annan tjej. Nej tack, men det är just Sortlands superba förmåga att suga in en i denna poetiska enkelhet och bli huvudpersonen. Ina råkar bli med barn vid första försöket, smått berusad med en kille som är otrogen. Blickar på håll, en gnagande ångestoro, en bilfärd mot Oslo och ögonblick som inte blir som man tänkt sig. X-publishing har gett ut ännu en liten pärla.

torsdag 25 mars 2010

Kyrkogårdsboken - Niel Gaiman

Niel Gaiman är för mig mest bekant som författare till den härligt otäcka skräckromanen Coraline som är skriven för barn (eller i alla fall så står den placerad så i biblioteket). Men han har ju även skrivit fantasy/skräck/serier för vuxna. Till exempel romanen Stardust och kultförklarade serien The Sandman.

En familj mördas och det yngsta barnet lyckas undkomma genom att ta sig in på den närliggande kyrkogården. Där tas han om hand av paret Owens, som visserligen är döda och spöken sedan länge, men som ändå gärna tar hand om ett barn. Han växer upp och får namnet Ingenman Owens men kallas för Ingen. Kyrkogårdens invånare blir hans familj, vänner, lärare och förebilder. Han får lära sig allt om livet på kyrkogården och i möjlig mån om världen utanför- även om kunskapen om den världen ibland är något föråldrad. Ingen lockas av världen utanför, men där på andra sidan staketet lurar faran i den outtröttlige mördaren Jack.

Liksom Coraline och Stardust kommer Kyrkogårdsboken att filmatiseras. Det kan nog bli hur bra som helst. För boken är bra, läs läs!

Finns boken inne?

onsdag 24 mars 2010

Kärleksböcker – I love it!

Speciellt när de är så här bra, engagerade och lättlästa som de här två böckerna! Vad mina vänner inte vet och Vad min flickvän inte vet av Sonya Sones är två delar av en kärlekshistoria som är berättad ur två olika perspektiv.

Vad mina vänner inte vet (del 1)

Allt börjar med att Sophie blir ihop med Dylan som hon dyrkar. Alla kompisarna gillar honom och allt är perfekt. Att Sophie ibland tänker att hon vill kyssa Murphy, skolans ärkenörd, är inget hon villigt erkänner, ens för sig själv. Men sakta mattas kärleken för Dylan av, hon gör slut och på vinterlovet när Sophie turistar ensam i sin egen stad, hamnar hon av en slump bredvid Murphy på konstmuseet. De upptäcker att de har massor gemensamt och vips är Sophie upp över öronen förälskad igen. På riktigt, på riktigt! Men vad ska vännerna säga…



Vad min flickvän inte vet (del 2)

Robin Murphy är jätteglad och jättekär, i Sophie. Sedan mellanstadiet har Robin varit utfryst och mobbad. Hans namn har till och med blivit ett begrepp för hur man inte ska vara. Så han och Sophie är minst sagt ett udda par. Robin ser att Sophie har det tufft, hon försöker låtsas som om allt är bra men hennes tjejgäng har vänt henne ryggen och hennes och Robins "vi två mot världen" känns ganska jobbigt efter ett tag. Robin får chansen att ta extralektioner i en konstklass på universitetet och han känner sig plötslig sedd och hittar nya vänner. Men hur påverkar det hans relation till Sophie?

Böckerna är skrivna på ett luftigt diktliknande sätt som gör det snabbläst och hisnande fint samtidigt. Detta gör dem lite annorlunda än andra ungdomsromaner, som kan vara ganska tätskrivna och ordrika ibland. Min enda invändning är att det är lite tråkigt att läsa ytterligare böcker med "snyggingen som träffar tönten"- tema. Men det får jag stå ut med för denna gång, för himlarns vad bra det här är!

Här kan du låna den första boken:

torsdag 18 mars 2010


Muren av Titti Knutsson


En mycket spännande bok för dig som är ca 13-16 år. Muren handlar om två ungdomar, Sofia och Peter, som bor på varsin sida om en mur i ett konfliktområde. I varannat kapitel berättar de om rädslan, osäkerheten, avsaknad av förnödenheter på varsin sida om muren. De kallar varandra krokodilerna och råttorna. De har lärt sig hata varandra och hat och rädsla styr deras tillvaro.
En dag händer det förskräckliga, en ny konflikt blåser upp, som båda vet kommer att hända, men inte när och vad den kommer att medföra för dem och deras familjer. Går det att lita på någon från fiendesidan? Läs den!



måndag 15 mars 2010

Vill du kunna göra egna datorspel ?

