fredag 30 december 2011

Grekisk mytologi i ny tappning

Sedan jag var barn har jag varit mycket intresserad av mytologi, så man hade kunnat anta att jag hungrigt skulle ha kastat mig över Angelinis Helena (på engelska Starcrossed), men det tog ett litet tag innan jag gav den en chans. Kanske mest för att jag läst så sanslöst många romantiska böcker med övernaturliga inslag på sistone...
När jag väl började läsa den så tyckte jag faktiskt att den var riktigt bra!
Boken utspelar sig på ön Nantucket, där 17-åriga Helena har levt hela sitt liv tillsammans med sin pappa. Mamman övergav dem när Helena var liten. När det är dags för terminsstart i skolan flyttar den stora familjen Delos in i det lilla samhället och då börjar det hända grejer; Helena vaknar upp med smutsiga, blodiga fötter efter drömmar om karga landskap och förtvivlade kvinnor som gråter tårar av blod. Kvinnornas skrik och gråt kommer även över henne i verkligheten när hon träffar på Lucas Delos och andra medlemmar av hans familj, och hon drabbas av oförklarliga raserianfall. Hela Helenas värld rasar samman men hon börjar också få svar på frågor som hon ställt sig i hela sitt liv och börjar på så sätt lära känna sig själv och sin potential på riktigt.
I Helena får vi läsa om ättlingar till de grekiska gudarna, hämndbegär, lojalitet till familjen, förbjuden kärlek, hur historien gång på gång upprepar sig själv och om man kan påverka den eller inte. Låna den här!

tisdag 13 december 2011

Tips

Här kommer ett tips på en bokblogg; Bokmalar!
Bloggen drivs av Linnéa (17 snart 18 år) som bor i Göteborg.
Här kan ni läsa om Linnéa och här kan ni läsa bloggen!

Kika in och få en massa bra boktips!

Bokmalar - www.bokmalar.blogg.se

torsdag 8 december 2011

Från Högsbo bibliotek igen.


Nu har jag, Leia som skrev om Aomanjuskogen, läst ännu en manga och har även en till på gång. Jag har läst The legend of Zelda - Four Swords del 1 skriven och illustrerad av Akira Himekawa. Den är på engelska och jag tror att vare sig man tycker om spelet Zelda eller inte så kommer man nog uppskatta mangan.

Mörkret har släppts lös igen och Link (som delts i fyra personer!) ska ut i världen för att besegra mörkret och rädda prinsessan Zelda från... Sin egen skugga. Ondskan har alltid nya hinder för de fyra hjältarna - Gröna Link, blåa Link, röda Link och lila Link.

Jag tyckte mycket om den, speciellt eftersom jag tycker spelen också är charmiga! Läsvärd, även om man kan bli förvirrad då och då med vem som är vem.

Amigurumihundar!

Jag är väldigt förtjust i att handarbeta, dock brukar inte min tid räcka till för att göra så mycket som jag skulle vilja. De senaste åren har det kommit en uppsjö med virkböcker där man lär sig göra amigurumifigurer och den senaste som jag har sett är den otroligt söta boken Amigurumihundar!

Beskrivningarna är tydliga och upplagda i steg-för-steg som gör det enkelt att följa med även om du aldrig virkat amigurumifigurer tidigare. Figurerna är konstruerade i det klassiska amigurumiutseendet med ett oproportionerligt stort huvud, stora runda ögon och liten kropp. Boken är fylld med en massa fina bilder och det finns en mängd olika hundraser att välja mellan som till exempel Chihuahua, Labrador retriever och Dvärgtax.

Så sätt igång att virka, som det står på bokens baksida: Världen behöver fler amigurumihundar!

onsdag 7 december 2011

Aomanjuskogen

Jag heter Leia och är praktikant under veckan på Högsbo bibliotek. Jag har läst en nysläpt mangapocket på svenska och vill varmt tipsa om den.
Aomanjuskogen är skriven av Hisae Iwaoka och är handlar om Soichi som bor tillsammans med blomsteranden Lilje i en övergiven, "hemsökt" skog. Soichi försöker samla stämplar från olika andar som han hjälper för att en dag igen få möta sig kärlek. Under berättelsens gång får man möta lustiga djur och andar och trots att jag inte förstod ett skvatt i början av boken så trillar man snabbt in i det. Jag längtar efter att få läsa nästa bok och se hur det går för Soichi...
Helt klart en mysig berättelse, speciellt för den som tycker om det magiska och mystiska i mangagenren.







tisdag 6 december 2011

Antiloper

Här på Askims bibliotek har vi en julkalender där vi varje dag tipsar om en bok, imorgon är det min tur och då tipsar jag om boken Antiloper av Ester Roxberg.

Astrid och Ellen är bästa vänner trots att de inte är så lika. Astrid är den svåra indietjejen och Ellen den duktiga idrottstjejen. Det var de som blev över i början av gymnasiet och har sedan dess utvecklat en djup vänskap. Det är väldigt tydligt att de betyder allt för varandra. De planerar inför att livet ska börja efter studenten, då ska de åka till Barcelona tillsammans och ha roligt. Men en dag händer det något med Ellen, hon drar sig undan och försvinner längre in i sig själv och kvar står Astrid och förstår inte riktigt vad som händer. Hon känner sig sviken och orkar inte stanna upp utan flyr inför det som hon inte orkar ta tag i.

Ibland blir Antiloper smärtsamt jobbig att läsa, men man vill ändå inte sluta. Boken avslutas inte heller så becksvart som jag kanske har målat upp här, utan det finns ett litet ljus i slutet av tunneln.