På stadsbiblioteket kan du lära dig skapa egna datorspel med hjälp av Game Maker och snabbt göra egna 2D-spel för Windows, utan att kunna programmera.

Du har möjlighet att pröva på vid två tillfällen. Första gången är nu på onsdag 17/3 då vi skapar spelet Evil Clutches, där du hjälper en drakmamma att rädda hennes ungar från ett gäng elaka demoner. (Andra gången är den 21/4.)

Tag gärna med egen laptop så kan du följa med i instruktionerna på plats.

Kom på onsdag 17 mars till Stadsbiblioteket, Dynamorummet kl. 17 - 19.30. Fri entré.

torsdag 11 mars 2010

Vampyrerna i Gamlestaden


Stadsdelen Gamlestaden har sin anor i 1400-talet och är ungefär jämnårig med den första kända vampyren Vlad III Dracula från Rumänien. Vissa rykten säger att Vlad gjorde en hemlig resa till Gamlestaden, eller Nya Lödöse som det hette då. Samma rykte förklarar att Vlad planterade en liten vampyrstam i Nya Lödöse. Vampyrer som sedan länge självklart är utdöda, om de ens har funnits. Men ändå ett spännande rykte som vi bestämde oss att göra någonting av. Därför beslutade vi oss att hålla en vampyrcirkel på Gamlestadens bibliotek.

Cirkeln kommer att handla om Vlad, Twilight och andra vampyrer. Vi kommer också att tipsa om olika vampyrböcker och filmer, visa prov på hur man kan klä sig som en vampyr (de är ju så sjukt snygga ). Vampyrlajvare kommer på besök och berättar om sitt lajv.

Vampyrcirkeln är man tillåten att vara med i om man är tretton år eller äldre. Vi träffas tre måndagar den 12, 19 och 26 april klockan 17.30. Anmäl dig på telefon 365 30 80. Skynda dig!

onsdag 10 mars 2010

Filmtips

Hej, mitt namn är Axel, och jag har praktiserat här på V Frölunda biblioteket hela veckan. Jag har fått göra massor av saker, ställt in återlämnade böcker i de rätta hyllorna, leta upp böcker som folk har reserverat och varit med på någon slags föreläsning för barn om böcker bland annat. Det har varit roligt, och alla har varit snälla och trevliga.

De senaste filmerna jag har sett är Bourne-trilogin som gick på tv för en vecka sen ungefär. De handlar om en kille som heter Jason Bourne (Matt Damon). Han är ett misslyckat vapen, gjort av CSI genom ett projekt de kallar Treadstone. CSI hade skickat honom på ett uppdrag att mörda en man på en båt. Bourne klarar inte uppdraget, blir skjuten och vaknar upp någonstans med minnesförslust. Eftersom han är extremt farlig har CSI bestämt sig för att döda honom, det är lättare sagt än gjort, eftersom att Bourne är utbildad till att döda. Med andra ord, han slår ihjäl allt som kommer i hans väg. Genom alla filmerna blir han ständigt jagad av CSI-agenter och lönnmördare, genom hans kamp till att få reda på sin riktiga identitet.

Matt Damon gör en fantastik prestation i alla tre filmerna och om ni inte redan sett de tycker jag absolut att ni ska göra det! Här finns en trailer till den sista, avslutande filmen i trilogin.

tisdag 9 mars 2010

En grafisk roman om en svår uppväxt


När ni läser rubriken ovan så kanske ni frågar er vad en grafisk roman är eller också undrar ni kanske vad en svår uppväxt är. Den senare frågan kan jag dess värre inte svara på, den har inget precist svar och det kanske är tur det, eller också är det tvärtom, en himlans otur.

Men jag kan istället försöka mig på att förklara vad en grafisk roman är. Man brukar säga att en grafisk roman är som en längre tecknad serie med lite svårare handling än en vanlig serie. Så man skulle kunna säga att den grafiska romanen inte direkt är någonting för nybörjarläsaren. Det stämmer åtminstone på Husfrid av Alison Bechdel som är en bok som stämmer in på klycshan "svår att lägga ifrån sig."

Husfrid är en berättelse att gråta till som handlar om Alison eget liv. Ett enkelt sätt att förklara handlingen är att säga att det handlar om hur när Alison i samband med att hon själv berättar för sina föräldrar att hon är homosexuell får reda på att hennes far är homosexuell. Strax därefter tar fadern livet av sig. När sedan Alison tittar tillbaka på sitt liv med de nya pusselbitar som hon fått så får hon se andra saker än vad hon såg när hon var barn.

Det blir oerhört intressant och många saker som man som läsare inte riktig kan veta, men får ana sig till, som exempelvis varför det alltid fanns någon ung man vid sidan av pappan. Den stackars pappan som levde i en tid inte så långt härifrån då homosexualitet var något som skulle botas. Romanen lyckas förmedla en kärleksfull bild av den stundtals lite märkliga pappan, som självklart hade stora problem med att försöka vara en helt vanlig pappa. Vad nu en vanlig pappa är.

Det här är ingen ungdomsbok, utan en roman som passar unga läshungriga från kanske 19 år.

fredag 5 mars 2010

Alvas tips

Hallö! Jag heter Alva och jag har praktiserat på frölunda bibliotek under vecka nio. Jag har fått sortera och ställa upp böcker och sånt, och det har varit jättemysigt :)


En bok jag läste ganska nyligen är Fatta eld av Suzanne Collins. Det är den andra boken i serien Hungerspelen, som skildrar en framtid där Nordamerika är uppdelat i olika distrikt. Allt styrs med järnhand av regeringen och de flesta invånarna lever i fattisdom och svält. Varje år arrangerar de styrande ett grymt spel för att visa upp sin makt och kontroll. Två ungdomar från varje distrikt utses och alla blir inlåsta i en arena där målet är att döda de andra deltagarna och själv överleva.

Du måste ha läst den första boken för att kunna läsa Fatta eld. Jag varnar er, läs inte detta om du inte läst den första boken!

Katniss och Peeta kommer tillbaka till sitt distrik som segrare, men finten Katniss gjorde för att båda skulle vinna har gjort henne till en symbol för uppror, och i de olika distrikten börjar det pratas om revolution. Presidenten gillar inte detta och tänker att om han kan bli av med Katniss kan detta skrämma befolkningen till lydnad. Han arrangerar därför till 75-årsjubileét av landets kuvning ett speciellt hungerspel, där de gamla vinnarna ska in på arenan...

Samtidigt fortsätter Katniss att försöka tolka sina känslor för Peeta, och vad känner hon igentligen för Gale?


Jag tyckte att den första boken var jättebra, och Fatta eld gjorde mig inte besviken. Så nu sitter jag och väntar spänt på den utlovade tredje boken.

torsdag 4 mars 2010

Biografier på engelska

Nyinköpta biografier till biblioteket....

Om du inte tröttnat på Twilight-vågen så kan du låna boken om Kirsten Stewart- Bella of the ball!
Vill du veta mer om Tyra Banks och hennes liv, bland annat med fokus på hur hon jobbar med tjejjers självförtroende, så kan du låna Tyra Banks- from supermodel to role model.

I Tupac: A Thug Life kan man läsa intervjuer, artiklar och essäer kring Tupacs liv och rapmusik.

måndag 1 mars 2010

På tal om Till vildingarnas land...


Maurice Sendaks bilderbok Till vildingarnas land har ju filmatiserats och går ju just nu på bio, som Anna bloggade om här tidigare. Filmmanuset är skrivet av Dave Eggers och Spike Jonze. Sendak bad Eggers att skriva en bok utifrån materialet som han tackade ja till, och nu har den kommit ut. Det är en fri tolkning av bilderboken (som utkom 1967) som handlar om barns utsatthet och vänder sig till vuxna och unga läsare. Jag har varken sett den eller läst den (har heller inte hunnit se filmen), men ska precis köpa in den till biblioteket.